skip to Main Content
Rechtbank in Duitsland laat Puigdemont op borgtocht vrij

Rechtbank in Duitsland laat Puigdemont op borgtocht vrij

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De gevluchte en afgezette ex-regiopremier Carles Puigdemont heeft een overwinning binnen weten te halen in Duitsland waar hij sinds meer dan een week in de gevangenis in Neumünster in Noord Duitsland verblijft. De rechtbank in Schleswig-Holstein heeft de Catalaanse separatistenleider op borgtocht van 75.000 euro vrijgelaten waarna hij de mogelijke overlevering aan Spanje in vrijheid mag afwachten.

LET OP: De mogelijkheid om te reageren op dit artikel is actief maar mocht blijken dat men zich niet bij het onderwerp houdt en/of andere lezers gaat beledigen etc. dan wordt de optie tot reageren uitgeschakeld. Daarnaast hebben wij het recht om reacties te verwijderen of de mogelijkheid tot reageren te sluiten.

De Duitse rechter heeft daarnaast bepaald dat Puigdemont niet voor rebellie mag worden overgeleverd aan Spanje maar eventueel alleen vanwege corruptie en verduistering, iets wat door de rechter in Duitsland nog onderzocht moet worden. Volgens het Duitse gerechtshof is rebellie volgens de Duitse wetten niet-ontvankelijk maar is men waarschijnlijk wel van mening dat er corruptie en verduistering van overheidsgeld heeft plaatsgevonden. Voor dat laatste kan Puigdemont eventueel overgeleverd worden aan Spanje waarna het Spaanse hooggerechtshof Puigdemont alleen voor corruptie en verduistering mag veroordelen.

Vluchtgevaar

Ondanks het feit dat er volgens de Duitse rechter nog steeds een vluchtgevaar is van Puigdemont, heeft de rechter besloten om de afgezette en voor de Spaanse justitie gevluchte ex-regiopremier op borgtocht van 75.000 euro vrij te laten. De Duitse rechter oordeelt dat om juridische redenen uitlevering voor rebellie niet mogelijk is aangezien de Duitse wet zegt dat er bij hoogverraad geweld moet zijn, iets wat niet overeenkomt met de Spaanse wet.

Voor rebellie zou Puigdemont in Spanje maximaal 33 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen maar voor corruptie en verduistering van overheidsgeld zou dat verminderd worden tot 8 jaar celstraf maximaal. De Duitse rechtbank verwerpt wel het feit dat Puigdemont slachtoffer zou zijn van politieke vervolging in Spanje, iets wat de verdediging van Puigdemont heeft beweerd om het uitleveringsverzoek te ondermijnen.

Ondanks dat Puigdemont waarschijnlijk op vrijdag na betaling van 75.000 euro de Duitse cel mag verlaten zal hij toch in Duitsland moeten blijven in afwachting van de beslissing over overlevering aan Spanje voor corruptie en verduistering van overheidsgeld. Hij moet zich totdat de rechter een beslissing heet genomen elke week melden bij de politie in Neumünster.

Overwinning

Uiteraard wordt deze vrijlating op borgtocht door de separatisten gezien als een grote overwinning van het Europese recht waarbij men beweert dat Spanje op de vingers wordt getikt vanwege de vervolging voor rebellie. Er wordt zelfs al vanuit de partij van Puigdemont JxCat gesproken van het opnieuw aanbieden van Puigdemont als nieuwe regiopremier kandidaat.

En nu…

Wat nu kan gebeuren is dat rechter Pablo Llarena het Europese aanhoudingsbevel intrekt om te voorkomen dat Puigdemont voor alleen corruptie en verduistering van overheidsgeld aan Spanje overgeleverd wordt, iets wat ook eerder in België gebeurde. Maar men heeft al aangegeven dat er meerdere mogelijkheden zijn voor de Spaanse justitie maar eerst moet men afwachten wat er precies in de verklaring van de Duitse justitie staat.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 70 reacties
 1. Ik blijf het vreemd vinden dat Duitsland kan bepalen voor welk vergrijp P. terecht kan staan in Spanje. Ik heb geen oordeel over wat hij heeft gedaan in relatie tot de Spaanse wetgeving, maar als Spanje om uitlevering vraagt zou een ander land – in dit geval Duitsland – er aan moeten meewerken dat P. voor de rechter komt zonder zich met de de inhoud van het proces te bemoeien.

 2. Ik heb rustig alle commentaren kunnen lezen en vind ook dat de redactie hier niet erg objectief is. Ik woon niet in Spanje , kom er al meer dan 50 jaar ,en ken door mijn vrouw ( Catalaanse ) behoorlijk wat mensen in Catalonie en dat zijn er echt niet een paar.
  Er zitten ook veel hooggeschoolden bij die zich echt niet zomaar voor het Catalaanse karretje laten spannen.
  Al in maart schreven een aantal buitenlandse kranten ,waaronder de New York Times van 28 mrt jl dat de Spaanse rechter te hoog ingezet had en dat hij weinig kans maakte met de rebellie. Nu volgt een aanname speciaal voor Juan .Ik denk persoonlijk dat hij onder druk staat van de PP . Hun eerste reactie hier was dan ook un desastre .
  Zij zien het als een persoonlijke nederlaag van hun partij. Ik heb gelezen dat de rechter het hogerop in Europa wil zoeken.Wel hij doet maar.
  Nog eens : ik ben geen voorstander van een onafhankelijk Catalonie, maar de haat die de PP voedt tegen de Catalanen via tv , kranten enz gaat alle perken te buiten.
  Ik lees de commentaren in diverse kranten waaruit veel afkeer en onwetendheid spreekt.
  Ik zie maar een oplossing . Praten maar dan zonder Rajoy en Puigemont.

  1. Onder druk van de PP??
   Net of die mij zouden kunnen vertellen wat ik wel en niet mag doen of wel of niet mag zeggen.
   Erg grappig….nu even ter zake.

