Vanaf eind juni heeft de achternaam van de vader geen voorkeur meer bij nieuwgeborenen in Spanje

Vanaf eind juni heeft de achternaam van de vader geen voorkeur meer bij nieuwgeborenen in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf 30 juni moeten ouders van een nieuwgeboren kind nog voordat men het kind in het Registro Civil inschrijven tot een overeenkomst zien te komen over de eerste achternaam (apellido in het Spaans) van de baby. Tot nu is het zo dat een kind in Spanje over het algemeen twee achternamen krijgt. Als eerste die van de vader en als tweede die van de moeder. Die volgorde is vanaf eind juni niet meer vanzelfsprekend in Spanje.

Volgens de Dirección General de los Registros (zeg maar de Burgerlijke Stand) is het bij de meeste ouders niet zo’n moeilijke keuze en handhaaft men gewoon de regel die tot nu toe altijd actief was: eerst de achternaam van de vader en dan die van de moeder. Dat zal waarschijnlijk ook na 30 juni nog wel het geval zijn in de meeste gevallen maar mochten de ouders dat anders willen zien dan kan dat dus vanaf die datum zonder al te veel administratieve rompslomp.

Het inschrijven van een baby met de achternaam van de moeder als eerste is al mogelijk sinds het jaar 2000 maar daarvoor moesten de ouders altijd eerst schriftelijk om toestemming vragen aan de rechter van de Burgerlijke Stand. Daarnaast moesten de ouders het ook gezamenlijk eens zijn over de volgorde van de achternamen. Vanaf 30 juni is alleen dat laatste nog nodig en heeft men van te voren geen toestemming meer nodig van de rechter.

Mochten de ouders van een nieuwgeborene na drie dagen na de geboorte de wens voor de volgorde van de achternamen niet kenbaar hebben gemaakt dan doet het Registro Civil dat voor hen. Dat kan de normale volgorde van vader eerst en daarna de moeder zijn maar ook alfabetisch, esthetisch of via een loting.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.