‘Gestapo’-cocktail wordt van drankenlijst geschrapt in nieuwe vijfsterren Canfranc-hotel

‘Gestapo’-cocktail wordt van drankenlijst geschrapt in nieuwe vijfsterren Canfranc-hotel
Beeld: Canfranc Estación Royal Hideaway Hotel / web

‘Gestapo’-cocktail wordt van drankenlijst geschrapt in nieuwe vijfsterren Canfranc-hotel

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het is al een tijdje trending in Spanje, het nieuwe vijfsterren Canfranc Estación a Royal Hideaway Hotel dat in januari dit jaar zijn deuren opende in Canfranc (Huesca). Deze week komt het hotel opnieuw in het nieuws met een kleine controverse. De ‘Gestapo’ cocktail werd er van de drankenlijst gehaald.

Toen tijdens de Tweede Wereldoorlog Frankrijk in handen viel van de nazi’s, kwam ook het Spaanse dorp Canfranc (op de grens tussen Pau en Jaca) in handen van het Duitse leger. De Duitsers draaiden het in hun voordeel omdat de helft van het station op Frans grondgebied lag. Canfranc was toen het tweede grootste station van Europa en een belangrijke draaischijf tussen Noord en Zuid. Canfranc wordt daarom weleens ‘het enige bezette dorp’ van Spanje genoemd als het over de Tweede Wereldoorlog gaat. 

Het dorp wordt tot op de dag van vandaag door legendes omringd. De Gestapo, de geheime politie van Hitler, zou zich er hebben opgehouden, en tussen 1942 en 1943 zou er 86 ton goud zijn langs gereden per trein. Goud dat van de Joden gestolen werd.

Het nieuwe hotel verwijst op zijn drankenlijst graag naar het bewogen verleden van de plaats. In de bar van de bibliotheek staan 31 drankjes op de lijst met originele benamingen. De cocktail ‘Gestapo’ bestond uit pikante rum, Vermut en een schijfje ananas. Voor een glas telde je 15 euro neer.

Verschillende klanten toonden zich echter ontevreden over die naamkeuze, die een knipoog naar het verleden moest zijn. Ook de Spaanse consul in Pau klaagde over de naam van het drankje. Ze vonden het niet kunnen dat een afdeling van de nazi’s gebagatelliseerd werd als naam voor een drankje. De cocktail werd ondertussen dan ook alweer van de kaart gehaald.

Ga naar de inhoud