Rechtbank in Duitsland laat Puigdemont op borgtocht vrij

Wikimedia
Beeld: Wikimedia

Rechtbank in Duitsland laat Puigdemont op borgtocht vrij

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De gevluchte en afgezette ex-regiopremier Carles Puigdemont heeft een overwinning binnen weten te halen in Duitsland waar hij sinds meer dan een week in de gevangenis in Neumünster in Noord Duitsland verblijft. De rechtbank in Schleswig-Holstein heeft de Catalaanse separatistenleider op borgtocht van 75.000 euro vrijgelaten waarna hij de mogelijke overlevering aan Spanje in vrijheid mag afwachten.

LET OP: De mogelijkheid om te reageren op dit artikel is actief maar mocht blijken dat men zich niet bij het onderwerp houdt en/of andere lezers gaat beledigen etc. dan wordt de optie tot reageren uitgeschakeld. Daarnaast hebben wij het recht om reacties te verwijderen of de mogelijkheid tot reageren te sluiten.

De Duitse rechter heeft daarnaast bepaald dat Puigdemont niet voor rebellie mag worden overgeleverd aan Spanje maar eventueel alleen vanwege corruptie en verduistering, iets wat door de rechter in Duitsland nog onderzocht moet worden. Volgens het Duitse gerechtshof is rebellie volgens de Duitse wetten niet-ontvankelijk maar is men waarschijnlijk wel van mening dat er corruptie en verduistering van overheidsgeld heeft plaatsgevonden. Voor dat laatste kan Puigdemont eventueel overgeleverd worden aan Spanje waarna het Spaanse hooggerechtshof Puigdemont alleen voor corruptie en verduistering mag veroordelen.

Vluchtgevaar

Ondanks het feit dat er volgens de Duitse rechter nog steeds een vluchtgevaar is van Puigdemont, heeft de rechter besloten om de afgezette en voor de Spaanse justitie gevluchte ex-regiopremier op borgtocht van 75.000 euro vrij te laten. De Duitse rechter oordeelt dat om juridische redenen uitlevering voor rebellie niet mogelijk is aangezien de Duitse wet zegt dat er bij hoogverraad geweld moet zijn, iets wat niet overeenkomt met de Spaanse wet.

Voor rebellie zou Puigdemont in Spanje maximaal 33 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen maar voor corruptie en verduistering van overheidsgeld zou dat verminderd worden tot 8 jaar celstraf maximaal. De Duitse rechtbank verwerpt wel het feit dat Puigdemont slachtoffer zou zijn van politieke vervolging in Spanje, iets wat de verdediging van Puigdemont heeft beweerd om het uitleveringsverzoek te ondermijnen.

Ondanks dat Puigdemont waarschijnlijk op vrijdag na betaling van 75.000 euro de Duitse cel mag verlaten zal hij toch in Duitsland moeten blijven in afwachting van de beslissing over overlevering aan Spanje voor corruptie en verduistering van overheidsgeld. Hij moet zich totdat de rechter een beslissing heet genomen elke week melden bij de politie in Neumünster.

Overwinning

Uiteraard wordt deze vrijlating op borgtocht door de separatisten gezien als een grote overwinning van het Europese recht waarbij men beweert dat Spanje op de vingers wordt getikt vanwege de vervolging voor rebellie. Er wordt zelfs al vanuit de partij van Puigdemont JxCat gesproken van het opnieuw aanbieden van Puigdemont als nieuwe regiopremier kandidaat.

En nu…

Wat nu kan gebeuren is dat rechter Pablo Llarena het Europese aanhoudingsbevel intrekt om te voorkomen dat Puigdemont voor alleen corruptie en verduistering van overheidsgeld aan Spanje overgeleverd wordt, iets wat ook eerder in België gebeurde. Maar men heeft al aangegeven dat er meerdere mogelijkheden zijn voor de Spaanse justitie maar eerst moet men afwachten wat er precies in de verklaring van de Duitse justitie staat.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.