   Maar je laatste opmerking, ach ja, die schrijf ik hier al een hele tijd, ondanks wat anderen dan weer van mijn andere reacties vinden. Dus vind het mooi dat je 1 van mijn opmerkingen eruit hebt weten te pikken en die ook door anderen al vele malen hier is neergezet, dat men moet praten zonder Rajoy, zonder Puigdemont en alleen met ¨schone¨ mensen, niet qua uiterlijk, maar schoon als in zonder besmet verleden in deze kwestie

   1. Beste Juan,
    Het was maar een aanname toch? Je hoeft niets te zeggen als je maar laat blijken dat je iets verschrikkelijk graag wilt.Ik blijf erbij dat er veel meer Catalanen achter Puigdemont staan dan dat er op deze site beweerdwordt. Dit heeft vooral te maken met de rol die de PP speelde rond het statuut en nu weer rond de Catalaanse kwestie.Vooral het zoeken naar allerlei beschuldigingen na de door de regering uitgeschreven en verloren verkiezingen

    1. A. Bakker, ik blijf erbij dat als je in de grachtengordel zit, het wel heel makkelijk is om commentaar te geven. Dat je ergens al 50 jaar komt, je vrouw een Catalaanse is etc. geeft je dat nu het recht om de 020 kaart te trekken…..?? Ik kom al mijn hele leven in NL…kan ik dan maar alles erover zeggen als een feit?
     Het enige feit dat je daar kan halen….
     ¨Het is een feit dat een koe meer schijt dan een geit, had de geit dat geweten, dan had ze meer gescheten….¨

     Voor de mensen die dat niet snappen, 020 staat voor Amsterdam, de enige hoofdstad in Europa waar zelfs de Nederlanders hun regering niet in willen hebben. En dat zit ze nog altijd dwars in 020 en ze zijn in de laatste 18 jaar ook al niet meer de voetbalhoofdstad in NL, want dat is Eindhoven….AUWWWWW

     En je kan een 020 kaart trekken wat je wilt, maar in hun eigen illegaal referendum kwamen er net 2 miljoen mensen opdraven, 1,8 miljoen daarvan stemden voor een afscheiding, de rest dus niet. Zo ver ik weet zijn er iets van 5 miljoen mensen die mogen stemmen in de regio daar….dus?? Hoeveel zijn er volgens jou dan voor Puigdemont.

     In de laatste echte verkiezingen…wie won er? De C´s!
     Puigdemont opende een nieuwe partij 2 weken voor de verkiezingen…waarom A. Bakker?? Juist omdat hij wist dat zijn eerder partij veroordeel werd voor CORRUPTIE….dus….nu nog ff opnieuw je punt?? Dank u.

     En dan nog 1 heel klein feitje….Puigdemont is NOOIT gekozen als president, hij is door der Mas op de stoel gezet….dus hoe kan je dan spreken over de legale president???
     Democratie wil je toch? Dan hadden ze hem moeten kiezen, je weet zo veel over de regio daar? Dat is denk ik een ding dat je gemist hebt….was niet gekozen en kan nu niet worden gekozen….NEXT!

     1. Beste Juan,

      Ten eerste zit ik niet in de grachtengordel, maar dat terzijde.Ik zie een aantal onzinnige beweringen voorbijtrekken.Als je goed gelezen had ging het niet om jou maar om de Spaanse rechter.Ik wordt nu ook even gemeen net als die onzin van jou .
      Beste jongen . Ik noem je jongen als ik uitga van Juan 47 .Mas en vooral zijn voorganger Pujol waren corrupt maar konden het prima vinden met het meest corrupte land van de Europese unie in 2017.( Europese Unie )
      Catalonie heeft voor het grootste deel schoonschip gemaakt, maar Spanje?????.
      De zaak Cifuentes : “Ik heb mijn master gehaald en Rajoy vindt ook dat dat zo is. Goed ik kan geen duidelijke bewijzen overleggen maar dat is hier niet nodig toch”?
      Wat de rechtzaken tegen de PP betreft. Er zijn nog steeds maar een paar veroordeeld.
      de rest zit er nog steeds, behalve degenen die zelfmoord gepleegd hebben ( Blesa o.a ) of een natuurlijke dood gestorven zijn omdat hun rechtzaak lang gerekt is. .

     2. A. Bakker: gelieve ook eens aan fact check te doen vooraleer zoiets te beweren dat Spanje in 2017 het meest corrupte land in de EU is. We zijn het zat dat er hier steeds maar weer (bewust?) foutieve intel wordt weergegeven.
      Cijfers van Corruption Perceptions Index 2017…volgende landen zijn nog meer corrupt dan Spanje:
      Malta
      Italië
      Slowakije
      Kroatië
      Griekenland
      Roemenië
      Hongarije
      Bulgarije
      Servië

 3. Wat maakt onze vrije samenleving zo bijzonder.
  Das is dat iedereen de ruimte moet krijgen, voor zijn eigen opvattingen, hoe achterhaald en intolerant ook, tenzij er WETTEN worden overschreden.
  Wil je de burger ontdoen van zijn principes, zegt eigenlijk dat alles maar eenheidsworst moet zijn.
  Dan is het wel heel makkelijk scoren voor de activisten, die weten zich namelijk gesteund door de publieke opinie.
  Laat iedereen zijn mening ventileren, of je het er mee eens bent of niet.

  1. Inderdaad, Harrie, maar Stoffer is baas op dit forum en schrapt alles wat hem niet bevalt ongeacht of het voldoet aan zijn regels of niet.
   “De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen.” Een dergelijke regel opstellen en misbruiken getuigt van dezelfde, niet nader te noemen, ingesteldheid als de regering in Madrid. Logisch dus dat de redactie van SpanjeVandaag alle ondemocratische (eufemisme) maatregelen van deze regering ongegeneerd toejuicht.
   Stoffer, ik besef wel dat je ook dit niet gaat laten verschijnen, maar intussen weet je dan toch hoe ik en waarschijnlijk veel anderen over jou denken. Niet om fier op te zijn!

