Matchfixing schandaal in Spaans top voetbal

Matchfixing schandaal in Spaans top voetbal
Beeld: 123rf

MADRID – Op dit moment is het Spaanse voetbal verwikkeld in een matchfixing schandaal waarbij voetballers omgekocht zijn om wedstrijden te verliezen om zo via weddenschappen veel geld te verliezen. Het schandaal kwam aan het licht toen de politie de telefoons van oud spelers Carlos Aranda en Raúl Bravo aftapte vanwege een drugsgerelateerde zaak.

Het eerste onderzoek naar de matchfixing concentreerde zich op de laatste La Liga wedstrijd tussen Valladolid en Valencia waarbij maar liefst zeven spelers van Valladolid waren omgekocht. Op die speeldag hadden zowel Valencia als Getafe kans om op de vierde plaats te eindigen wat een garantie is voor een Champions League plaats.

Terwijl Getafe tegen Villarreal niet verder kwam dan een 2-2 gelijkspel wist Valencia met 2-0 te winnen van Valladolid. Valencia wist te eindigen met 61 punten en Getafe met 59 punten. De spelers van Valladolid verloren de wedstrijd tegen Valencia opzettelijk om daarmee veel geld te verdienen.

Valencia voegde zich dankzij deze matchfixing bij het rijtje van vier Champions League clubs waar ook Real Madrid (3), Atlético de Madrid (2) en FC Barcelona (1) toebehoren.

De politie onderzoekt met de ‘Operación Oikos’ de betrokken personen, voetbalclubs en wedstrijden want het lijkt erop dat er meer wedstrijden dan alleen Valladolid-Valencia betrokken zijn bij dit schandaal.

Hoofdrollen zijn weggelegd voor oud spelers Carlos Reina Aranda (o.a. Real Madrid, Murcia, Granada en Numancia) en Raúl Bravo Sanfélix (o.a. Real Madrid, Rayo Vallecano, Córdoba en in België Beerschot). Een andere naam die genoemd wordt is oud speler Borja Fernández Fernández (Real Madrid, Getafe, Valladolid en Almería).

De afdeling Servicio de Control de Juegos de Azar van de Policía Nacional is ook bezig naar een onderzoek naar mogelijke matchfixing bij de wedstrijd Real Madrid-Huesca, een doldwaze wedstrijd die de Koninklijke uiteindelijk wist te winnen met 3-2.

Ook andere wedstrijden met de voetbalclub Huesca zoals Lugo-Huesca, Betis-Huesca en Huesca-Valencia worden onderzocht. De voorzitter van Huesca bleek afgeperst te worden vanwege een hoge schuld. Ook daarbij zijn Carlos Reino Aranda en Raúl Bravo bij betrokken.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
5 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Het is natuurlijk al jaren zo dat Geld het voetbal regeert. En waar geld regeert ontstaat corruptie en bedriegerij. Hier kon men op wachten en het heeft nog lang geduurd voor dit zich voordeed op het hoogste niveau, waar de spelerssalarissen toch bepaald niet kinderachtig zijn. Van mij mag de hele sport ook op de schop, want er worden absurde bedragen voor spelers neergeteld. Maar een salarisplafond instellen wil niemand, want iedereen profiteert mee. Toch is dat de enige oplossing om niet telkens dezelfde clubs in de kwart-, halve- of hele finale te zien, op een enkele rood-witte duif na!

Ben erg nieuwsgierig of men Valencia degradeert naar een lagere klasse zoals men dat heeft gedaan met Mechelen.

Foutje, dient Valladolid te zijn.

So, what’s new?Pecunia non olet, geld stinkt niet, en blijkbaar nog altijd niet!

Het is dat de bal nog rond blijft anders kon dit corruptieschandaal ook niet verder rollen!!
Ooit als volkssport begonnen….maar ja vroeger liepen er ook al dinosaurussen rond….dus ook voetbal zal uiteindelijk verdwijnen….!! Alleen corruptie en smerige spelletjes blijven eeuwig voortleven kijk die FIFA bobo’s eens genieten van hun steek de penningen in de zak!!! Geld blijft stinken!!

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.