Baskische terreurorganisatie ETA houdt op te bestaan

Oeps ... foto ontbreekt!

Baskische terreurorganisatie ETA houdt op te bestaan

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vrijdag 4 mei 2018 zal de geschiedenisboeken ingaan als de dag dat de Baskische terreurorganisatie ETA officieel op is gehouden te bestaan. In een brief die op donderdag rnd werd gestuurd kondigde ETA de gehele ontmanteling van de organisatie aan, iets wat op vrijdag in de Franse gemeente Camo in het bijzijn van internationale politici waar de grootste politieke partijen uit Spanje niet aanwezig waren gevierd werd.

Eind april kondigde de Baskische afscheidsbeweging aan dat deze begin mei geheel opgeheven zou worden, iets wat dus nu op vrijdag 4 mei 2018 is gebeurd. Na bijna 60 jaar dood en verderf te hebben gezaaid biedt de overgebleven leiding van ETA haar excuses aan maar alleen aan de slachtoffers in het País Vasco ofwel het Baskenland en niet de rest van Spanje en Frankrijk.

Sorry

De terroristische organisatie geeft in het schrijven toe dat de Baskische samenleving gedurende bijna 60 jaar een “overmatig lijden” heeft geleden. Gedurende vijf decennia van moorden, ontvoeringen en sabotage waarbij meer dan 850 mensen werden gedood en de groep voor veel ellende en lijden heeft gezorgd in heel Spanje vraagt ETA nu om vergeving.

Staakt het vuren

Op 20 oktober 2011 heeft de beweging aangekondigd alle activiteiten te staken, en dit werd op 8 april 2017 gevolgd door het eenzijdig overdragen van alle wapens. Nu is er begin mei een definitieve opheffing van de Baskische afscheidingsbeweging gekomen waarmee er eindelijk een einde is gekomen aan bijna 60 jaar van bloedvergieten en geweld waarbij bijna 900 mensen om het leven zijn gekomen en duizenden gewonden zijn gevallen bij 2.472 terroristische acties.

Ontstaan

Euskadi Ta Askatasuna (in het Nederlands: Baskenland en Vrijheid), beter bekend onder de afkorting ETA en onder de naam Baskische Afscheidingsbeweging, is een organisatie die een onafhankelijke, socialistische Baskische staat wilde stichten. ETA werd op 31 juli 1959 opgericht maar men begon pas met het systematisch gebruik van geweld op het einde van de jaren zestig.

In haar begindagen was ETA een vreedzame beweging die actie ondernam tegen de vernietiging van de Baskische cultuur. De eerste gewelddadige actie vond plaats in 1961, toen etarras een trein met franquistische oud-strijders probeerden te laten ontsporen.

In de laatste jaren van het Franco-regime en tijdens de aanloop van de transición, de democratisering van Spanje, kon ETA onder de Baskische bevolking op aanzienlijke sympathie rekenen.

Ga naar de inhoud