Spaanse politie onderschept speciale onderwater-drones om drugs te vervoeren

Spaanse politie onderschept speciale onderwater-drones om drugs te vervoeren
Beeld: Delegación del Gobierno

Spaanse politie onderschept speciale onderwater-drones om drugs te vervoeren

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

CÁDIZ – Het is waarschijnlijk voor de Spaanse politie de meest opmerkelijke maar ook de meest geavanceerde vondst ooit in de eeuwige strijd tegen de drugssmokkel tussen Marokko/Afrika en Spanje/Europa. De Nationale Politie wist een drugssmokkel netwerk op te rollen dat gebruik maakte van speciale onderzeeboten die op dezelfde manier als drones bestuurd konden worden om de 14 kilometer die Afrika van Europa scheidt te overbruggen en zo drugs te smokkelen zonder dat deze opgemerkt konden worden door de politie. (zie video onderaan dit artikel)

Tijdens de speciale operatie ‘Kraken’ kon de Policía Nacional een drugssmokkel netwerk oprollen dat op grote schaal drugs smokkelde van Afrika naar Europa ofwel van Marokko naar Spanje. Daarbij maakte deze bende gebruik van zogenaamde ‘drones submarinos’ ofwel onderwater-drones die veel weg hebben van een kleine onderzeeboot die op afstand bestuurd kunnen worden zoals bij drones.

Deze onderwater-drones kunnen per exemplaar tot 200 kilo drugs vervoeren en hebben twaalf motoren om zo tot 30 kilometer af te kunnen leggen, meer dan genoeg om vanuit Marokko naar Andalusië te varen. Deze ook wel UUV of Unmanned Underwater Vehicle genoemde onderwater-drones kunnen op afstand bediend worden zoals bij een drone en zijn door de politie praktisch niet op te merken omdat er slechts een klein deel van dit apparaat boven water uitsteekt en dat vanwege de golven niet gelokaliseerd kan worden.

De onderwater-drones werden samen met grote drones om drugs over te vliegen van Afrika naar Europa en veel dubbele bodems gemaakt door een vader en zoon in Castellar de la Frontera, een dorp met 3.000 inwoners in de provincie Cádiz, gevonden. In dit dorp hadden vader en zoon een imperium opgebouwd waar drugssmokkelaars en bendes uit heel Europa naar toe kwamen om hun ingenieuze apparaten te kopen. Vader en zoon werden aangehouden op het moment dat twee van deze onderwater-drones afgeleverd zouden worden aan Franse drugssmokkelaars. Maar er was ook interesse uit andere landen zoals Italië en Denemarken, zo meldt de Policía Nacional.

Naast de speciale en unieke onderwater-drones hadden vader en zoon ook een arsenaal aan grote drones gemaakt die grote hoeveelheden drugs konden overvliegen van Afrika naar Europa. Ook waren vader en zoon specialisten in het maken van dubbele bodems in auto’s en zelfs surfplanken.

Ga naar de inhoud