   1. Ach der Miel is er weer mee bezig.
    De redactie is aan het vertalen en geeft daarna als persoon een reactie.

    En der Miel kan zijn mening dan weer niet voor zich houden. Want hij wil alleen maar onrust trappen, mensen verrot schelden…ooh ja, toen hij dat deed werden zijn reactie terecht eraf gegooid. Echt, ik ben voor vrije meningen etc….maar sommige mensen zouden ze echt niet meer los moeten laten uit de inrichting waarin ze zitten.

    Der Vlaamse Miel die in WO2 als NSB-er zou zijn geweest en omdat hij niet in het verleden kan leven doet hij nu zijn voorouders trots….Ga je diep schamen Miel….zoals gezegd…
    Richt je eigen website op…
    Der Miel, de enige honig die nooit zoet is geweest…!

    En der Miel snapt Harrie zijn reactie niet eens…trieste man moet die Miel zijn.
    Eerder nog met zijn hele naam erop, maar nu ff niet meer….waarom zou dat zijn?

   2. Ik heb het reeds eerder gezegd: mieleke is voor mij gewoon een klein kindje dat tegen ieders schenen stampt omdat hij nooit zijn gelijk krijgt. Bleitebleite.
    Het feit dat na 3u zijn laffe “reactie” er nog steeds staat bewijst wéér eens zijn ongelijk. Ik zou zeggen: als het je dan toch niet zint hier blijf dan weg he. Ga naar de sites van uw vals spelende en liegende sep vriendjes. Daar hoor jij duidelijk thuis.
    Maar ja: soms moet je wat ouder worden om te leren de waarheid te aanvaarden en zeggen ik zat fout.
    Remco: geen rancune als je mijn reactie weghaalt. Om mieleke te quoten: tegen dan heeft hij het gelezen

 4. Eigenlijk was ik niet zinnens om op al dit gelul te reageren, maar ik vrees dat ik de redactie en enkele andere Rajoy -aanhangers ongelukkig maak als ik hen het genoegen zou ontzeggen om hun reeds lang gekende afkeer voor de seps, met de hen kenmerkende gemeenschappelijke(!) taalvaardigheid en tot elkaars/eigen voldoening en bewondering, nogmaals op dit forum uit te smeren.
  Het enige wat in Duitsland werd beslist is dat de beschuldiging van ‘rebellie’ zoals door de m.i. partijdige rechter, tevens Catalaan en anti-separatist, werd geformuleerd geen basis vormt voor een eventuele uitleveringen. Voor de rest moet Puidgemont zich ter beschikking houden van het gerecht voor de behandeling ten gronde van de tweede, eveneens door die m.i. partijdige rechter geformuleerde, aanklacht: corruptie en verduistering van overheidsgeld. Indien ook deze aanklacht ongegrond zou blijken te zijn kan men inderdaad alleen maar concluderen dat er in Spanje met de rechtspraak (en waarschijnlijk niet alleen wat deze ene rechter betreft) iets grondig fout gaat. Maar eerlijk gezegd, dat wisten we wel al langer, toch ?

  1. Je weet wat men zegt toch Miel?
   Je eerste indruk en gevoel is vaak het beste om te volgen.
   Als je dus niet wilde reageren, doe het dan ook gewoon niet.

   En zoals gewoonlijk lees je weer eens zoals jij het graag wilt lezen, want ja, je moet en zal toch mensen tegen de haren instrijken…dit staat er:

   De Duitse rechter heeft daarnaast bepaald dat Puigdemont niet voor rebellie mag worden overgeleverd aan Spanje maar slechts vanwege corruptie en verduistering.

   Dit houdt in dat de rebellie aanklacht zoals geformuleerd, in Duitsland geen vervolging kent, daarom wordt hij daar niet voor uitgeleverd. De andere redenen, zijn dus WEL strafbaar in Duitsland tot geloof ik maximaal 10 jaar. Zodra er ergens een straf van meer dan 4 jaar op staat, zal normaal gesproken Duitsland over gaan tot uitlevering.

   Dit houdt dus in de aanklacht wel degelijk gegrond is verklaard, wat er nu gebeurd is dat Puigdemont de kans krijgt zijn zaak te verdedigen in Duitsland tot op zeker hoogte. Er zijn een hoop formaliteiten die vooraf gaan aan een uitlevering. Maar de Duitse rechters gaan de zaak inhoudelijk echt niet volledig behandelen, waarom zouden ze ook, het eventuele misdrijf vond in Spanje plaats, dus een Duitse rechter is niet bevoegd om daar een straf oordeel over te vellen.

   Zij kijken naar de technische kant van de zaak, dus klopt de aanklacht en welke straf zou daarop staan in Duitsland. Zoals gezegd, is die meer dan 4 jaar of 5 jaar, dat weet vast iemand hier wel exact….dan kan men uitleveren. Het is dan aan Spanje om aan te tonen dat er een eerlijk proces plaats zal vinden en dat de rechten gewaarborgd zijn en dat de gevangenis voldoet aan de vereiste standaarden. Dat er wederom een Belg nu juicht over iets dat dus net iets anders in elkaar steekt is toch nog altijd lachwekkend, aangezien zelfs Nederland niet aan haar zuiderburen aan uitlevering doet, juist vanwege het feit dat met name het gevangenis wezen daar vreselijk te wensen overlaat.

