skip to Main Content
Meeste wijngaarden van de Europese landen zijn te vinden in Spanje

Meeste wijngaarden van de Europese landen zijn te vinden in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens de gegevens van het meest actuele onderzoek van het Europees Bureau voor de Statistiek Eurostat, heeft Spanje de meeste wijngaarden van de Europese Unie. Spanje is goed voor 941.145 hectare grond wat gebruikt wordt voor de teelt van druiven. Dat is veel meer dan de 802.896 hectare van de nummer twee Frankrijk of de 610.291 hectare van Italië, de nummer drie op de lijst. Deze drie landen samen zijn echter weer goed voor driekwart van de totale oppervlakte aan wijngaarden binnen de Europese Unie.

Weliswaar heeft Spanje de meeste hectare grond die voor de wijnbouw gebruikt wordt, het aantal hectare per wijngaard is weer kleiner dan de nummer twee Franrijk. Terwijl in Spanje een wijngaard gemiddeld bestaat uit 1,8 hectare is dat in Frankrijk 10,5 hectare. Spanje heeft echter weer meer exploitaties dan Frankrijk met respectievelijk 517.615 tegenover 76.453. In Spanje ligt daarnaast de belangrijkste wijnregio van de EU, dat is Castilla-La Mancha welke goed is voor 14% van het wijngebied in de EU.

Binnen de hele EU zijn er 2,4 miljoen wijngaarden te vinden waarvan het grootste deel in Roemenië ligt met 855.000. Op al die 2,4 miljoen wijngaarden wordt op 3,2 miljoen hectare grond druiven geteeld waarvan op 2,5 miljoen hectare druiven voor de kwaliteitswijnen. Spanje levert volgens het Eurostat onderzoek 95,6% aan kwaliteitswijnen terwijl dat in Frankrijk 84,4% is.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Ondanks het feit dat Italiaanse wijn mijn voorkeur heeft (Amarone, Brunello), begin ik de Spaanse wijn steeds meer te waarderen; ik weet te weinig van de Spaanse wijn af maar enkele wijnen uit de Ribera del Duero streek o.a. de Pago de Carraovejas Reserva of de Crianza kan ik aanbevelen. Ik houd mij aanbevolen voor suggesties van Spaanse rode wijnen. Rioja wijnen hebben niet mijn voorkeur.

  2. Valdepeñas wijn uit Almedina (Castilla La Mancha). Reflejos of Cazar, onbekende wijnen voor het groot publiek maar éénmaal gedronken voor altijd op tafel.

  3. De Spaanse wijnboeren doen het uitstekend!
    Persoonlijk geniet ik steeds meer ervan, mede omdat de zware wijnen, zoals die uit La Rioja, niet meer de norm zijn, maar juist de wat lichtere wijnen, zoals bv. uit Utiel-Requena of Rueda.
    Ik denk dan ook dat het een kwestie van tijd is dat Spanje het beste wijnland ter wereld wordt.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken