Aardbeving (2,6) voor de kust van Roquetas de Mar

Aardbeving (2,6) voor de kust van Roquetas de Mar
Beeld: 123rf

Aardbeving (2,6) voor de kust van Roquetas de Mar

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALMERÍA – Inwoners en bezoekers van onder andere Roquetas de Mar in de provincie Almería kunnen de gevolgen gevoeld hebben van een onderzeese aardbeving of zeebeving voor de kust van Roquetas de Mar. Volgens het Instituto Geográfico Nacional (IGN) ging het om een beving van 2,6 op de schaal van Richter die om 4.52 uur werd geregistreerd.

Het gebeurt wel vaker dat er aardbevingen geregistreerd en ook gemerkt worden in Andalusië en ook in dit geval zullen veel personen wellicht iets gemerkt hebben van deze nieuwe ‘terremoto’. Op de website van IGN is te zien dat deze aardbeving onder zee plaatsvond, slechts enkele kilometers voor de kust van de populaire badplaats Roquetas de Mar.

De intensiteit van deze beving staat geregistreerd als III (3) wat niet erg hoog is (van de 10). Toch zijn er personen die de aardbeving of beter gezegd onderzeese aardbeving of zeebeving gevoeld hebben zoals in de verschillende wijken van Roquetas de Mar en in andere plaatsen in de buurt.

Aardbevingen in Spanje
In Spanje zijn veel gebieden waar jaarlijks honderden tot duizenden aardbevingen voorkomen en men voorspeld zelfs een hele grote beving.
PWA spanjeweetjes 1www.spanjeweetjes.nl

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan.

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.

Ga naar de inhoud