   Als laatste, om nog 1 van je stokpaardjes onderuit te halen, nog een feitje, weet je wel wat dat is een feitje?? Zoek het ff op, maar dit staat er en is ook zo door de Duitse justitie uitgesproken:

   De Duitse rechtbank verwerpt wel het feit dat Puigdemont slachtoffer zou zijn van politieke vervolging in Spanje, iets wat de verdediging van Puigdemont heeft beweerd om het uitleveringsverzoek te ondermijnen.

   Dus tja, jij spreekt over de reacties van anderen die je niet zinnen, maar zelf kom je met aannames en je eigen stokpaardjes, zonder je weer eens bij de gegevens en feiten te houden.
   Neem mijn advies waar ik mee begon nou gewoon ter harte.

 5. Jaja, de Bergpiekjes zitten er warmpjes bij, want deze fianza wordt natuurlijk ter plekke gepind . Wel het bonnetje bewaren, want wie weet is het aftrekbaar in de heilstaat cataluña!

 6. Beste Juan 74 je vergeet een iemand Nelson Mandela heeft meer dan 20 jaar vast gezeten op Robben eiland omdat hij voor zijn volk op kwam als we niet op passen gebeurd dit weer

  1. Wim, daarover kunnen we het alleen maar eens zijn.
   Dat soort zaken mogen zeker nooit meer gebeuren.
   En ik verwacht echt niet dat het zal gebeuren.
   Er wordt zoveel geroepen hier over 30 jaar, levenslang en meer van dat soort onzin.
   Daarbij doelt men op de maximale straffen die op bepaalde, in Spanje, strafbare feiten staat.
   Maar er is een aanklacht, er zijn bewijzen en de rechter zal toetsen welke van die aanklachten bewezen zijn.
   Dus al dat roepen over wat er wel allemaal niet kan gebeuren lijkt me zeer voorbarig.
   Als en ik zeg heel bewust, als, Puigedmont ooit naar Spanje terugkomt, dan zal hij zich moeten verantwoorden en kan hij zich verdedigen. En dan zien we wel wat er van komt.

   We leven hier echt niet in een bananen republiek, al willen sommigen ons dat wel doen geloven.
   Heel simpel, mensen die het hier niet aanstaat, kunnen vertrekken naar waar ze willen.
   Doen ze dat? Neen, waarom niet, omdat het allemaal wel een beetje meevalt en mensen wonen niet voor niets hier lijkt me, anders waren ze wel in hun eigen land (bijv. de Lage Landen) gebleven heh.
   Ga ff in Noord-Korea of China of zelfs Rusland uitleggen dat er hier geen democratie zou zijn en geen fatsoenlijke rechtstaat, met wat voorbeelden, ik denk dat ze je met pek en veren het land uitzetten.

   Mensen die hier niet wonen, moeten vooral eerst eens naar de slechte zaken in hun eigen land kijken en dan pas eens gaan wijzen en roepen en dan graag met een beetje meer teksten dan ¨Franco, fascisme, PP en de hele zelfde rimram¨

   1. Beste Juan ik ben het verder helemaal met je eens dat Spanje geen bananenrepubliek is. Ik woon al 12 jaar in catalunya Tarragona. Wat ik niet met je eens ben, is dat als je het niet bevalt dan kun je beter vertrekken. Voor mij en mijn gezin is de situatie op het platteland moeilijk. Ik woon in een dorp, waar men alreeds een republiek hebben uitgeroepen enkele jaren geleden. wij zitten er ook over na te denken om te vertrekken als situatie zo doorgaat om weer naar Nederland te gaan, maar het is niet zo simpel.Het doet mij heel veel pijn wat hier allemaal gebeurd, dat de Catalaanse gemeenschap in tween is verdeeld. Het is niet zo makkelijk om te vertrekken, je hebt een huis wat verkocht moet worden, je kinderen gaan hier naar school mijn vrouw is Catalaanse. Je hebt je leven hier op gebouw je houdt van het land anders zou je hier niet gaan wonen.

    1. Ja, pijnlijk besluit. Heb ook meer dan 30 jaar in Cambrils vertoefd. Toch daar weggegaan en ik kom er nooit meer terug, hoeveel pijn dat ook doet. Maar tussen idioten wil ik niet in zitten. Ze verwoesten daar alles ! Ongelofelijk, als je ziet hoe goed het ze hadden.

     1. Na 30 jaar gegaan omdat je niet tussen idioten wil zitten? (En Juan74 begrijpt je goed)??
      Ze hadden het goed? Nou, ik begrijp u niet.
      Ik woon zelf 25 jaar in Spanje waarvan 7 in Alicante en de rest aan de kust bij Barcelona. Heb het goed gehad, moeilijk gehad door de enorme crisis, maar nu gaat het weer beter. Door het zogenaamde proces is er de laatste zes maanden politieke onrust, maar buiten dat is er economisch weinig of niets veranderd. Zijn de mensen om u heen nu idioten geworden??
      Of vindt u de mensen die anders denken dan u idioten?

     2. ook der Peter kan niet lezen.
      Ik zeg NIETS tegen Rob maar tegen Sjoerd

      Sjonge, Peter doet het weer, hij ziet mijn naam en trapt er tegen…..
      Maar de persoon waar ik op reageerde doe je ermee te kort Peter.
      Serieus, leef ff je eigen leven man en ik wil daar echt geen onderdeel van zijn!

    2. Sjoerd, ik snap je heel goed hoor.
     Zeker met kinderen en een huis, werk, vrienden etc. is het niet makkelijk.
     Mijn opmerking was ook meer gericht aan een groepje zuurpruimen die maar te pas en te onpas op Spanje inhakt, die bij alles negatief zijn over Spanje in zijn geheel.
     Dat soort mensen die vind dat het overal beter is behalve hier, die mensen bedoelde ik daarmee. Ik hoop dat je dat begrijpt.
     En het is heel vervelend dat je in die situatie zit, maar wij zitten in Spanje 11 jaar nu. En nog altijd dik tevreden.
     Als ik hoor en zie hoe bepaalde zaken in Nederland gaan dan zou ik daar ook niet naar terug willen. Maar dat even terzijde.

