Nieuwe euthanasie discussie in Spanje nadat man zijn vrouw helpt te sterven

Nieuwe euthanasie discussie in Spanje nadat man zijn vrouw helpt te sterven
Beeld: YouTube

MADRID – De politie heeft woensdag in Madrid een man gearresteerd omdat hij geholpen heeft bij de dood van zijn echtgenote die aan multiple sclerose leed. De 70-jarige Ángel Hernández wordt ervan beschuldigd dat hij zijn 61-jarige ernstig zieke vrouw María José Carrasco een ​​substantie heeft gegeven om na een jarenlange strijd haar dood te veroorzaken.

Al maanden geleden had de inmiddels vrijgelaten man aangegeven dat hij bereid was om zijn echtgenote die al meer dan 30 jaar ziek was en nu niets meer kon, uit haar lijden te verlossen als zij dat wilde. De vrouw zelf had via de pers aan de politici gevraagd om een euthanasiewet goed te keuren in Spanje, al wist ze dat dit voor haar te laat zou komen.

Ángel belde zelf op woensdag de politie met de mededeling dat zijn vrouw was overleden. Nadat men erachter kwam dat de echtgenoot de dood had veroorzaakt werd de man door de politie meegenomen waarna hij een nacht in de cel heeft moeten slapen. Donderdag rond 18 uur besloot een rechter de weduwnaar weer op vrije voeten te stellen in afwachting van een mogelijke rechtszaak.

Mocht de echtgenoot van de door euthanasie overleden vrouw veroordeeld worden dan kan hij volgens het Wetboek van Strafrecht tussen de twee en tien jaar celstraf krijgen. Er kan een vermindering van die straf zijn omdat de vrouw twee video-opnames heeft gemaakt waarin ze uitdrukkelijk vraagt om een waardige dood.

Hieronder een van de emotionele video’s waarbij de dood zelf door El Pais niet wordt getoond.

Politiek

De regering van Pedro Sánchez heeft het begin van de euthanasiewet naar het kabinet gebracht maar de wet is niet aangenomen omdat alleen de PSOE, Unidos-Podemos en kleinere partijen deze wilde aannemen terwijl de conservatieve PP en de centrumpartij Ciudadanos tegen stemden. Ook de extreemrechtse partij VOX, die nog niet is vertegenwoordigd in het parlement, is tegen.

Premier Sánchez zei op donderdag dat Albert Rivera van Ciudadanos en Pablo Casado van de PP 19 keer de verwerking en stemming van de decriminalisering van euthanasie hebben belemmerd en hij geeft beide politici de schuld van de geblokkeerde euthanasiewet.

Actuele situatie Spanje

Medisch geassisteerde zelfdoding (suicidio asistido) en vrijwillige levensbeëindiging of euthanasie (eutanasia) worden op dit moment geclassificeerd als misdrijven in het Spaanse Wetboek van Strafrecht (Código Penal).

Het debat over de regelgeving en het recht op een waardig overlijden is in Spanje tot juni 2018 in het Spaanse Parlement steeds uitgesteld omdat de PP er niets van wil weten (ze zijn ook geen fan van abortus) maar met de socialistische PSOE regering aan de macht werd er eindelijk weer over gesproken.

In oktober 2018 werd er in het parlement nog gestemd over de euthanasiewet maar stemde de PP tegen en weerhield Ciudadanos zich van stemmen omdat ze het niet met alles eens zijn en liever spreken van een waardige dood (muerte digna) in plaats van euthanasie (eutanasia).

Stap één

Ondanks dat er nu in de politiek in Spanje gesproken wordt over euthanasie wil dit niet zeggen dat dit snel ingevoerd zal worden. De eerste stap waarmee men nu bezig is, is de weg vrij maken om de strafwet (Código Penal) aan te passen zodat degene die meehelpen met een vrijwillige levensbeëindiging niet strafbaar meer zijn.

Het probleem op dit moment is dat er alleen nog aandacht wordt gegeven aan de personen rondom de patiënt die een einde aan zijn/haar leven wil maken. Dat wil zeggen, men wil eerst discussiëren over een wetswijziging waardoor de personen die helpen bij een euthanasie niet strafbaar meer zijn.

