Hoogste temperatuur van Europa in de Valencia regio met een warme week op komst in Spanje

Hoogste temperatuur van Europa in de Valencia regio met een warme week op komst in Spanje
Beeld: AI-beeld / redactie

Hoogste temperatuur van Europa in de Valencia regio met een warme week op komst in Spanje

Op zaterdag 4 mei werd de hoogste temperatuur van heel Europa geregistreerd in de Valencia regio met 33 graden. Dit is een voorproefje van wat het weer in petto heeft voor Spanje de komende week. Ook op zondag werden temperaturen boven de 33 graden geregistreerd in de Valencia regio en Murcia, de hoogste van het land en opnieuw van Europa.

Op “Moederdag” zondag 5 mei werd de hoogste temperatuur geregistreerd in Pego (Alicante) met 33,2 graden, gevolgd door Murcia en Xátiva (Valencia) met 33 graden en Elche (Alcainte) en Ontinyent (Valencia) met 32,8 graden. Dat wil niet zeggen dat het op andere plaatsen niet erg warm werd, zoals de bijna 32 graden in de provincie Málaga, bijna 30 graden op sommige plaatsen op de Balearen en in Catalonië.

Volgende week zal het in bijna heel Spanje warmer zijn dan normaal. Dit komt door hoge luchtdruk die zorgt voor stabiel weer en eventuele Atlantische stormen blokkeert. De temperaturen zullen geleidelijk stijgen, vooral in de tweede helft van de week, tot 35 graden in sommige delen van het land. De extreme hitte zal voornamelijk het zuiden en oosten van Spanje treffen, maar ook het binnenland, met name de regio Castilla-La Mancha, zal te maken krijgen met extreme hitte.

Spanje is niet het enige land dat getroffen is door extreme hitte. Andere delen van Europa, waaronder Frankrijk, Italië en Griekenland, hebben ook recordtemperaturen gemeten. Volgens het Copernicus Climate Change Service (C3S) was april 2024 de warmste april ooit gemeten in Europa, met een gemiddelde temperatuur van 1,9 graden boven het gemiddelde.

Ga naar de inhoud