  2. Wim, Mandela met Puigdemont vergelijken? Dan is het einde zoek zeg. Wat een vergelijking. Voordat Puigdemont en collega’s de hele zaak in werking zetten was er niets aan de hand in Catalonië en leefde iedereen goed. Door de minderheid van het Catalaanse volk te bewerken door op de innerlijke gevoelens in te werken is deze hele trieste situatie ontstaan. Er is geen noodzaak voor een republiek aangezien de Catalaanse deelstaat al ontzettend veel vrijheden heeft, meer dan waar dan ook. Uiteindelijk draait het maar om een ding … meer geld en egoïstisch denken dor niet mee te willen werken aan de financiering van andere deelstaten die het niet zo breed hebben als in Catalonië Aan de andere want wil Catalonië wel bij de EU waar ze dan toch ook veel geld moeten betalen om andere arme landen te helpen.

   1. Helemaal mee eens. Nogmaals : bedenk wat de separatisten voor ons als buitenlander in petto hebben en ga daarmee akkoord of niet.
    Veel blanke Zuid Afrikanen hebben overigens Mandela als de beste president aller tijden bestempeld…..hij was immers in staat om IEDEREEN tot rust te houden, zonder protesten en geweld…..

   2. – “Voordat Puigdemont en collega’s de hele zaak in werking zetten was er niets aan de hand in Catalonië en leefde iedereen goed,”
    Hallo ??? 2006 ? 2010? Artur Mas ?
    – “… aangezien de Catalaanse deelstaat al ontzettend veel vrijheden heeft, meer dan waar dan ook.”
    Hallo ??? Nooit van bijvoorbeeld de Cupo Vasco gehoord neem ik aan ?
    – “… Uiteindelijk draait het maar om een ding … meer geld en egoïstisch denken dor niet mee te willen werken aan de financiering van andere deelstaten die het niet zo breed hebben als in Catalonië Aan de andere want wil Catalonië wel bij de EU waar ze dan toch ook veel geld moeten betalen om andere arme landen te helpen.”
    – Hallo ??? Je beseft blijkbaar niet dat het FEIT dat Catalonië de armere landen van Europa wil helpen JE PERSOONLIJKE MENING dat ze niet solidair willen zijn met armere regio’s in Spanje gewoon onderuit haalt. Hoe dom kan en mens eigenlijk zijn?

    Dit is persoonlijk en hoeft niet noodzakelijk gepubliceerd te worden.

    Beantwoorden

    1. Sep loverboy: hoe dom kun je zijn om te denken dat een eventueel onafhankelijk Catalonië bij de EU zou horen? Spanje zal steeds zijn veto hiervoor gebruiken en men kan pas bij de EU komen bij unanimiteit! Dream on…

    2. 2006 en 2010? precies, opgefokt door bepaalde politici die er op gebrand zijn om dingen te veranderen terwijl dat niet nodig is. Baskenland is niet te vergelijken met Catalonië want dat is al heel lang zo. Zou dat ook voor Catalonië kunnen werken, ja waarschijnlijk wel maar dan wel op de correcte manier dus via de politieke weg en niet zoals ze dat nu hebben geprobeerd te doen. Catalonië wil de arme landen van de EU helpen? hhmm nog nooit ergens gelezen en ja dat zal men nu wel roepen omdat ze graag bij de EU willen horen. Het is en blijft egoïstisch denken van de Catalaanse politici die mede dankzij de vele duizenden werkers uit precies die armere regio’s in Spanje Catalonië welvarend hebben gemaakt om ze nu te dumpen.En het heeft geen zin om iemand dom te noemen als iemand een andere mening heeft beste Miel. Gelukkig heeft iedereen een andere mening en als je dat niet kunt accepteren dan moet je niet meer reageren. Iedereen ziet wat er gebeurt op een andere manier dus een beetje respect graag.

 7. Even tussendoor ineens zie ik een scherm dat ik mijn adblocker moet uitzetten dus ik moest weer configureren om dat scherm weer uit te schakelen(Ik heb niet de zelfde adblocker als de meesten) Ik heb ooit tegen mijzelf gezegd als ik mijn adblocker uit MOET zetten dan kan de bewuste website ook direct mijn bezoeken vergeten want dan kom ik niet meer terug, ik ben namelijk vrij in mijn eigen doen en laten en ik wens geen ongewenste commercials op mijn scherm te zien. Ok dat is er uit, nu weer verder met de orde van de dag.

  1. Beste Leo, zoals je hebt gemerkt plaatsen we elke dat tussen de 5 en 10 artikels en zoals je kunt begrijpen is dat veel werk. Om ervoor te zorgen dat SpanjeVandaag gratis blijft zijn advertenties noodzakelijk. Mocht dat een probleem zijn voor lezers die ons project niet op de correcte manier door slechts 3 of 4 advertenties toe te staan dan is dat erg jammer. Mocht de wijze waarop wij ons project brengen je niet bevallen vanwege persoonlijke redenen dan kunnen wij daar niets aan doen. Iedereen is uiteraard vrij om onze website niet meer te lezen.

 8. Wat ik niet begrijp van Europa is dat ze Spanje niet eens op de vingers tikken betreffende zo een flauwe kul wat ze uit halen eerst een aanhoudingsbevel in Belgie dan weer in trekken dan aanhoudingsbevel in Duitsland ze gaan zich er mss niks aantrekken van wat Duitsland beslist en als hij uitgeleverd word zetten ze hel alsnog voor 25 jaar in de gevangenis
  Gooi Spanje toch uit de Europese unie ze sluiten zich maar aan bij Afrika

  1. Dat is natuurlijk weer onzin Wim. Spanje uit de EU is onzin. Het is inderdaad wel raar dat er aanhoudingsbevelen worden uitgevaardigd, dan weer ingetrokken en dan weer niet. Wie zegt dat ze hem 25 jaar vastzetten? Er zal eerst nog een proces moeten komen en ik betwijfeld of de Spaanse rechter hem wel voor zo lang zal vastzetten.

