skip to Main Content
Voormalige minister-president Mariano Rajoy stopt met de politiek
20 Minutos

Voormalige minister-president Mariano Rajoy stopt met de politiek

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Rajoy stopt als PP partijvoorzitter in Spanje

20 Minutos

MADRID – Voor deze dinsdag was een speciale bijeenkomst gepland waarbij de hele leiding van de Partido Popular aanwezig was om te bespreken wat de politieke partij nu gaat doen nadat de voormalige minister-president Mariano Rajoy en zijn regering via een motie van wantrouwen naar huis werden gestuurd op vrijdag 1 juni. Rajoy kondigde daar aan wat eigenlijk niet veel mensen verwachten, hij stopt als partijvoorzitter en stapt waarschijnlijk helemaal uit de politiek.

Mariano Rajoy heeft deze dinsdag na een lang weekend nadenken besloten om met de politiek te stoppen. Hij heeft de overige leden van de partijleiding de opdracht gegeven het proces te starten om een opvolger voor hem te zoeken als partijvoorzitter van de Partido Popular (PP).

Met de komst van Pedro Sánchez in de regering na een succesvolle motie van wantrouwen en gezien het feit dat volgens veel opiniepeilingen de populariteit van Rajoy stukken minder is, heeft de voormalige minister-president besloten te stoppen met de politiek en met pensioen te gaan.

Loopbaan

Bij de eerste democratische regioverkiezingen in 1981 werd Rajoy voor de Alianza Popular (AP) verkozen in de Xunta de Galicia. In de landelijke verkiezing van 1986 werd hij voor de Cortes Generales verkozen, maar hij weigerde de zetel om vicepresident van Galicië te kunnen worden. Vanaf dat moment werd Rajoy bij elke landelijke verkiezing in zijn kiesdistrict Pontevedra verkozen voor de Cortes.

Aznar

Hoewel afkomstig uit de AP, de zeer rechtse partij van ex-franquistische leiders, evolueerde Rajoy zonder problemen met diens opvolger, de Partido Popular (PP) mee naar het politieke centrum. In 1989 maakte hij de sprong naar Madrid. Dat jaar werd Rajoy verkozen als woordvoerder en gaf partijleider José María Aznar, tot verrassing van velen, de voorkeur aan hem als vice-secretaris-generaal, boven enkele van de zwaargewichten van de partij.

Tussen 1996 en 2003 was hij minister met wisselende portefeuilles in de regeringen van José María Aznar. Als minister van Overheid had hij de moeilijke taak de overdracht van verantwoordelijkheden aan de Baskische en Catalaanse regeringen te onderhandelen met de anti-Spaanse nationalisten die op dat moment in deze twee regio’s aan de macht waren.

Oppositie

Tijdens de tweede termijn van Aznar was hij minister van het Presidentschap, en tussen 2000 en 2003 tevens vicepresident van de regering. Nadat de socialist José Luis Rodríguez Zapatero de verkiezingen wist te winnen in 2004 werd Rajoy afgevaardigde in het congres, voorzitter van de PP en voornaamste oppositieleider tegen de regering van Zapatero.

Rajoy was voor de derde keer bij de parlementsverkiezingen aanwezig in november 2011. Zijn belangrijkste concurrent voor het premierschap was Alfredo Pérez Rubalcaba, kandidaat van de PSOE. De PP won de verkiezingen en behaalde een absolute meerderheid in het parlement.

Minister-president

Nadat de Partido Popular een klinkende overwinning had behaald in de parlementsverkiezingen van 2011, werd Rajoy op 21 december 2011 ingehuldigd als premier van de tiende legislatuur. Tijdens zijn inhuldigingsrede kondigde hij aan 16,7 miljard te willen bezuinigen. Uiteindelijk moest hij zelfs veel meer bezuinigen.

Ook bij de daaropvolgende verkiezingen in 2015 wist Rajoy opnieuw met de PP te winnen maar had hij niet genoeg zetels om te regeren. Er ontstond onenigheid en men kwam niet tot de formatie van een regering omdat Pedro Sánchez – nu minister-president na de motie van wantrouwen – elk overleg met de PP weigerde.

Er kwamen in juni na een lange periode van geen regering in Spanje opnieuw verkiezingen in 2016 waarbij de Partido Popular opnieuw de meeste stemmen kreeg. Ook bij die verkiezingen had de PP echter niet genoeg stemmen om alleen te regeren en moest de PP samenwerken met onder andere de Ciudadanos partij om een regering te kunnen vormen waarna Mariano Rajoy opnieuw gekozen kon worden tot minister-president en zijn tweede ambtstermijn kon beginnen.

