Deze lente 222 walvissen voor de Catalaanse kust gespot

Deze lente 222 walvissen voor de Catalaanse kust gespot
Beeld: Barcelona (met Sagrada Familia) en walvissen / Facebook

Deze lente 222 walvissen voor de Catalaanse kust gespot

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Het was een opmerkelijk drukke walvissen-lente volgens de stichting Edmaktub die het aantal walvissen in de Middellandse Zee voor de kust van de autonome regio Catalonië en de Balearen eilanden onderzoekt. Dit jaar zijn er gedurende de lente twee keer meer walvissen gezien en is het aantal gespotte walvissen gestegen naar 222 ‘ballenas’.

Van het totaal aantal van 222 gespotte walvissen zijn er 75 door middel van drones op video en foto vastgelegd zo legt de stichting Asociación Edmaktu uit in hun balans van het Proyecto Rorqual 2021. In 2019 werden er minder walvissen gezien en in 2020 kon men vanwege de corona-pandemie geen gegevens verzamelen.

In de lente van 2021 kon de stichting 75 walvissen op beeld vastleggen, dat is meer dan de 45 opgenomen walvissen in 2018 en 43 walvissen in 2017. Waarschijnlijk hebben de regen en kou van de afgelopen winter ervoor gezorgd dat er meer plankton, met name krill, als voedsel aanwezig is voor de gewone vinvissen, in het Spaans ‘rorcuales’ genoemd.

Biologen verifiëren dat gedurende de maanden juni en juli de walvissen die zich aan de Catalaanse kust voeden naar gebieden in de open zee trekken en/of naar het zuiden richting de Atlantische Oceaan waardoor ze door/langs verschillende gebieden van Oost-Spanje, zoals Denia, Cabo de Palos, Cabo de Gata en de Straat van Gibraltar zwemmen. Ook aan de Costa Blanca bij Denia en voor de kust van Murcia en Almerñia worden meer walvissen gezien deze lente.

Dit bevestigt, volgens de deskundigen van de stichting, dat een deel van de populatie vinvissen dat zich in de Catalaanse wateren voedt, afkomstig is uit een Atlantische populatie, hoewel ze niet uitsluiten dat ook vinvissen van de mediterrane populatie zich in dit gebied voeden.

Ga naar de inhoud