   1. De PP zou hem levenslang vastzetten en als het mocht nog veel erger, jammer dat weinig mensen inzien hoe slecht de PP is voor een land als Spanje, je hebt slopers en bouwers de PP is een sloper.

    1. ppff het is niet de PP nogmaals maar het is een rechter van het Spaanse Hooggerechtshof die Puigdemnt en zijn collega’s achter de tralies wil zien omdat ze geen respect hebben voor de Spaanse wetten. Dat kan en mag niet ongestraft blijven.

     1. er was ook een tijd dat we het normaal vonden dat slavernij (dit maar een voorbeeld!) normaal was (en bij wet toegestaan) tijden veranderen maar wetten niet automatisch … recht is niet altijd rechtvaardig!

     2. mijn god je kunt wat er nu gebeurt in een VRIJ Catalonië binnen een democratie zoals Spanje dus echt niet vergelijken met slavernij, dat is echt klinkklare onzin. De inwoners van Catalonië hebben het goed en hebben zo’n beetje alle vrijheden die ze maar kunnen hebben dus waar gaat het de politici om .. geld (en dat heeft niets met slaven te maken).

    2. Kan je niet je PP reacties gewoon een nummer geven?? 666 lijkt me dan wel een aardige als ik jouw reacties elke keer zo lees….
     Enige dat je dan nog hoeft te doen als je voor de 500 ste keer deze week over de PP wil mekkeren is in je reactie alleen nog ¨666¨ te zetten en dan weet iedereen wat je bedoelt en dat scheelt een hoop leeswerk en vooral voor jou een hoop intikken.
     Heb je nog weer meer vrije tijd man, wij noemen dat ¨een win-win situatie¨
     Oh dit was een gratis tip een geen gesponsorde advertentie.

     1. Sorry Olivier, dat nummer is al vergeven aan Leo.
      Graag een ander nummer kiezen, als je wilt dat er eentje wordt aangewezen, laat het ff weten AUB.

      Allen alvast een geweldig weekend gewenst!

  2. Wim, je snapt er weinig van man.
   Een bevel is niet gezonden naar 1 bepaald land, maar een compleet Europees aanhoudingsbevel.
   Dat die eerder ingetrokken is, had te maken met het feit dat de Belgen al gelijk riepen, vooral via de NVA, dat ze ¨geen politieke gevangenen gingen uitleveren¨

   Volgens de feiten, was de man in kwestie geen gevangene, want hij zat niet vast of had niet vast gezeten….hij had en heeft de wetten in Spanje overtreden en werd daarom gezocht….later is het bevel aangepast en uitgebreid. Daarvoor is hij nu aangehouden en zal men later beslissen of hij wel of niet zal worden uitgeleverd.

   Hij zal ook in Spanje echt niet voor 25 jaar vast gaan, maar hij zal zich moeten verantwoorden.
   Als de man meent zo onschuldig te zijn, waarom verstopt hij zich dan telkens?
   Simpel, omdat hij weet dat hij niet onschuldig is.
   Er is nog nooit in de recente geschiedenis iemand voor dit soort zaken vast gezet voor 25 jaar en hij en de zijnen zal dat ook echt niet gebeuren, jij en anderen overdrijven dit getal omdat het je past in je verhaal….maar wij hier weten dat hij vermoedelijk er af zal komen met een kleine straf, dus niet hoeft te zitten, de kosten zal moeten betalen en een tijdje geen overheidspositie zal mogen hebben, net als zijn voormalige baasje Mass.

   Die overigens al lang heeft gezegd dat het zo niet langer kan en men ff lekker normaal moet gaan doen nu!

   1. Mass = Mas. Deze meneer is al lang een florero. Als men bij de centrale regering en het overheidslichaam ook eens zouden gaan handelen zoals bij de catalaanse beweging mbt tot corruptie waren we al een stuk verder. Het grote probleem.is dat er in “Madrid” geen enkele bereidwilligheid bestaat tot verandering. Ouwe jongens krentenbrood en zakken vullen. Naast Pujol, Palau en 3% is er verder niets gevonden en deze zaken zijn gelukkig door de jongere garde snel weggeparkeerd. Ik kan je verzekeren dat men de laatste maanden vanuit Madrid flink gezocht heeft naar een vette corruptiekluif in Catalunya maar het resultaat blijft wel heel erg bescheiden.

    1. Volgens mij vergeet je dat er nog een heel groot onderzoek loopt daar.
     Misbruik van overheidsgelden, indien van spookfacturen en nog een aantal zaken.
     De uitkomst wachten we rustig af.
     Corruptie zit helaas door de hele Spaanse politiek en niet alleen in de politiek en zeker ook niet alleen in Spanje.
     Men is dat overal aan het schoonmaken, ook de PP en de PSOE hebben zat onderzoeken en inmiddels veroordelingen aan hun broek.

     De enige reden dat Mas het veld moest ruimen, is omdat andere partijen anders geen steun meer zouden geven aan de zittende macht. Dus ja, zo geweldig fraai als jij het nu wilt schetsen is dat echt niet hoor. Daarna kwam de NIET verkozen Puigdemont in het zadel en de rest is geschiedenis.

     1. Yep, Rajoy staat ook in bepaalde stukken die over corruptie gaan idd.
      Hij heeft al aangegeven dat zodra hij wordt opgeroepen hij gewoon zal verschijnen.

      Oh ja, hij heeft daarbij de toezegging gedaan dat hij NIET zal vluchten zoals sommige anderen hebben gedaan nadat ze werden opgeroepen.