Motie van wantrouwen

Na de uitslag in de zaak-Gürtel waarbij niet alleen voormalige PP-politici zware celstraffen kregen maar ook de politieke partij PP als schuldig bevonden werd van illegale partijfinanciering, besloot Pedro Sánchez van de PSOE partij een motie van wantrouwen te starten tegen Mariano Rajoy. Deze wist de socialistische leider op 1 juni 2018 te winnen waarna de carriere als minister-president van Spanje beëindigd was.

Mariano Rajoy gaat de geschiedenisboeken in als de eerste minister-president van Spanje die een motie van wantrouwen heeft verloren. eerder waren er al andere pogingen, onder andere ook tegen Rajoy door Podemos, maar die mislukten allemaal.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. Door Sanchez te steunen hebben de seperatisten in Catalonië het paard van Troye binnen gehaald lijkt me…. Rajoy weg. Sanchez mag het een jaartje proberen wat hem de kop gaat kosten en daarna neemt Ciudanes het over…

 2. Tja, als 29 collega’s tot lange gevangenisstraffen worden veroordeeld vanwege corruptie….dan is er wel iets goed mis in je partij.

 3. Leuke baan bij een energieboer of anders iets aardigs in Brussel? Rajoy liegt even makkelijk als hij slist dus zeggen dat hij stopt. Ach, een paar maanden zal hij zeker stoppen.

 4. Rajoy in La Información: “Es lo mejor para mí, para el PP y para España. Lo demás no importa”.
  In SpanjeVandaag wordt dat dus: “Ik wil het beste voor mij, voor de PP en voor unitair Spanje. In die volgorde. De rest kan de pot op !”

 5. Toch een respectabele staat van dienst in de recente Spaanse geschiedenis. Hoewel ik altijd een politiek tegenstander van de PP ben geweest, mag Rajoy wat mij betreft met opgeheven hoofd zijn pensioen tegemoet zien. Zeker tegenover de Catalaanse putschisten die in de lijn van Franco opereren, toonde Rajoy zijn grote loyaliteit aan de Spaanse constitutie, zoals ooit de vader van de huidige Koning Felipe. Waar gesproken wordt over het “winnen” van de motie van wantrouwen door het politiek PSOE vedergewicht Pedro Sanchez, zeg ik: dat zal een “Pyrrusoverwinning” blijken te zijn die de man en zijn partij en heel Spanje in het ongeluk stort. Felicidades! (Is er al een minister bekend?)

  1. Ja Fran Carlos, Sánchez mag dan econoom zijn, maar ik geloof dat hij de boel in Spanje niet op de rails krijgt, zoals Rajoy dat wel lukte.
   Bovendien krijgt hij een hele kluif aan de Catalanen, die al lang een nieuw plan hebben voorbereidt voor onafhankelijkheid.
   En nog maar de vraag of hij zich conformeert met de Merkelaanse spaarpolitiek….

  2. Vergis ik mij of is Rajoy een échte volgeling van Franco (Franco-Fraga-Alianza Popular- Rajoy) en is het niet zo dat Juan Carlos door zijn baas Franco op de troon werd gezet ? Wie zijn eigenlijk die “de Catalaanse putschisten die in de lijn van Franco opereren” ? Ik dacht dat de Catalanen door Franco werden onderdrukt, net als nu door Rajoy.

   Sorry, Fran, je bent er zelf over begonnen!

   1. Het is niet zo moeilijk hoor! U vergeet Aznar, die Rajoy tot zijn opvolger benoemde. U vergeet het koekoeksei van Franco, Koning Juan Carlos, die in 1982 de staatsgreep van Tejero neersloeg ten gunste van de democratie. Zoals Rajoy de putschisten rond de franquisten van de Poezemond de mond snoerde. Ik lees zojuist dat PSOE veteraan Josep Borell genoemd wordt als vlag op het schip van Sanchez. Nou, daar zullen de Catalaanse separatisten die Sanchez vrijdag aan zijn “overwinning” hielpen erg blij mee zijn! Maar zo lopen de hazen dus: Sanchez heeft geen steun in het parlement meer, nu al niet.

    1. Mee eens Fran Carlos, in plaats dat er geregeerd wordt, verzand men in een 3e werelds hanengevecht, met de vakbonden die hun slag slaan.
     De subsidie-kas in melkkoe Duitsland gaat weer rinkelen.

 6. Je gelooft toch zelf niet dat hij “zomaar” uit de politiek stapt (en met pensioen gaat!). Heeft vast nu een of meerdere “bijbaantjes” achter de hand en kan verder gaan met zakkenvullen. Zo werkt dat op dat niveau met deze “oud regeerders”. Iberdrola, Repsol etc.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken