skip to Main Content
Baskische terreurorganisatie ETA houdt op te bestaan
El Correo

Baskische terreurorganisatie ETA houdt op te bestaan

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ETA kondigt einde aan in Spanje

El Correo

MADRID – Vrijdag 4 mei 2018 zal de geschiedenisboeken ingaan als de dag dat de Baskische terreurorganisatie ETA officieel op is gehouden te bestaan. In een brief die op donderdag rnd werd gestuurd kondigde ETA de gehele ontmanteling van de organisatie aan, iets wat op vrijdag in de Franse gemeente Camo in het bijzijn van internationale politici waar de grootste politieke partijen uit Spanje niet aanwezig waren gevierd werd.

Eind april kondigde de Baskische afscheidsbeweging aan dat deze begin mei geheel opgeheven zou worden, iets wat dus nu op vrijdag 4 mei 2018 is gebeurd. Na bijna 60 jaar dood en verderf te hebben gezaaid biedt de overgebleven leiding van ETA haar excuses aan maar alleen aan de slachtoffers in het País Vasco ofwel het Baskenland en niet de rest van Spanje en Frankrijk.

Sorry

De terroristische organisatie geeft in het schrijven toe dat de Baskische samenleving gedurende bijna 60 jaar een “overmatig lijden” heeft geleden. Gedurende vijf decennia van moorden, ontvoeringen en sabotage waarbij meer dan 850 mensen werden gedood en de groep voor veel ellende en lijden heeft gezorgd in heel Spanje vraagt ETA nu om vergeving.

Staakt het vuren

Op 20 oktober 2011 heeft de beweging aangekondigd alle activiteiten te staken, en dit werd op 8 april 2017 gevolgd door het eenzijdig overdragen van alle wapens. Nu is er begin mei een definitieve opheffing van de Baskische afscheidingsbeweging gekomen waarmee er eindelijk een einde is gekomen aan bijna 60 jaar van bloedvergieten en geweld waarbij bijna 900 mensen om het leven zijn gekomen en duizenden gewonden zijn gevallen bij 2.472 terroristische acties.

Ontstaan

Euskadi Ta Askatasuna (in het Nederlands: Baskenland en Vrijheid), beter bekend onder de afkorting ETA en onder de naam Baskische Afscheidingsbeweging, is een organisatie die een onafhankelijke, socialistische Baskische staat wilde stichten. ETA werd op 31 juli 1959 opgericht maar men begon pas met het systematisch gebruik van geweld op het einde van de jaren zestig.

In haar begindagen was ETA een vreedzame beweging die actie ondernam tegen de vernietiging van de Baskische cultuur. De eerste gewelddadige actie vond plaats in 1961, toen etarras een trein met franquistische oud-strijders probeerden te laten ontsporen.

In de laatste jaren van het Franco-regime en tijdens de aanloop van de transición, de democratisering van Spanje, kon ETA onder de Baskische bevolking op aanzienlijke sympathie rekenen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Sorry? Op het doden van mensen mag geen verjaring bestaan! Allemaal den bak in draaien voor de rest van hun leven!!!

    1. Ik denk enkel dat ze om vergeving vragen van het volk en niet om gerechtelijke vervolging te staken.
      Ik ben blij dat ze tot inkeer zijn gekomen in tegenstelling tot de franquisten en hun nazaten …

      1. Dat moeten ze rechtstreeks vragen aan de nabestaanden en de nog levende slachtoffers. Jammer genoeg kunnen de doden niet oordelen

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken