Steeds meer zogenaamde ‘Dark Stores’ supermarkten in Spanje

Steeds meer zogenaamde 'Dark Stores' supermarkten in Spanje
Beeld: Mercadona.es

Steeds meer zogenaamde ‘Dark Stores’ supermarkten in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De corona-pandemie heeft voor een wijziging in de wijze van het kopen van de dagelijkse of wekelijkse boodschappen gezorgd. Ondanks dat tijdens de noodtoestand en corona-crisis de essentiële winkels zoals supermarkten altijd open zijn geweest, kiezen steeds meer consumenten voor het via internet kopen en thuis laten bezorgen.

Deze consumenten wijziging heeft ervoor gezorgd dat de organisatie bij de Spaanse supermarkten is veranderd. En zo zijn in Spanje de zogenaamde ‘Dark Stores’ ontstaan, een van oorsprong Brits systeem.

De term ‘Dark Store’, ook soms dark supermarkt of dotcom center genoemd, verwijst naar een verkooppunt of distributiecentrum dat zich uitsluitend bezighoudt met online winkelen. 

Een ‘Dark Store’ is over het algemeen een groot magazijn dat kan worden gebruikt om een ​​’click-and-collect’-service mogelijk te maken, waar een klant een artikel ophaalt dat hij online heeft besteld, of als een platform voor orderverwerking voor online verkoop.

De letterlijke Spaanse vertaling van ‘Dark Stores’ is ‘Tiendas Oscuras’ ofwel donkere winkels wat slaat op winkels in de schaduw, dus achter de normale supermarkt.

In Spanje is de van oorsprong Spaanse supermarktketen Día een van de voorlopers van dit systeem. Dat heeft ervoor gezorgd dat de Día supermarktproducten o.a. via Amazon verkocht worden. Día heeft op dit moment 14 ‘Dark Stores’ in Spanje waar dagelijks tot 400 bestellingen per dag verwerkt kunnen worden.

Maar ook andere ketens zoals El Corte Inglés heeft tegenwoordig een ‘Dark Store’. De supermarkt afdeling van het warenhuis El Corte Inglés heeft bij Madrid een ‘Dark Store’ waar dagelijks 1.000 bestellingen verwerkt kunnen worden.

Bij de Mercadona heeft de ‘Dark Store’ de naam ‘Colmena’ gekregen waarmee deze supermarktketen in 2018 in Valencia begon. Inmiddels hebben Barcelona en Madrid ook ‘Colmenas’ heeft voor het thuis laten bezorgen van de boodschappen. De bedoeling is dat de Mercadona in heel het land deze ‘Colmenas’ zal hebben.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.