  3. Beste Wim, ik vind helemaal niet dat Europa Spanje op de vingers moet tikken, wij Nederlanders vinden het ook niet leuk als de rest van Europa ons op de vingers tikt over ons euthanasiebeleid en drugsbeleid en abortusbeleid.

   1. Sjoerd,
    Ik heb je eerder al een reply gegeven.
    Maar ik vind dat je hier echt een geweldige reactie geeft!!
    Zo is het nu precies!

  4. Wim je bent niet goed bij je hoofd
   als het jou niet bevalt dan ga jij maar weg
   op gekken zo als jij zitten we niet te wachten
   en niemand is verplicht om naar Spanje te gaan
   en laten ze jou maar naar Afrika sturen
   dan mag het lijden dat je er een kanibaal tegen komt

 9. Wanneer in Duitsland, België en min of meer Zwitserland het rebellie niet wordt erkend zoals Spanje heeft aangegeven en er in Spanje meerdere personen in voorarrest zitten om deze zelfde reden. Zou het dan niet een soort Europese jurisprudentie moeten zijn om deze ook vrij te laten?

  1. Dat zou zo zijn als er daadwerkelijk uitspraken zijn geweest. Via een Europees hof, want uitspraken in landen op zich, zeggen niets over juridisch prudentie in andere landen.

   Iedereen loopt enorm op de zaken vooruit.
   In Spanje staat het (nog) in de wet. In andere landen ook maar met aanvullingen.
   En ken jij de exacte aanklachten tegen de mensen die vast zitten?
   Ze zitten niet vast voor alleen rebellie.
   Sommigen zitten nu vast vanwege het feit dat ze nog andere wetten hebben overtreden, in de tijd dat ze onder voorwaarden waren vrijgelaten. Schend je die voorwaarden dan ga je terug de bak in. In ieder land is dat zo.

   De mensen van het eerste uur, zitten ook vast voor andere aanklachten.

   Uiteindelijk gaan we zien hoe en wat, maar volgens mij lost het nog altijd niets op aan de huidige situatie of wel?

   Laten ze gewoon allemaal, beide kanten ff normaal gaan doen, en een paar mediators inzetten die zonder verleden en zonder geschiedenis de zaak bekijken en oplossen. Als je heel zakelijk ernaar kijkt, zijn de zaken die men wil gedaan krijgen van beide kanten echt zo opgelost.
   Maar kennelijk wil men van beide kanten niet de keutel intrekken, tja, dan kan je lang door gaan en kom je nergens.

 10. Ik had niet anders verwacht dat ze puidgdemont zouden vrijlaten.
  Oriol jungeras zit ook nog steeds vast zonder proces.
  Ik begin het allemaal wel griezelig te vinden de manier waarop Madrid dit aanpakt.J.R.

  1. Met Madrid bedoel je de rechtsspraak die zich houdt aan de wet? Daar is wat betreft dit niets griezeligs aan, men heeft de wetten overtreden en dus is men strafbaar.Het gevangenzetten is omdat de rechter meent (wat puigdemont en andere Catalaanse politici hebben bewezen) dat er vluchtgevaar is. Persoonlijk vindt ik rebellie ook te ver gezocht maar dat is aan de rechter om dat te bepalen. Overigins is Puigdemont nog niet vrij, weliswaar kan hij zijn mogelijke uitlevering afwachten in Duitsland maar helemaal vrij is hij natuurlijk niet.

 11. Als die rechtzaak begint dan zit Puigdemont al weer lang in Belgie. Jammer je had het kunnen weten (zo simpel is het).

  1. Ja vreemd, Duitse rechter zegt dat er vluchtgevaar is maar zet hem toch buiten de gevangenis en dat terwijl Puigdemont al heeft laten zien niet te vertrouwen is wat betreft dit feit.

   1. 75.000 euro kost de man in kwestie niets, als die straks Duitsland ook ontvlucht, dan weet men wel hoe en waarom.

    Al denk ik niet dat Duitsers zich graag in de luren laten leggen, ze hebben toch nog wel wat steun nodig voor hun nieuwe Europese plannen. We gaan het wel zien, op den duur is der P. toch ook maar een kleine voetnoot in de geschiedenis.

    1. Puigdemont is binnen de EU helemaal niets, niet eens geschiedenis. Hij loopt in mijn ogen alleen herrie te schoppen en een minderheid van de Catalaanse bevolking (inclusief anderen die als separatisten menen te denken) op te fokken. Slechte zaak maar het blijft een Spaans probleem wat hijzelf echter een internationaal probleem wil maken waar hij tot nu toe maar deels in slaagt. In delen van Spanje heeft men het al niet eens over hem en de Catalaanse problematiek. Als men nu eens ophoudt op de TV en in de kranten (inclusief SpanjeVandaag haha) over hem te schrijven dan is het zo stil. Over enkele maanden is men hem alweer vergeten denk ik. Het wordt tijd dat er weer aan politiek wordt gedaan in Catalonië en dat er weer eens gewerkt gaat worden binnen het Catalaanse parlement.

     1. Helemaal gelijk.
      Tijd om over te gaan tot oplossen in plaats van te kijken wie de grootste heeft.
      Dat weten we namelijk al lang, want dat zijn geen van deze beide partijen!
      Men moet nu aan de slag gaan en de zin en onzin vergeten en er zijn voor het hele Catalaanse volk en het Spaanse volk!
      Niets meer, niets minder.

      Wij in het Zuiden maken ons er niet druk over in het dagelijkse leven.
      Ik kijk het nieuws en zie dat er minder en minder aandacht voor is, er zijn andere zaken zoals pensioenen, en het echte leven, die de man in de straat bezig houden.

      Dit weekend weer shit weer, dat zint me niets….April doet ook hier wat die wil.
      En berg je maar in NL wordt er lente weer voorspeld. Dus dat moeten we weer oneindig horen op internet hahahaha.

