Barcelona start experiment met stoeptegels met daarin zonnepanelen

Barcelona start experiment met stoeptegels met daarin zonnepanelen
Beeld: Twitter

Barcelona start experiment met stoeptegels met daarin zonnepanelen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – In Noord-Holland heb je een zonnepanelenfietspad, in de provincie Utrecht heeft men bij Kockengen op de N401 een deel van het asfalt voorzien van zonnepanelen en in Barcelona doen ze dat in stoeptegels. In alle gevallen gaat het om experimenten waarbij gekeken wordt of het aanbrengen van zonnepanelen op een wegdek, asfalt of fietspad rendabel en haalbaar is.

In de Catalaanse stad Barcelona vindt het experiment (prueba piloto) plaats bij de vernieuwde Plaza de las Glòries op een 50 vierkante meter groot terrein bij de avenida Diagonal 254. 

Het is gebaseerd op een idee van Sorigué die samen met een start-up uit Hongarije een deel van een stoep voorziet van stoeptegels met daarin zonnepanelen verwerkt.

Het zes maanden durende experiment kost de gemeente Barcelona circa 30.000 euro en het geheel moet 7.560 kWh per jaar opleveren. 

De bedoeling is om met de opgewekte elektriciteit bijvoorbeeld straatverlichting te laten aan gaan maar de hoeveelheid stoeptegels zou in feite genoeg zijn om drie woningen een jaar lang van stroom te voorzien.

Ga naar de inhoud