Mini-tsunami zorgt voor plotselinge stijging zeeniveau bij Menorca

Mini-tsunami zorgt voor plotselinge stijging zeeniveau bij Menorca
Beeld: IB3 / web

Mini-tsunami zorgt voor plotselinge stijging zeeniveau bij Menorca

CIUTADELLA – De stad Ciutadella op het Balearen eiland Menorca heeft deze dagen te maken met een terugkomend fenomeen dat de Catalaanse naam ‘rissaga’ heeft en wat omschreven kan worden als een mini-tsunami waarbij het waterniveau plotseling stijgt. Dit is op zich niets bijzonders en gebeurt wel vaker bij de Balearen eilanden en dan met name Menorca waar dit keer steeg het zeewater met 88 centimeter zoals onderstaande video’s laten zien. 

Mini tsunami, ‘rissaga’ of ‘meteotsunami’, allemaal termen die voor hetzelfde weerfenomeen gebruikt worden. Het gaat om een plotselinge waterstijging van in dit geval 88 centimeter wat meteen een van de hoogste water stijgingen tot nu toe dit jaar is bij Menorca. De weerexperts hadden echter stijgingen van 1,20 meter voorspeld maar die zijn tot nu toe nog niet uitgekomen.

De hoge luchtvochtigheidsgraad, de oostelijke wind en de bewolkte hemel waren de dominante meteorologische omstandigheden van deze woensdag en de oorzaak van de mini-tsunami. Het komt bij Menorca en in mindere mate ook op andere plaatsen aan de Middellandse Zee (Mallorca en Santa Pola, Alicante) regelmatig voor dat men te maken heeft met de ‘rissaga’. Tussen middernacht en 12 uur ‘s middags (of andersom) kan het zeepeil met 80 tot 100 cm stijgen waardoor boten in de havens omhoog geduwd worden en straten nabij de havens blank komen te staan.

Wat is de rissaga

De rissaga (In het Catalaans) is een fenomeen dat beïnvloed wordt door het weer en het waterpeil tot wel 4 meter laat stijgen. Deze water stijgingen kunnen ook plaatsvinden in inhammen, baaien en nabij stranden waarbij soms de zee een strand opslokt. Mocht dat overdag gebeuren dan moeten strandgangers soms vluchten voor het stijgende water.

‘Rissagas’ ontstaan door verschillende meteorologische omstandigheden die samen de stijging van het waterpeil kunnen veroorzaken. Meestal heeft het te maken met sterke winden in de troposfeer en warme lucht op lagere niveaus van de atmosfeer en zwak tot matig laag aan de grond.

In korte tijd stijgt en daalt de zeespiegel maar wanneer dit intens is kunnen er overstromingen plaatsvinden en kunnen zelfs boten verwoest en de havenstructuur aangetast worden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.