Twee verdwaalde Spaanse bergbeklimmers overleden in Franse Pyreneeën

Twee verdwaalde Spaanse bergbeklimmers overleden in Franse Pyreneeën
Beeld: Top van Carlit / Canva

Twee verdwaalde Spaanse bergbeklimmers overleden in Franse Pyreneeën

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Franse hulpdiensten hebben afgelopen maandagmiddag de lijken geborgen van twee Spaanse bergbeklimmers die sinds zaterdag 1 april vermist werden. Dit gebeurde in de regio van de bergtop Carlit aan de oost Franse kant van de Pyreneeën. Volgens Franse media gaat het om twee bergbeklimmers van 54 en 56 jaar die afkomstig waren uit Barcelona.

De Franse autoriteiten mobiliseerden verschillende hulpmiddelen om de twee bergbeklimmers te kunnen lokaliseren. Zo werden er op maandag ongeveer 15 hulpverleners, waaronder zes agenten van het peloton van de Franse hooggebergte politie ingezet om de twee mensen te vinden. 

Het lijkt erop dat de twee hun onderkomen niet op tijd konden bereiken en de nacht door hebben moeten brengen op 2.700 meter hoogte, met temperaturen van 25 graden onder nul. Op zondagmorgen wisten ze de hulpdiensten nog in te lichten, maar ze konden hun exacte geografische locatie niet doorgeven. 

Er waren ook zeer moeilijke omstandigheden voor de bergbeklimmers, omdat er maar weinig zicht was. Daarnaast was er sprake van sterke windvlagen van meer dan honderd kilometer per uur en ook de lage temperaturen van 25 graden onder nul werkten niet mee. Daarnaast kon ook de reddingshelikopter niet worden ingezet vanwege de extreme weersomstandigheden. 

De bergbeklimmers waren op zaterdag op weg gegaan met het doel de Carlit top te beklimmen. Dit is een bergtop van 2.900 meter hoog. Ze wilden de nacht doorbrengen in een berghut, maar het lijkt erop dat ze deze nooit hebben kunnen vinden. Hierdoor moesten ze de nacht doorbrengen in de open lucht. 

Op maandag kon de helikopter wel ingezet worden, waarna de twee personen gezien werden op een plek dicht bij de top van Tossal Colomer. Ze bevonden zich op dat moment op 2.700 meter hoogte. Helaas waren de twee al niet meer in leven. De autoriteiten hebben een onderzoek geopend, maar alles wijst erop dat de twee zijn omgekomen door onderkoeling.

Ga naar de inhoud