De Spaanse publieke omroep moet stoppen met het uitzenden van jacht en stierenvechten programma’s

De Spaanse publieke omroep moet stoppen met het uitzenden van jacht en stierenvechten programma's
Beeld: Canva

De Spaanse publieke omroep moet stoppen met het uitzenden van jacht en stierenvechten programma’s

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als het aan de stichting Franz Weber ligt dan moet de publieke omroep RTVE stoppen met het uitzenden van twee programma’s tijdens de uren dat minderjarigen tv kunnen kijken. Het gaat om een programma over jagen en een ander programma over de wereld van het stierenvechten.

De stichting Franz Weber wil dat de publieke omroep RTVE stopt met het uitzenden van ‘Jara y Sedal’ dat onder andere over jagen gaat en het programma ‘Tendido cero’ dat over de wereld van het stierenvechten gaat. Het uitzenden van deze twee programma’s tijdens de uren dat minderjarigen kunnen kijken is in strijd met de wet.

Sterker nog, volgens Franz Weber is het uitzenden van programma’s waarin het geweld dat op dieren wordt uitgeoefend te zien is ten allen tijde voorkomen dient te worden tijdens de uren dat kinderen dit kunnen zien een eigen geschreven regel van de publieke omroep waar ze niet aan voldoen.

Sinds 2016 is het stierenvechten zelf niet meer te zien op de kanalen van RTVE. Maar de programma’s ‘Jara y Sedal’ en ‘Tendido cero’ over jagen en vissen en alles wat met het stierenvechten te maken heeft zijn klassiekers bij de Spaanse publieke omroep. Het programma over jagen en vissen wordt uitgezonden op vrijdag om 18 uur terwijl het programma over de wereld van het stierenvechten wordt uitgezonden op zaterdag om 14 uur.

Wat opvalt is dat de kijkcijfers allang niet meer zijn wat ze geweest zijn. ‘Tendido cero’ wordt al sinds 1986 uitgezonden maar heeft slechts een kijkcijfer aandeel van 1,6%, nog geen 138.000 kijkers in een land van meer dan 47 miljoen inwoners. Het programma ‘Jara y Sedal’, gebaseerd op het gelijknamige tijdschrift, wordt sinds 1992 op La2 wekelijks uitgezonden met gemiddeld 320.000 kijkers en een aandeel van 2,8%.

Ga naar de inhoud