5x belegde broodjes met de vreemdste namen in Spanje

5x belegde broodjes met de vreemdste namen in Spanje
Beeld: Canva

5x belegde broodjes met de vreemdste namen in Spanje

Spanje heeft op culinair gebied de inwoner en bezoeker heel veel te bieden en elke regio van het diverse land heeft wel een specialistisch gerecht. Maar er zijn van die gerechten of snacks die in het hele land praktisch hetzelfde zijn en de broodjes of bocadillos horen daarbij. Er zijn echter belegde broodjes in bepaalde delen van het land die wel heel vreemde namen hebben zoals de onderstaande.

Het belegde broodje, hetzij een half stokbrood of ciabatta brood of zoals in het zuiden de bekende mollete broodje, is overal populair en altijd een goed alternatief om even iets tussendoor te eten als je geen zin hebt in een uitgebreid menu. Hieronder beperken we ons echter alleen tot de broodjes met vreemde namen.

Beeld: César González / Vice-Conseiller Gastronomique de Madrid

El matrimonio

Letterlijk betekent ‘matrimonio’ huwelijk maar waarom die naam is gekozen voor dit belegde broodjes is onbekend. De originele versie is een broodjes gemaakt met vis en natuurlijk vers brood. Wat je nodig hebt is brood, ansjovis (boquerones) in azijn wat gekruid wordt met peterselie en knoflook en normale ansjovis (anchoas).

Beeld: Twitter

Blanco y negro

Dit is een typisch broodje voor de Valencia regio en dan met name de stad Valencia. Het broodje wit en zwart dankt deze typische naam aan de twee soorten worst die gebruikt worden: de longaniza (worst) voor de witte kleur en de morcilla (bloedworst) voor de zwarte kleur. Het broodje kan ook gecombineerd worden met chorizo, butifarra, pisto, gebakken aardappelen, malse bonen of zelfs een omelet.

Beeld: Twitter

Campero 

Dit is een typisch broodje uit Málaga dat je niet overal in Spanje zult tegenkomen. De ‘campero malagueño’ bestaat uit het typische brood uit de omgeving ‘mollete’ met jamón york (ham), kaas, sla, tomaat en mayonaise. Dat alles wordt klaargemaakt op de grill of bakplaat. Er zijn ook andere combinaties mogelijk zoals met kipfilet, tonijn, knoflook mayonaise (aioli), groente etc.

Beeld: Twitter

Pitufo

‘Pitufo’ betekent letterlijk smurf, die kleine blauwe mannetjes en vrouwtjes met witte mutsen. In de stad Málaga heeft het woord ‘pitufo’ echter ook nog een andere betekenis  gekregen, te weten een heerlijk klein broodje wat hoofdzakelijk bij het ontbijt in een bar gegeten wordt. In de bars is deze zin veel gehoord: “Ponme un pitufo mixto y un mitad” waarop de ober roept: “¡Marchando!”. Wat de bezoeker van de bar dus vraagt is een klein broodje met ham en gesmolten kaas en dan in tweeën gesneden.

Reverencia

Dit broodje uit Cádiz is bekend omdat het aan alle kanten lekt en het dus onmogelijk is om niet vies te worden tijdens het eten als we geen buiging (reverencia) maken, vandaar dus de naam. Het is gemaakt met versnipperd vlees (carne mechada) en een royale plak tomaat met zout tussen twee sneetjes brood. Een simpel maar heerlijk recept.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.