Search
menu
Search

Frans-Spaanse grensovergang ‘El Portalet’ in Huesca wekenlang dicht vanwege aardverschuiving

Frans-Spaanse grensovergang ‘El Portalet’ in Huesca wekenlang dicht vanwege aardverschuiving
Beeld: Pyrénées-Atlantiques / web

Frans-Spaanse grensovergang ‘El Portalet’ in Huesca wekenlang dicht vanwege aardverschuiving

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De grensovergang van Portalet in Sallent de Gallego is sinds woensdagmiddag gesloten vanwege een grote aardverschuiving aan de Franse kant. Naar verwachting zal de sluiting enkele weken aanhouden vanwege het risico op nieuwe aardverschuivingen in hetzelfde gebied. Het incident vond plaats op die dag om 20.00 uur. Grote rotsblokken, sommige ter grootte van een auto, vielen op de RD-934, ongeveer 3 kilometer van de grens in de richting van de afdaling. Gelukkig was er op dat moment geen voertuig aanwezig.

Er wordt geschat dat ongeveer 15.000 kubieke meter vrijkwam. De verantwoordelijken van de Franse wegen evalueren de situatie. Op donderdag vloog een helikopter over het gebied en er werd ook te voet een inspectie uitgevoerd. De technici concludeerden dat er gevaar is voor nieuwe aardverschuivingen, waardoor het probleem mogelijk lang zal aanhouden.

Volgens ‘Espacio Portalet’ zal de weg om veiligheidsredenen gesloten blijven en zal dit een traject tussen ‘Pont de Camps’ en de Spaanse grens in de provincie Huesca treffen. Er is hier een bord geplaatst dat vrachtwagens verbiedt door te rijden, terwijl lichte voertuigen enkele kilometers verder kunnen rijden tot aan de aardverschuiving, waar ze moeten omkeren omdat ze niet verder kunnen over de RD-934 tot aan Laruns. Dit is gedaan om het passeren van bergwandelaars in het gebied te vergemakkelijken. De smalheid van de weg maakt het echter onmogelijk voor een vrachtwagen om te draaien, daarom de beperking van dit soort verkeer vanaf de grens.

Alternatieven zijn de grensovergang van Somport (tunnel en bergpas) en de grensovergang van Bielsa (tunnel). Deze zijn wel geopend voor het verkeer, maar de Bielsa-tunnel is na 22 uur gesloten aan de Franse kant.

De Franse autoriteiten moeten stabiliteitsstudies uitvoeren, het gebied schoonmaken en de gaten in de weg herstellen die door de vallende rotsen zijn veroorzaakt. Het risico op nieuwe aardverschuivingen maakt het op dit moment onmogelijk om in te grijpen, dus het hervatten van het verkeer zal enkele weken moeten wachten. Er is geen specifieke datum vastgesteld, maar de Franse pers spreekt van minstens een maand onderbreking van het verkeer.

De ‘Espacio Portalet’ is afhankelijk van de European Grouping of Territorial Cooperation Pyrenees-Pyrénées, net als de Bielsa-tunnel, wat ook een grensovergang is nabij Bielsa en Aínsa in de provincie Huesca. De AECT bestaat uit de autonome regio Aragón en de provinciale raad van Huesca, aan de Spaanse kant; en de departementen Hautes-Pyrénées en Pyrénées Atlantiques, aan de Franse kant. Een van hun doelstellingen is gecoördineerd beheer van de grensovergangen.

Een van de onzekerheden is of de weg operationeel zal zijn voor de Quebrantahuesos wieler fietstocht op 17 juni, aangezien het traject deel uitmaakt van de route.

grens
Dit is de 656 km lange grens tussen Spanje en Frankrijk
Wist je dat de grens tussen Spanje en Frankrijk grotendeels door de Pyreneeën gaat en dat deze door ‘mannetjes’ is gemarkeerd? Wist je dat deze grens 656 km …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud