NIEUW BOEK: Debbie. Lef, liefde en levenslust in haar Spaanse B&B

NIEUW BOEK: Debbie. Lef, liefde en levenslust in haar Spaanse B&B
Beeld: freepik & bol.com

NIEUW BOEK: Debbie. Lef, liefde en levenslust in haar Spaanse B&B

Debbie de Jong is bekend geworden door haar deelname aan de tv-serie B&B Vol Liefde. In haar B&B Can Portell op het platteland bij Girona vond ze haar nieuwe liefde Paul. Maar het was voor haar niet alleen op romantisch gebied een succes. Ze werd er ook nog een BN-er van, die niet van het scherm was te slaan en nu haar eigen boek heeft: Debbie. Lef liefde en levenslust in haar Spaanse B&B.

Veel uitgevers die haar zagen dachten, wij willen een boek met haar. Het was al langer een droom van Debbie, en na een paar gesprekken ging ze in zee met uitgeverij Spectrum. Samen met de doorgewinterde hoofdredacteur Gijsje van Bentum (van o.a. Jan, Elle Viva en Saar) maakte ze in acht maanden een boek dat helemaal Debbie is: uitbundig, kleurrijk en veel, heel veel. Bestel het boek direct HIER.

¡LEUK! Neem nu een abonnement op ESPANJE! dat vier keer per jaar een 100 pagina’s tellend glossy magazine uitbrengt. Voor slechts € 26,95 krijg je met € 13 of 30% korting (normaal € 39,75) de huidige editie en de vier komende edities. KLIK HIER en meld je aan om meteen ESPANJE! te lezen (ook leuk als cadeau natuurlijk).

Heerlijk bladerboek

Het is een heerlijk bladerboek geworden waarin je hapsnap kunt lezen over haar leven dat net als Debbie geen moment saai is. Deels zijn het echte Saraverhalen over relaties met vriendinnen, vader en moeder, haar kinderen en haar ex Alfred van den Heuvel. Maar tegelijkertijd is het ook een kookboek, geeft ze reistips en vertelt ze hoe het is om een B&B in Spanje te runnen.

Alles wordt gelardeerd met heel veel foto’s uit haar jeugd en latere leven. Ook nieuwe foto’s van Bart Honingh en Lin Huiberts en de vormgeving van Marc Koppen laten de echte Debbie zien die tv-kijkers kennen uit B&B Vol Liefde: uitbundig en kleurrijk, met overal lijstjes en bloemetjes.

Bewogen familiegeschiedenis

Aangrijpend is het verhaal van haar joodse moeder Eefje, die in 1943 als vierjarig meisje op een onderduikadres terechtkwam. Haar ouders en twee oudste broers werden verraden en overleefden de oorlog niet. Pas toen ze 56 was vond ze haar jongste broer terug die bij een ander gezin terecht was gekomen.

Ondanks deze trieste familiegeschiedenis had Debbie een heerlijke jeugd in Amsterdam bij haar moeder, die journalist was, en haar vader, de schrijver Eelke de Jong. Ook het verhaal over haar vader is bijzonder. Haar Spaanse droom is ook zijn droom. Samen zochten ze altijd naar paleisjes in het buitenland. Hij overleed op zijn 52e toen Debbie 27 jaar oud was. Maar in 2010 kreeg Debbie ineens een briefje van een man die haar broer bleek te zijn, een liefdeskind waar niemand het bestaan had vermoed. Hij was toen zelf 52 en lijkt als twee druppels water op haar vader.

De tien geboden van Debbie

Het tweede hoofdstuk gaat over haar tijd als tv-producent bij Endemol. Na de dood van twee vriendinnen vond ze dat het roer om moest en dat ze haar hart moest volgen. In het derde hoofdstuk vertelt ze in geuren en kleuren hoe haar zoektocht naar een B&B in Spanje verliep. Samen met man Alfred en de kleine Sam (9) en Roos (6) kwam ze uiteindelijk in een prachtige oude boerderij bij Girona terecht met een groot landgoed eromheen. De paardenstal werd een yogaparadijs, in de tuin zette ze zigeunerwagens neer voor de gasten. De kinderen gingen naar een dorpsschool en Debbie bouwde verder aan haar paradijsje terwijl Alfred in Nederland als acteur werkte. Uiteindelijk gingen Alfred en Debbie uit elkaar en vertrokken ook Sam en Roos naar Nederland.

Debbie vindt een nieuwe uitdaging, ze koopt de boerderij Mas Ferrer, direct naast haar B&B. Dat beidt genoeg afleiding Maar toch mist ze een maatje aan haar zijde. Daarom besluit ze in 2023 om mee te doen met B&B Vol Liefde. Het wordt een groot succes. In hoofdstuk 5 vertellen ze over hun liefdesavontuur en in het volgende hoofdstuk geeft Debbie haar levenslessen; de tien geboden van Debbie.

Heerlijke recepten van Begoña

Het allerleukste deel van het boek vinden wij hoofdstuk 7 waarin haar Baskische kok, Begoña Vento maar liefst 15 heerlijk recepten deelt. Van een salade met zoete aardappel en biet tot fluffy cheesecake met rood fruit. Het boek eindigt met tips om Catalonië te verkennen. Erg leuk is ook de spotifylist die Debbie deelt met haar lezers, met daarin heel veel heerlijke Spaanse en Latijns-Amerikaanse muziek.

ESPANJE! Reis- en cultuurmagazine is dé Nederlandstalige glossy over Spanje en de Spaanstalige wereld dat vier keer per jaar in Nederland en België verschijnt. ESPANJE! is een hoogwaardig journalistiek magazine met inspirerende reisreportages, mooie interviews, boeiende columns, heerlijke recepten en honderden tips voor liefhebbers van Spanje. Meer informatie lees je op de website espanje.nl

Ga naar de inhoud