Aanschaf elektrische voertuigen stagneert in Spanje met minder verkopen in maart

Aanschaf elektrische voertuigen stagneert in Spanje met minder verkopen in maart
Beeld: via canva.com

Aanschaf elektrische voertuigen stagneert in Spanje met minder verkopen in maart

De verkoop van geëlektrificeerde voertuigen (elektrische en plug-in hybride voertuigen, waaronder personenauto’s, vierwielers, bedrijfsvoertuigen en vrachtwagens, en bussen) is in maart met 9% gedaald in Spanje, tot 10.633 eenheden. Met dit cijfer is het marktaandeel gedaald tot 9,5% van de totale verkoop in de maand, wat ver onder het vereiste maandelijkse tempo ligt om de jaarlijkse doelstellingen voor emissiereductie te halen. Over het hele jaar bedraagt de verkoop van geëlektrificeerde voertuigen 10% van de markt, hetzelfde cijfer als een jaar geleden, met slechts 29.263 eenheden.

De verkoop van volledig elektrische voertuigen daalde in maart met 12% tot 4982 geregistreerde eenheden. Dit vertegenwoordigt een marktaandeel van 4,5% in de maand. Over het gehele jaar bedraagt de verkoop van deze voertuigen 13.420 eenheden, een daling van 3% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het jaarlijkse marktaandeel is 4,6%.

De verkoop van plug-in hybride voertuigen daalde in maart met 6% tot 5651 geregistreerde eenheden. Dit vertegenwoordigt een marktaandeel van 5% in de maand. Over het gehele jaar bedraagt de verkoop van deze voertuigen 15.843 eenheden, een stijging van 6% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het jaarlijkse marktaandeel is 5%.

De verkoop van conventionele hybride voertuigen (niet-plug-in) steeg in maart met 17% tot 34.069 geregistreerde eenheden. Dit vertegenwoordigt een marktaandeel van 30% in de maand. Over het gehele jaar bedraagt de verkoop van deze voertuigen 89.675 eenheden, een stijging van 23% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het jaarlijkse marktaandeel is 31%.

De verkoop van gasvoertuigen (op aardgas of LPG) steeg in maart met 19% tot 2286 geregistreerde eenheden, goed voor een marktaandeel van 2% in de maand. Over het gehele jaar bedraagt de verkoop van deze voertuigen 7789 eenheden, een stijging van 34% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het jaarlijkse marktaandeel is minder dan 3%.

Ondanks de groeiende belangstelling blijft de hoge aanschafprijs een obstakel voor veel consumenten die willen overstappen op een volledig elektrische personenauto. Daarnaast kan de beperkte actieradius van sommige modellen een zorg zijn voor bestuurders die lange afstanden moeten afleggen. De beschikbaarheid van oplaadinfrastructuur blijft ook een uitdaging, vooral in afgelegen gebieden van Spanje.

Ga naar de inhoud