De bloemen veroveren Girona tijdens de Temps de Flors

De bloemen veroveren Girona tijdens de Temps de Flors
Beeld: Toni Vilches / Ajuntament de Girona / web

De bloemen veroveren Girona tijdens de Temps de Flors

De 69e editie van de Temps de Flors, een bloemen- en plantententoonstelling in tuinen, straten en monumenten, zal in 2024 terugkeren naar de stad Girona. De stad zal worden gevuld met de geur van lente extase en verbondenheid met de natuur. Naast straten, pleinen en trappen zullen binnenplaatsen zoals kloostergangen, de ondergrondse ruimtes van de kathedraal en de Arabische badhuizen, samen met talloze normaal gesproken privé-binnenplaatsen, opnieuw hun deuren openen voor het publiek.

Tijdens de vorige editie in 2023 kwamen er meer dan 365.000 mensen naar Girona om van de Temps de Flors te genieten, een aantal dat alle voorgaande records verbrak. In 2024 hoopt de organisatie dat tussen 11 en 19 mei er opnieuw een record aantal bezoekers komt genieten van de bloemenpracht.

De bloemtentoonstellingen zijn verspreid over verschillende wijken van Girona, waardoor bezoekers de gelegenheid krijgen om de hele stad te verkennen, terwijl ze genieten van de bloeiende creaties. Er zijn vier aanbevolen routes:

  1. Centrumroute: Deze route brengt je door de oude stadskern, met hoogtepunten zoals de kloostergangen van de kathedraal, de Arabische badhuizen en charmante steegjes.
  2. Eixample-route: Verken de elegante buitenwijken van Eixample en ontdek verborgen pareltjes in de rijkelijk bloeiende straten.
  3. Vallei-route: Deze route leidt je langs de rivier de Ter, waar je kunt genieten van de weelderige vegetatie en kleurrijke bloemstukken in een natuurlijke omgeving.
  4. Periferie-route: Ontdek de lokale gemeenschapstuinen en de creatieve bloemstukken gemaakt door buurtbewoners in de buitenwijken van Girona.

Met de Temps de Flors-tentoonstelling transformeert Girona in een waar lenteparadijs. Terwijl je door de straten wandelt, zul je worden omringd door een overvloed aan kleurrijke bloemen en geuren. Elke hoek en steeg onthult een nieuwe verrassing, van weelderige bloemstukken tot creatieve installaties in binnenhoven en patio’s.

Eén van de meest charmante aspecten van Temps de Flors is de betrokkenheid van de lokale gemeenschap. Terwijl je door de straten wandelt, zul je buurtbewoners tegenkomen die trots hun eigen bloemcreaties tentoonstellen. Neem de tijd om met hen te praten en meer te weten te komen over de tradities en verhalen achter hun ontwerpen.

Het eerste Temps de Flors-evenement vond plaats in 1954, georganiseerd door de lokale bloemistenvereniging. Wat begon als een bescheiden bloemententoonstelling is uitgegroeid tot een grootschalig festival dat de hele stad transformeert.

Temps de Flors weerspiegelt de rijke culturele erfenis van Girona en haar inwoners. De bloemen en planten die tijdens het festival worden tentoongesteld, hebben vaak symbolische betekenissen en verwijzen naar traditionele gebruiken:

  • Rode rozen: Symbool van liefde en passie, vaak te zien in romantische bloemstukken en installaties.
  • Geraniums: Populaire bloem in Catalonië, die de vrolijkheid en levendigheid van de lokale bevolking weerspiegelt.
  • Olijftakken: Traditioneel symbool van vrede en welvaart, vaak gebruikt in religieuze en culturele contexten.

Door de eeuwen heen heeft Temps de Flors zich ontwikkeld tot een viering van de lokale identiteit en tradities, en blijft het een belangrijk onderdeel van het culturele leven in Girona.

Ga naar de inhoud