      Slaap wel allen!

     2. Redactie, de laatste weken is jullie berichtgeving/commentaar echt niet meer objectief! Het is meer dan duidelijk welke kant jullie kiezen … en dat is ok om die mening te hebben maar toch niet als “journalist” om die zo te uiten. Voor jullie beginnen, ik heb het recht om de website te blijven bezoeken en hopelijk ook om deze mening te hebben!

     3. Onze berichtgeving is wel objectief maar onze commentaren inderdaad niet, dat hebben we ook nooit ontkend. Wij zijn fel tegen het hele gedoe in ONZE regio Catalonië en we zitten er middenin, meer dan anderen die zo maar iets schrijven en ver weg in NL f BE wonen en eigenlijk niet weten waar ze het over hebben. Tuurlijk heb je het recht om de website te bezoeken en ook om je mening te geven, graag zelfs. Daarnaast zijn wij geen journalisten maar proberen we op ons blog het Spaanse nieuws te plaatsen zodat iedereen – ook diegene die geen Spaans lezen – kan begrijpen wat er aan de hand is in Spanje.

     4. Ik kan niet voor de redactie spreken uiteraard.

      Maar ja, hoor Olivier die rechten heb je. Net zo goed als anderen dan het recht hebben er iets van te vinden, te zeggen of het te negeren.

      Niemand zal je die ontnemen en ook niemand zal elders online gaan zetten dat we geweld gaan gebruiken tegen je. Dat laten we aan de extremisten over.

 12. De blijdschap van Llarena mbt z’n 13 % loonsverhoging is plots verdwenen. En nu?

  1. Hans, nogmaals. Llarena staat niet op die lijst voor loonsverhoging (wat een gezeur) maar de medewerkers bij de justitie zoals diegene die op kantoor zitten etc. Bij hen is gedurende de crisisjaren gekort en dat probeert en nu goed te maken.

   1. Ok redactie, jij je zin. Ik zal Llarena met rust laten……. Denk niet dat hij daardoor beter slaapt met het nieuwe scenario. Verder zal het snabbelen de komende weken ook wel wat afnemen aangezien er wel eens heel lastige vragen kunnen komen.

    1. De rechter is een professioneel die jarenlang in Catalonië heeft gewerkt en dus weet wat er leeft in die regio. Nu hij zijn werk doet worden niet alleen hij maar ook zijn vrouw en kinderen bedreigd, hebben ze Catalonië waar zijn vrouw een baan heeft moeten verlaten en hebben ze permanente bewaking nodig. Is dat jouw beeld van een democratie en democratisch denken van de separatisten?

    2. Ik zou zeggen: kom voor een keer eens met een juist feit en niet steeds dat gezeik

  2. ZZZZZZZZZZZZZZZ….Hans….der lapzwans….trek eens een andere kaart uit je hoedje man.
   Ik heb vandaag nog met deze rechter gesproken, maar hij weet nergens van qua loonsverhoging.
   Hij maakt zich vooral druk over het feit dat hij en zijn familie met de dood bedreigd worden door extreme gekken.

   Dat hij niet meer in zijn eigen huis kan wonen en nu elders moet verblijven, omdat mensen zoals jij zich heel erg druk maken over hem en de zijnen, oh sorry, jij maakt je vooral druk over je onzinnige opmerkingen hier heh.

   Deze rechter doet gewoon het werk waarvoor die betaald wordt! En mensen zoals jij, die spreken over de rechten van mensen, democratie, de rechtspraak en ga zo maar door, kijken weg als iemand die zijn werk doet daarvoor nu een zeer hoge prijs betaald. Beveiliging nodig heeft!
   Een rechter die zich moet verbergen omdat er mensen zijn zoals jij en andere extremisten die zich online zo over hem uitlaten.

   Je voedt de haat met dit soort opmerkingen en je bent er nog trots op ook…ziek gedrag is dat.

   1. “Je voedt haat met je berichten?”
    Kom op man, ga eens door je vorige comments? Altijd maar iedereen afblaffen en afzeiken en kom je zelf af dat je de rechter nog hebt gesproken … not buying it! (al weet ik ook wel dat geen van beide ons gelijk kan bewijzen!)

    1. Cynisme is je vreemd heh??
     Dat ik de rechter heb gesproken was natuurlijk puur cynisch bedoelt.
     Maar het is je kennelijk wel opgevallen en daar ging het om, de rest van het punt mis je overduidelijk in dat bericht, namelijk dat er mensen zijn die bedreigd worden vanwege het werk dat ze uit moeten voeren en dat er dan anderen zijn die dat feit gaan zitten goedpraten en verdedigen.
     Dat was het doel van mijn reactie maar kennelijk heb je die er niet uitgehaald.

     Als iemand verwijst naar het feit dat iemand niet meer goed kan slapen vanwege de bedreigingen, en dat heel normaal vind, dan keur je daarmee dus de bedreigingen goed en doe je dus mee met dat soort extreme figuren.
     Wanneer iemand dat zo niet bedoelde te zeggen, heeft die al ruimschoots de tijd gehad daar een correctie op te schrijven lijkt me.

     En wat jij verder van mijn berichten vind, dat zal me echt aan mijn kont jeuken.
     Het gaat er niet om wie er gelijk heeft, het gaat erom dat deze hele kwestie eens goed opgelost wordt, maar zo lang er extreme figuren bezig zijn om dit onmogelijk te maken, dan zijn we nog wel een tijdje hier bezig denk ik.

    2. Ik maakte er op uit dat hij het sarcastisch of misschien lachwekkend bedoelde. Trouwens men wordt die monotone klok vd sep vriendjes hier wel moe hoor: corruptie en franco! Dat is steeds maar weer hetzelfde afgezaagde liedje. Ik wordt er op den duur ook kattig van!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken