Search
menu
Search

Romeinse ruïne gevonden bij bouw Aldi supermarkt in Calella

Romeinse ruïne gevonden bij bouw Aldi supermarkt in Calella
Beeld: Twitter

Romeinse ruïne gevonden bij bouw Aldi supermarkt in Calella

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Bij de bouwwerkzaamheden van een nieuwe Aldi supermarkt in de kustplaats Calella in de provincie Barcelona, is men op resten gestuit uit de Romeinse tijd. De blootgelegde resten zijn in goede staat en horen bij de Romeinse site van Roser die al tientallen jaren bekend is.

De ‘vil·la romana del Roser’ site bestaat uit een oud wijnbouwcentrum en een residentie uit de Romeinse tijd die gezien worden als een van de belangrijkste. Het gaat om overblijfselen die al bekend zijn sinds het begin van de 20e eeuw maar die, omdat ze op privé terrein liggen, nog nooit werden opgegraven.

Maar nadat Aldi het stuk grond kocht om er een supermarkt te bouwen, 144 parkeerplaatsen aan te leggen en 32 sociale woningen te bouwen, is men uiteindelijk toch op de Romeinse resten van meer dan 2.000 vierkante meter gestuit.

Terwijl archeologen aangeven dat de Romeinse opgraving te belangrijk is om er een supermarkt te bouwen, zegt de burgemeester dat alle vergunningen in orde zijn en dat Aldi de archeologische werkzaamheden betaald.

Ondertussen hebben de Romeinse opgravingen voor een sociale verdeeldheid gezorgd onder de buurtbewoners. Een deel wil dat de bouw doorgaat terwijl een ander deel wil dat de bouw meteen wordt stilgelegd en dat er een soort van openluchtmuseum komt. 

De gemeente en de supermarktketen Aldi zeggen eerst te luisteren naar de experts en op basis daarvan hun beslissingen te nemen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?