Wat waren de grootste treinongelukken ooit in Spanje?

Wat waren de grootste treinongelukken ooit in Spanje?
Beeld: Treinongeluk Santiago de Compostela / RTVE

Wat waren de grootste treinongelukken ooit in Spanje?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Op 4 april werd Nederland wakker met het nieuws van een van de grootste treinongelukken ooit in Nederland die plaatsvond bij Voorschoten, waarbij een persoon overleed en ongeveer 30 (van de 50) treinpassagiers gewond raakten. Het gebeurt zelden in Nederland dat een dergelijk groot ongeval met veel ravage, gewonden en doden plaatsvindt, maar wat waren de grootste treinongelukken ooit in Spanje?

Spanje heeft een uitgebreid netwerk van spoorwegen, met in totaal meer dan 15.000 kilometer treinspoor. Het Spaanse spoorwegsysteem wordt beheerd door Renfe, het nationale spoorwegbedrijf van Spanje, en omvat zowel hogesnelheidstreinen als regionale en lokale treinen. Het hogesnelheidsnetwerk in Spanje is een van de uitgebreidste ter wereld en verbindt grote steden zoals Madrid, Barcelona, Valencia en Sevilla. Het land heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in de modernisering van het spoorwegnetwerk om de veiligheid en efficiëntie van het reizen per trein te verbeteren.

Toch heeft Spanje in het verleden helaas ook te maken gehad met verschillende grote treinongevallen, met soms fatale gevolgen. Hieronder volgen enkele van de grootste treinongelukken die zich hebben voorgedaan in de geschiedenis van het land, geplaatst van de ongelukken met de meeste doden en gewonden naar de minste (en recentste).

Torre del Bierzo (1944) – Op 3 januari 1944 vond er een groot treinongeluk plaats in de buurt van Torre del Bierzo, in de regio León. Een passagierstrein kwam in botsing met een militaire trein die op hetzelfde spoor reed. Bij het ongeval kwamen naar schatting tussen de 500 en 800 mensen om het leven, wat het tot een van de dodelijkste treinongevallen ooit maakt.

Villada (1941) – Op 9 januari 1941 vond er een treinbotsing plaats in de buurt van Villada, in de regio Palencia. Twee passagierstreinen kwamen frontaal met elkaar in botsing op hetzelfde spoor. Bij het ongeval kwamen 100 mensen om het leven en raakten meer dan 100 mensen gewond.

Santiago de Compostela (2013) – Op 24 juli 2013 ontspoorde een hogesnelheidstrein in de buurt van Santiago de Compostela, in het noordwesten van Spanje. Er kwamen 80 mensen om het leven en meer dan 140 mensen raakten gewond. De trein was onderweg van Madrid naar Ferrol en reed met een snelheid van meer dan 180 km/u, terwijl de aanbevolen maximumsnelheid voor die bocht 80 km/u was.

Chinchilla (2003) – Op 3 juni 2003 vond er een botsing plaats tussen twee treinen in de buurt van Chinchilla, in de regio Albacete. Bij het ongeval kwamen 19 mensen om het leven en raakten meer dan 50 mensen gewond. De oorzaak van het ongeval was een menselijke fout, waarbij een treinbestuurder door een rood sein was gereden.

Eschede (1998) – Hoewel het geen treinongeval in Spanje betreft, is het vermeldenswaardig dat bij het treinongeval in Eschede, Duitsland op 3 juni 1998, ook veel Spaanse passagiers betrokken waren. Bij dit ongeval ontspoorde een hogesnelheidstrein en kwamen 101 mensen om het leven en raakten meer dan 100 mensen gewond.

Deze treinongevallen tonen aan hoe belangrijk het is om de veiligheidsvoorschriften in acht te nemen en de technologie en infrastructuur up-to-date te houden, om de veiligheid van de passagiers te waarborgen. Het is belangrijk dat alle partijen die betrokken zijn bij het treinvervoer zich hiervan bewust zijn en voortdurend werken aan het verbeteren van de veiligheid.

Ga naar de inhoud