Verdachte van seriemoord op homoseksuelen gezocht in het Baskenland

Verdachte van seriemoord op homoseksuelen gezocht in het Baskenland
Beeld: @ertzaintzaEJGV / twitter

Verdachte van seriemoord op homoseksuelen gezocht in het Baskenland

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BILBAO – De Ertzaintza of politie van het Baskenland probeert ten minste vier overlijdens met elkaar in verband te brengen. Mogelijk zou er een seriemoordenaar in het spel zijn. De moeilijkheid van de zaak is dat sommige van de lichamen verbrand zijn en er dus geen complete autopsies zijn uitgevoerd.

Het onderzoek dat de Ertzaintza voert tegen de man die verdacht wordt van seriemoord loopt het risico een van de meest complexe zaken van de Baskische politiegeschiedenis te worden. Het gaat om vier doden die met elkaar in verband kunnen worden gebracht door ten minste een gemeenschappelijke factor; alle vier de slachtoffers werden gecontacteerd op een gay sociaal netwerk door dezelfde man, die hen mogelijks van het leven beroofde en hun bezittingen ontnam. 

Het onderzoek wordt bemoeilijkt door verschillende factoren. Aanvankelijk werd een deel van de slachtoffers als natuurlijke dood beschouwd. Sommigen werden verbrand en er werd dan ook geen volledige autopsie uitgevoerd. Bovendien wordt door de handelswijze van de dader vermoed dat ook buiten Bilbao en het Baskenland dezelfde dader actief is geweest. Zo kijkt men op dit moment naar gevallen uit zowel Madrid als Alicante.

De Baskische politie heeft al hulp gevraagd bij de nationale politie. Afgelopen maand december begon het net zich te sluiten rond een man tussen de 20 en 30 jaar oud. Een slachtoffer uit het oude stadscentrum van Bilbao had aangegeven dat die verdachte hem had proberen wurgen, maar dat hij aan de poging ontsnapt was. Tijdens de vlucht liet de verdachte een rugzak met documenten en vloeibare XTC achter, een stof die gevonden werd in het lichaam van ten minste enkele van de andere vier slachtoffers. Volgens de onderzoekers werd die stof mogelijk gebruikt om de andere slachtoffers willoos te maken.

Door het gebrek aan bewijsmateriaal binnen de huidige zaken, zoekt de politie nu ook naar andere moorden die met deze zaak in verband kunnen worden gebracht. Zo hoopt zij een aantal ontbrekende puzzelstukjes te vinden en alles met elkaar in verband te brengen.

Ga naar de inhoud