Dit is de grootste monumentale olijfboom van Andalusië en heel Spanje

Dit is de grootste monumentale olijfboom van Andalusië en heel Spanje
Beeld: AEMO / web

Dit is de grootste monumentale olijfboom van Andalusië en heel Spanje

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De jury van de zeventiende wedstrijd van de Nationale Spaanse Vereniging van Gemeenten van de Olijfboom, heeft de prijs voor beste monumentale olijfboom van Spanje toegekend aan ‘Acebuche de las Hoyas’ die al honderden jaren olijven geeft in het Cazorla-gebergte in de provincie Jaén, Andalusië.

Dit is een exemplaar dat werd genomineerd door Oleotur Cazorla en de boom bevindt zich op een plek genaamd ‘Cuesta del Llano’ (helling van de vlakte) op tien minuten van de bergketen Sierra de Cazorla in de provincie Jaén in Andalusië. Je kunt de boom zelf bezoeken samen met nog meer bijzondere olijfbomen uit de regio. 

De vereniging communiceert in een persbericht dat het ‘een uniek exemplaar is met een enorm en majestueus voorkomen. Hij barst uit de aarde met een immense stam waarop honderd jaar oude toppen leven die zijn goede gezondheid laten raden´. 

De leden van de jury hebben voornamelijk voor deze boom gekozen omdat het zo’n uniek exemplaar is met een unieke doorsnede van 7,5 meter. Daarnaast is een enorm aantal parallelle aderen te zien die met elkaar verweven zijn en die uitlopen tot de belangrijkste takken die zorgen voor de enorme diameter. Daardoor is goed te zien dat de boom al erg oud is. De dikke wortels van de boom zorgen voor een goede productie van olijven en uit die olijven kan weer olijfolie gewonnen worden. 

De boom is eigendom van Juan Manuel Melero. De jury heeft ook gelet op de beslissing van Melero om de boom zoveel mogelijk te conserveren en goed te verzorgen. De boom staat midden in de bergketen van Cazorla. Hij lijkt te behoren tot een gecultiveerde variant, want er zijn andere exemplaren in de buurt die genetisch identiek zijn aan de boom.

Ga naar de inhoud