Deze lente 222 walvissen voor de Catalaanse kust gespot

Deze lente 222 walvissen voor de Catalaanse kust gespot
Beeld: Barcelona (met Sagrada Familia) en walvissen / Facebook

Deze lente 222 walvissen voor de Catalaanse kust gespot

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Het was een opmerkelijk drukke walvissen-lente volgens de stichting Edmaktub die het aantal walvissen in de Middellandse Zee voor de kust van de autonome regio Catalonië en de Balearen eilanden onderzoekt. Dit jaar zijn er gedurende de lente twee keer meer walvissen gezien en is het aantal gespotte walvissen gestegen naar 222 ‘ballenas’.

Van het totaal aantal van 222 gespotte walvissen zijn er 75 door middel van drones op video en foto vastgelegd zo legt de stichting Asociación Edmaktu uit in hun balans van het Proyecto Rorqual 2021. In 2019 werden er minder walvissen gezien en in 2020 kon men vanwege de corona-pandemie geen gegevens verzamelen.

In de lente van 2021 kon de stichting 75 walvissen op beeld vastleggen, dat is meer dan de 45 opgenomen walvissen in 2018 en 43 walvissen in 2017. Waarschijnlijk hebben de regen en kou van de afgelopen winter ervoor gezorgd dat er meer plankton, met name krill, als voedsel aanwezig is voor de gewone vinvissen, in het Spaans ‘rorcuales’ genoemd.

Biologen verifiëren dat gedurende de maanden juni en juli de walvissen die zich aan de Catalaanse kust voeden naar gebieden in de open zee trekken en/of naar het zuiden richting de Atlantische Oceaan waardoor ze door/langs verschillende gebieden van Oost-Spanje, zoals Denia, Cabo de Palos, Cabo de Gata en de Straat van Gibraltar zwemmen. Ook aan de Costa Blanca bij Denia en voor de kust van Murcia en Almerñia worden meer walvissen gezien deze lente.

Dit bevestigt, volgens de deskundigen van de stichting, dat een deel van de populatie vinvissen dat zich in de Catalaanse wateren voedt, afkomstig is uit een Atlantische populatie, hoewel ze niet uitsluiten dat ook vinvissen van de mediterrane populatie zich in dit gebied voeden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.