Spanje begint campagne tegen bosbranden 1,5 maand vroeger dan gewoonlijk

Spanje begint campagne tegen bosbranden 1,5 maand vroeger dan gewoonlijk
Beeld: negaprion via canva.com

Spanje begint campagne tegen bosbranden 1,5 maand vroeger dan gewoonlijk

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Spanje kreunde de afgelopen weken alweer onder de ongewoon hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Bij de Spaanse weerdienst AEMET klinkt bovendien de waarschuwing dat dit ook de komende weken nog het geval zou kunnen zijn. De regering besliste dan ook haar campagne tegen bosbranden 1,5 maand vroeger te beginnen dan gewoonlijk.

De beslissing viel binnen het Comité Estatal de Coordinación y Dirección (Cecod) del Plan Estatal de Incendios Forestales (Comité van coördinatie en leiding van het nationale plan voor bosbranden). Afgelopen jaren trad dat plan (Cecod) gewoonlijk midden juni in werking. Door de ongewoon hoge temperaturen en de aanhoudende droogte besliste de regering echter dit jaar vroeger te beginnen.

Vanaf vrijdag volgt het comité alle bosbranden op, met bijzondere aandacht voor de zwaarste branden van categorie 1 en 2. Voor branden van die categorie kunnen de comunidades autónomas of autonome regio’s de hulp van de Spaanse staat inroepen. Het gaat dan onder meer om de vloot van blusvliegtuigen en de extra brigades van brandweerprofessionals van de UME (Unidad Militar de Emergencias), onderdeel van het Spaanse leger. Ook specifieke eenheden van de Guardia Civil en de Policia Nacional zijn nationaal inzetbaar.

Vorig jaar (2022) vond 20 procent van de bosbranden plaats buiten de bosbrand-campagne. Dat zorgde voor onnodige extra problemen, zoals de evacuatie van 30.000 inwoners van de getroffen gebieden. Het Cecod hamert dit jaar ook weer op het belang van sensibilisatie van de bevolking. Iedere burger heeft de plicht risicosituaties zo veel mogelijk te vermijden.

Gedurende de eerste vier maanden van dit jaar (2023) hebben er alweer meer dan 230 natuur- en bosbranden plaatsgevonden in Spanje waardoor meer dan 41.000 hectare natuur is verwoest. Er zijn diverse grote bosbranden geweest van meer dan 500 hectare verwoest gebied, maar de meeste natuur- en bosbranden zijn kleiner. Vooral het noorden en noordwesten in Galicië, Asturië en Cantabrië wordt ‘traditiegetrouw’ in de wintermaanden getroffen door het natuurgeweld dat helaas in de meeste gevallen is veroorzaakt door de mens.

Ga naar de inhoud