Storm Oscar zorgt voor veel regen, hagel en wind in 30 provincies in Spanje

Storm Oscar zorgt voor veel regen, hagel en wind in 30 provincies in Spanje
Beeld: via canva.com

Storm Oscar zorgt voor veel regen, hagel en wind in 30 provincies in Spanje

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Alle aandacht gaat uit naar Oscar, een storm met unieke eigenschappen die over een groot deel van het Spaanse vasteland raast en voor slecht weer zorgt. Het is zeldzaam dat stormen zich vormen in dit deel van de Atlantische Oceaan, vooral in de maand juni. In de volgende dagen kan er in bepaalde gemeenschappen aanzienlijke neerslag zijn. In Spanje wordt voor maandag en dinsdag een geel weeralarm afgegeven voor 13 regio’s en 30 provincies. Het risico op regen is kleiner in de richting van de Middellandse Zee, maar kan niet volledig worden uitgesloten.

In de Spaanse media wordt ook wel geschreven over een ‘atmosferische rivier’ of in het Spaanse een ‘río atmosférico’. Atmosferische rivieren zijn stromen van met vocht verzadigde lucht, afkomstig uit de evenaarszone, die circuleren op een hoogte van ongeveer 1 tot 2,5 km, 400 tot 600 km breed en tot enkele duizenden km lang. Het is in die corridors dat het grootste deel van het vochttransport in de atmosfeer buiten de tropen plaatsvindt.

De storm Oscar wordt aangedreven door oppervlaktewaterdamp en enige koude lucht op hoogte, wat bijdraagt aan zijn kracht. Op dit moment ligt het ten noordwesten van de Canarische Eilanden, meer nabij de Azoren. Toch zal het zich de volgende dagen richting het Spaanse vasteland bewegen.

Vanaf maandagmiddag zullen de Canarische Eilanden te maken krijgen met regenval, die haar piek zal bereiken tussen dinsdag en woensdag. Het kan flink regenen, met een opeenhoping van meer dan 50 liter op de westelijke eilanden. Vervolgens zullen de regenbuien het Spaanse vasteland (Iberisch schiereiland) bereiken en zich vanuit de Golf van Cádiz in het zuiden naar het binnenland verspreiden. Vanaf woensdag wordt in Cádiz aanzienlijke regenval verwacht, net zoals op veel andere plaatsen in het binnenland en noorden van het Spaanse vasteland.

Ga naar de inhoud