Spanje bovenaan lijst EU-landen wat betreft tijdelijke contracten

Spanje bovenaan lijst EU-landen wat betreft tijdelijke contracten
Beeld: Freepik

Spanje bovenaan lijst EU-landen wat betreft tijdelijke contracten

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje heeft de twijfelachtige eer om helemaal bovenaan de lijst te staan van de 27 EU-lidstaten wat betreft het percentage tijdelijke contracten of ‘contratos temporales’. Spanje staat bovenaan op de nummer één positie maar Nederland staat op de derde plaats terwijl België op de veertiende plaats staat.

Een tijdelijk contract (contrato temporal) is voor een bepaalde tijd. Bijvoorbeeld een paar maanden of een jaar. Werknemers of werkgevers kunnen een tijdelijk contract meestal niet tussentijds opzeggen. Een vast contract loopt door totdat de werknemer of de werkgever het beëindigt. Een vast contract wordt ook wel contract voor onbepaalde tijd genoemd.

In Spanje kent men een tijdelijk contract (contrato temporal), vast contract (contrato indefinido), vast maar onderbroken contract (contrato fijo discontinuo), opleidings- of leercontract (contrato de formación y aprendizaje) en stagecontract (contrato en prácticas).

Het gemiddelde percentage tijdelijke contracten in de hele Europese Unie is 14,2% maar er zijn 11 landen die slechter scoren en 16 landen die betere percentages hebben wat betreft ‘contratos temporales’.

Spanje staat met 24,2% helemaal bovenaan de lijst waarbij het percentage bij mannelijke werknemers 22,7% is en bij vrouwelijke werknemers 25,7%. Als tweede op de lijst staat Polen met 18,4% en 17,4% bij mannen en 19,5% bij vrouwen.

Als derde op de lijst staat verrassend genoeg Nederland met 17,8% tijdelijke contracten waarvan 16,8% bij mannelijke en 18,9% bij vrouwelijke werknemers. Nederland wordt gevolgd door Portugal (17,8%) en Noord-Macedonië (17,8%) met dezelfde percentages dan Nederland.

België staat met 10,1% op de veertiende plaats met 9,0% bij mannelijke en 10,7% bij vrouwelijke werknemers. Het laagste percentage is geregistreerd in Roemenië en Litouwen met 1,2% aan tijdelijke contracten gevolgd door Letland en Estland (2,8%), Bulgarije (3,5%) en Hongarije (5,9%).

Bekijk HIER de tabel van Eurostat.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.