Nieuwe euthanasie discussie in Spanje nadat man zijn vrouw helpt te sterven

Oeps ... foto ontbreekt!

Nieuwe euthanasie discussie in Spanje nadat man zijn vrouw helpt te sterven

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De politie heeft woensdag in Madrid een man gearresteerd omdat hij geholpen heeft bij de dood van zijn echtgenote die aan multiple sclerose leed. De 70-jarige Ángel Hernández wordt ervan beschuldigd dat hij zijn 61-jarige ernstig zieke vrouw María José Carrasco een ​​substantie heeft gegeven om na een jarenlange strijd haar dood te veroorzaken.

Al maanden geleden had de inmiddels vrijgelaten man aangegeven dat hij bereid was om zijn echtgenote die al meer dan 30 jaar ziek was en nu niets meer kon, uit haar lijden te verlossen als zij dat wilde. De vrouw zelf had via de pers aan de politici gevraagd om een euthanasiewet goed te keuren in Spanje, al wist ze dat dit voor haar te laat zou komen.

Ángel belde zelf op woensdag de politie met de mededeling dat zijn vrouw was overleden. Nadat men erachter kwam dat de echtgenoot de dood had veroorzaakt werd de man door de politie meegenomen waarna hij een nacht in de cel heeft moeten slapen. Donderdag rond 18 uur besloot een rechter de weduwnaar weer op vrije voeten te stellen in afwachting van een mogelijke rechtszaak.

Mocht de echtgenoot van de door euthanasie overleden vrouw veroordeeld worden dan kan hij volgens het Wetboek van Strafrecht tussen de twee en tien jaar celstraf krijgen. Er kan een vermindering van die straf zijn omdat de vrouw twee video-opnames heeft gemaakt waarin ze uitdrukkelijk vraagt om een waardige dood.

Hieronder een van de emotionele video’s waarbij de dood zelf door El Pais niet wordt getoond.

Politiek

De regering van Pedro Sánchez heeft het begin van de euthanasiewet naar het kabinet gebracht maar de wet is niet aangenomen omdat alleen de PSOE, Unidos-Podemos en kleinere partijen deze wilde aannemen terwijl de conservatieve PP en de centrumpartij Ciudadanos tegen stemden. Ook de extreemrechtse partij VOX, die nog niet is vertegenwoordigd in het parlement, is tegen.

Premier Sánchez zei op donderdag dat Albert Rivera van Ciudadanos en Pablo Casado van de PP 19 keer de verwerking en stemming van de decriminalisering van euthanasie hebben belemmerd en hij geeft beide politici de schuld van de geblokkeerde euthanasiewet.

Actuele situatie Spanje

Medisch geassisteerde zelfdoding (suicidio asistido) en vrijwillige levensbeëindiging of euthanasie (eutanasia) worden op dit moment geclassificeerd als misdrijven in het Spaanse Wetboek van Strafrecht (Código Penal).

Het debat over de regelgeving en het recht op een waardig overlijden is in Spanje tot juni 2018 in het Spaanse Parlement steeds uitgesteld omdat de PP er niets van wil weten (ze zijn ook geen fan van abortus) maar met de socialistische PSOE regering aan de macht werd er eindelijk weer over gesproken.

In oktober 2018 werd er in het parlement nog gestemd over de euthanasiewet maar stemde de PP tegen en weerhield Ciudadanos zich van stemmen omdat ze het niet met alles eens zijn en liever spreken van een waardige dood (muerte digna) in plaats van euthanasie (eutanasia).

Stap één

Ondanks dat er nu in de politiek in Spanje gesproken wordt over euthanasie wil dit niet zeggen dat dit snel ingevoerd zal worden. De eerste stap waarmee men nu bezig is, is de weg vrij maken om de strafwet (Código Penal) aan te passen zodat degene die meehelpen met een vrijwillige levensbeëindiging niet strafbaar meer zijn.

Het probleem op dit moment is dat er alleen nog aandacht wordt gegeven aan de personen rondom de patiënt die een einde aan zijn/haar leven wil maken. Dat wil zeggen, men wil eerst discussiëren over een wetswijziging waardoor de personen die helpen bij een euthanasie niet strafbaar meer zijn.

Volgens velen wordt dat echter gezien als stap één van een lang en moeilijk stappenplan. Aan de discussie rondom euthanasie in Spanje is voorlopig nog geen einde gekomen.

Ga naar de inhoud