Het faillissement van de Duitse touroperator FTI is een klap voor de Canarische economie

Het faillissement van de Duitse touroperator FTI is een klap voor de Canarische economie
Beeld: via canva.com

Het faillissement van de Duitse touroperator FTI is een klap voor de Canarische economie

De insolventie van de Duitse touroperator FTI is een flinke tegenslag voor de toeristische sector op de Canarische Eilanden. De eerste schattingen wijzen op een gat van zo’n 300 miljoen euro in de economie van de eilanden. Dit is echter geen catastrofe van dezelfde omvang als de Thomas Cook-affaire in 2019, toen meer dan een half miljoen toeristen plotsklaps hun vakantie zagen gecanceld.

De ervaring die destijds is opgedaan, komt nu goed van pas. De Canarische Eilanden weten immers hoe ze moeten omgaan met een dergelijke klap voor de toeristische sector. Zo is er al bekendheid met regelingen zoals tijdelijke ontslagregelingen (ERTE) voor de getroffen werknemers. De Canarische regering biedt bovendien steun door het heffen van de IGIC (Canarische btw) op te schorten, totdat de openstaande facturen zijn betaald.

Het faillissement van de Duitse touroperator FTI, de op twee na grootste van Europa, heeft aanzienlijke gevolgen voor de Canarische Eilanden. Deze insolventie treft direct ongeveer 40.000 toeristen die hun reis al hadden geboekt en 1500 directe werknemers in de regio. FTI heeft beleggingen in circa 30 hotels en was verantwoordelijk voor het brengen van ongeveer een half miljoen toeristen per jaar naar de Canarische Eilanden, met een omzet van rond de 800 miljoen euro.

FTI Group is een Duitse toeristische holding met een wereldwijd personeelsbestand van 11.000 medewerkers. Het bedrijf bezit en beheert meer dan 50 hotels en is actief in zes markten: Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. FTI Group biedt reizen aan naar 120 landen en heeft een marktaandeel van 15% in Duitsland.

Ga naar de inhoud