Spanje kondigt steunpakket van 11 miljard euro aan voor de productie van halfgeleiders

Spanje kondigt steunpakket van 11 miljard euro aan voor de productie van halfgeleiders
Beeld: Canva

Spanje kondigt steunpakket van 11 miljard euro aan voor de productie van halfgeleiders

MADRID – De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft op maandag aangekondigd dat de regering 11 miljard euro vrijmaakt voor de productie van microchips en halfgeleiders in Spanje. Met dat bedrag wil Spanje investeerders aantrekken om de schaarste van deze belangrijke onderdelen in Spanje te bestrijden.

Wereldwijd is er sinds de start van de pandemie een tekort aan halfgeleiders die gebruikt worden om processors te maken. Halfgeleiders worden onder andere gebruikt om de computerchips te maken die de moderne auto’s nodig hebben. Personenwagens zijn namelijk steeds meer computers geworden die voor hun motormanagement en infotainment technologie op zulke chips vertrouwen.

Maar Spanje wil nu iets aan die schaarste doen door met een steunpakket van 11 miljard euro investeerders aan te trekken om halfgeleiders op Spaans grondgebied te produceren. Op die manier is men niet meer zo afhankelijk van andere landen zoals China en de verenigde Staten. 

Volgens Pedro Sánchez moet Spanje een voorkeursrol spelen binnen de Europese Unie op het gebied van belangrijke investeringen in de halfgeleiderindustrie en wil het land nieuwe technologieën aantrekken. Spanje moet volgens de premier een belangrijke rol spelen bij de Europese strategische autonomie wat betreft halfgeleiders. 

De 11 miljard euro komt uit een fonds dat bekend staat als PERTE (Proyectos Estratégicos para la Recuperación y Transformación Económica). Op dit moment zijn er al 9 PERTE’s aangenomen in sectoren in transformatie, zoals elektrische voertuigen, ruimtevaart, agribusiness of hernieuwbare energiebronnen. Alles bij elkaar gaat Spanje 56 miljard euro mobiliseren waarvan 19 miljard afkomstig is van Europese fondsen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.