Search
menu
Search

Zaragoza streeft Sevilla voorbij als vierde stad van Spanje met meer inwoners

Zaragoza streeft Sevilla voorbij als vierde stad van Spanje met meer inwoners
Beeld: via canva.com

Zaragoza streeft Sevilla voorbij als vierde stad van Spanje met meer inwoners

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De regionale hoofdstad van Aragón, Zaragoza, heeft het afgelopen jaar 9.423 meer inwoners gekregen. In totaal heeft de stad daarmee 694.109 inwoners vanaf 1 januari 2023. Dat aantal is iets meer dan de tot nu toe vierde grootste stad Sevilla, wat ook meteen voor een politiek debat heeft gezorgd in het verkiezingsjaar.

Volgens het gemeentelijk register heeft de stad Zaragoza een groei doorgemaakt van 1.36% in verhouding tot het jaar 2021. Dit betekent dat de stad nu dus de op drie na grootste stad van Spanje is en dat Sevilla naar de vijfde plek verplaatst. Sevilla heeft sinds 2023 volgens het gemeentelijk register 693.229 inwoners. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat bij de stad Sevilla alleen de gemeente is meegeteld en dat deze stad meer oppervlakte beslaat dan Zaragoza. 

Deze data zijn allemaal te vinden in het tijdschrift ‘Cifras 2023’. Dit werd gepubliceerd door het ministerie van Financiën en Lokale zaken van de gemeente van Zaragoza via het kantoor voor organisatie en algemene diensten. 

De nieuwe cijfers laten ook zien dat het totaal van de bevolking van Zaragoza voor 52% uit vrouwen bestaat met een gemiddelde leeftijd van 47 jaar en dat de rest mannen zijn met een gemiddelde leeftijd van 44 jaar.

De enorme groei van 1.36% bestaat vooral uit de komst van vele buitenlanders, die vorig jaar nog 13% van de bevolking uitmaakten en nu al 14% van de bevolking zijn. Dat is een groei van 1 procent binnen een jaar met een aantal van 97.879 buitenlandse inwoners. 

Andersom betekent dit dat het aantal inwoners dat geboren werd in Spanje nu procentueel gezien minder is. Het percentage is gedaald met 0.31%. Op dit moment is 86% van de ingeschreven inwoners van Zaragoza Spaans. Dat zijn 596.230 personen. De overige 14 procent bestaat dus uit buitenlanders. 

De grootste groep migranten komt uit Roemenië met 23.211 inwoners. Het tweede land op de lijst is Nicaragua met 9.827 inwoners en daarna volgen Colombia (7.895 inwoners), Marokko (7.010 inwoners) en China (5.472 inwoners). Er zijn ook meer mensen uit Oekraïne, het aantal is gestegen met 47%. Dit is ongetwijfeld door de oorlog met Rusland.

Ga naar de inhoud