Volgens velen wordt dat echter gezien als stap één van een lang en moeilijk stappenplan. Aan de discussie rondom euthanasie in Spanje is voorlopig nog geen einde gekomen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

10
Reageer op dit artikel

7 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Martin

Voor mij is het nochtans eenvoudig: het leven dat ik heb gekregen is van mij en niet van de staat!!! Ik doe met mijn leven wat ik wil en als het ooit té moeilijk voor me zou worden (hopelijk niet!) zal ik MIJN leven wel beëindigen zonder bemoeienis van één of andere staat. Wat gaan die uiteindelijk doen? Me straffen? Goed gelachen. En ik ken de manier waarop, men kan het overal aankopen en is volledig pijnloos, je kan het alleen uitvoeren en het is gedaan met je in een 2-tal minuutjes. Uiteraard kan niet in detail gaan.

ad

Hoop dat de gene die tegen de Euthanasie is een pijnlijke dood gaat sterven en misschien dan nog ook zal vragen om hun leven te beëindigen ! Moet je ze horen, maar vrouwen en kinderen slaan of vermoorden dat is wekelijks kost, dan maar naar of terug komen van de kerk of processie.

Juan74

Beste Ad, geen idee waarom je dit soort uitspraken doet, maar mensen een pijnlijke dood wensen puur omdat ze het niet met jou eens zijn, gaat toch echt behoorlijk te ver. En al die andere zaken erbij slepen, slaat nergens op. Wat heeft dat te maken met euthanasie toestaan in een land of niet. Als je het hier niet aanstaat om die reden, dan kan je gewoon terug naar Nederland of Belgie hoor, daar is het legaal en slaan ze vast nooit vrouwen of vermoorden mensen. Hoe dan ook, er zijn dus maar 4 landen!!! Op de wereld waar euthanasie… Lees verder »

Eddy

Ze mogen het natuurlijk niet te gemakkelijk maken als iemand vraagt om te sterven.Als je veel pijn hebt op een moment heb je misschien al de neiging om te vragen er een eind aan te maken.

anton74

De politiek is zo besluiteloos als gebruikelijk, dit speelt al enkele decennia.

Andre

Vele mensen zijn er niet van op de hoogte dat je een Testamento de Vida kan maken dat aanvaard is in alle comunidades van Spanje. Het noemt Voluntades Anticipades en de formulieren kan je bekomen bij de SAIP van je hospitaal in de buurt. Door deze wilsverklaring die wordt geregistreerd in jou nabije Hospitaal wordt er volgens jou keuze alleen nog volledige sedatie gegeven en geen levens verlengende behandelingen, maar je kan ook kiezen wat je wel en niet wil. Je hebt drie getuigen nodig die geen familie zijn of deel uit maken van je levenskring. Eens geregistreerd zal automatisch… Lees verder »

Jan-Willem

Beste Janus. Als het zo makkelijk was … Er zijn natuurlijk ook mensen die het een toppunt van beschaving vinden om elk leven (of “het” leven) altijd op de eerste plaats te zetten. Het gaat dan zeker niet persé om “een hogere macht”.

Het is maar net wat je als “menselijkheid” ziet.

Ik zou meer de kant opengaan van zelfbeschikking. Maar met woorden en criteria kom je er niet.

Spanje is een traditioneel land. Dat neigt naar conservatief. En de Spanjaarden (familie, medici) zoals ik die ken gaan verregaand hun eigen gang. Gewoon zonder de politie te bellen …

Lej

Het is totaal niet mogelijk om “ je eigen gang te gaan”! Mijn man was erg ziek en had vreselijk pijn, hij werdt opgenomen in een programa de cuidados paliativos” maar eenmaal in het ziekenhuis ( urgencias) besloot de arts alsnog van alles te proberen en kreeg hij een paracetamol. Op het pijnbestrijdings programa werdt in eerste instantie niets meer uit gedaan . Deze “willekeur” kan echt niet! Er worden allerlei begrippen door elkaar gehaald. Er moet duidelijkheid komen!

Janus

Het toestaan van een zelfgekozen dood, als het lijden onverdragelijk is geworden, is een toppunt van beschaving.
Het weigeren om dit wettelijk toe te staan, omdat we dit alleen aan een “hogere macht” willen toestaan, is het toppunt van gebrek aan menselijkheid!

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.