Matchfixing schandaal in Spaans top voetbal

Matchfixing schandaal in Spaans top voetbal
Beeld: 123rf

Matchfixing schandaal in Spaans top voetbal

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op dit moment is het Spaanse voetbal verwikkeld in een matchfixing schandaal waarbij voetballers omgekocht zijn om wedstrijden te verliezen om zo via weddenschappen veel geld te verliezen. Het schandaal kwam aan het licht toen de politie de telefoons van oud spelers Carlos Aranda en Raúl Bravo aftapte vanwege een drugsgerelateerde zaak.

Het eerste onderzoek naar de matchfixing concentreerde zich op de laatste La Liga wedstrijd tussen Valladolid en Valencia waarbij maar liefst zeven spelers van Valladolid waren omgekocht. Op die speeldag hadden zowel Valencia als Getafe kans om op de vierde plaats te eindigen wat een garantie is voor een Champions League plaats.

Terwijl Getafe tegen Villarreal niet verder kwam dan een 2-2 gelijkspel wist Valencia met 2-0 te winnen van Valladolid. Valencia wist te eindigen met 61 punten en Getafe met 59 punten. De spelers van Valladolid verloren de wedstrijd tegen Valencia opzettelijk om daarmee veel geld te verdienen.

Valencia voegde zich dankzij deze matchfixing bij het rijtje van vier Champions League clubs waar ook Real Madrid (3), Atlético de Madrid (2) en FC Barcelona (1) toebehoren.

De politie onderzoekt met de ‘Operación Oikos’ de betrokken personen, voetbalclubs en wedstrijden want het lijkt erop dat er meer wedstrijden dan alleen Valladolid-Valencia betrokken zijn bij dit schandaal.

Hoofdrollen zijn weggelegd voor oud spelers Carlos Reina Aranda (o.a. Real Madrid, Murcia, Granada en Numancia) en Raúl Bravo Sanfélix (o.a. Real Madrid, Rayo Vallecano, Córdoba en in België Beerschot). Een andere naam die genoemd wordt is oud speler Borja Fernández Fernández (Real Madrid, Getafe, Valladolid en Almería).

De afdeling Servicio de Control de Juegos de Azar van de Policía Nacional is ook bezig naar een onderzoek naar mogelijke matchfixing bij de wedstrijd Real Madrid-Huesca , een doldwaze wedstrijd die de Koninklijke uiteindelijk wist te winnen met 3-2.

Ook andere wedstrijden met de voetbalclub Huesca zoals Lugo-Huesca, Betis-Huesca en Huesca-Valencia worden onderzocht. De voorzitter van Huesca bleek afgeperst te worden vanwege een hoge schuld. Ook daarbij zijn Carlos Reino Aranda en Raúl Bravo bij betrokken.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.