Politieagenten Spanje mogen niet in uniform op TikTok, Tinder, Instagram en andere social media

Politieagenten Spanje mogen niet in uniform op TikTok, Tinder, Instagram en andere social media
Beeld: Policia Nacional / Twitter

Politieagenten Spanje mogen niet in uniform op TikTok, Tinder, Instagram en andere social media

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er is een nieuwe regel bij de Spaanse politie want het is vanaf nu voor de agenten niet meer toegestaan om buiten de officiële accounts van de politie zelf in uniform te verschijnen in video’s en op foto’s op social media netwerken. Er zijn agenten die zichzelf laten zien in uniform om meer likes en volgers te krijgen en dat stelt de Spaanse politie niet op prijs.

De Policía Nacional en Guardia Civil zijn net zoals de regionale Catalaanse, Baskische en Navarra politie erg actief op social media zoals Twitter, Facebook, Instagram, YouTube en recent ook TikTok. 

Met de aanwezigheid op die netwerken proberen ze alle bevolkingsgroepen te bereiken en zijn het ideale manieren om een boodschap snel over te brengen en delen.

Maar de agenten zelf plaatsen ook steeds meer foto’s en video’s op hun eigen profielen waarbij ze vaak hun uniform aanhouden. En daar is de politieleiding niet meer van gediend.

Het is vanaf nu voor politieagenten verboden om in uniform op eigen social media profielen zoals TikTok, Instagram, YouTube, Instagram, Facebook en zelfs datingsite Tinder te verschijnen. 

Het maken van selfies tijdens het werken maar ook ervoor en erna terwijl men een uniform draagt of in een patrouillevoertuig zit mag niet meer.

Deels is dat niet meer toegestaan om de veiligheid van de agenten zelf te waarborgen maar ook om het imago van de politie niet te schaden. 

Want een verkeerd geplaatste foto kan tegenwoordig breed uitgemeten en gebruikt worden voor veel doeleinden waaronder het verspreiden van fake news en lastercampagnes.

Op dit moment houden de normen van de Policía Nacional (sinds 2015) de Baskische Ertzaintza (sinds 2011) en de Catalaanse Mossos d’Esquadra hier al rekening mee en binnenkort zal zich de Guardia Civil hierbij voegen.

Ga naar de inhoud