Pedraza is het best gesitueerde dorp van Spanje

Pedraza is het best gesitueerde dorp van Spanje
Beeld: via canva.com

Pedraza is het best gesitueerde dorp van Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Spanje is een groot land, dat is oud nieuws. Het is moeilijk om alles in één zomer te zien, maar de krant El Español probeert haar lezers te helpen door uit te lichten wat geografisch het best gelegen dorp van het land is. Pedraza in de provincie Segovia (Castilië en León) is een streling voor het oog en volgens de krant het best gelegen dorp van heel Spanje, zowat midden in het land.

Opties voor een leuke vakantie zijn er in Spanje genoeg. Alleen liggen ze niet allemaal op een gunstige plek. Pedraza is een uitzondering op die regel. Waar je ook bent in Spanje, je hoeft nooit het hele land door te kruisen.

Het dorp ligt 130 kilometer van Madrid en is een ware streling voor het oog. Pedraza is een in de middeleeuwen ommuurd dorp. Het ligt in de provincie Segovia en werd midden 20e eeuw uitgeroepen tot historisch geheel. Vandaag de dag wonen er slechts 341 mensen. Er is echter genoeg te beleven om je een weekendje bezig te houden.

De interessantste bezienswaardigheden van Pedraza zijn:

  • Het kasteel van Pedraza: Aan de rand van het dorp, op tien minuten wandelen van het centrum, ligt een kasteel dat uit de 13e eeuw dateert. Het kasteel is Romaans van stijl en werd gebouwd bovenop een Moors fort. In de 20e eeuw werd het gerenoveerd en installeerde men er het museum voor schilderkunst Ignacio Zuloaga. 
  • De straten van Pedraza: In de straatjes van het dorp lijkt het alsof je terug in de middeleeuwen bent beland. Smalle, geplaveide straatjes die hun charme hebben bewaard. Her en der vind je antiekwinkels, bars en restaurants.
  • Plaza Mayor: Het plein van Pedraza is de blikvanger. Je vindt er het gemeentehuis, de kerk, verschillende herenhuizen en restaurants.
  • Puerta de la Villa: De poort die toegang tot het ommuurde dorp verschaft. De Puerta de la Villa dateert uit de 11e eeuw. 
  • De oude gevangenis: Een gebouw dat dateert uit de 13e eeuw. Vandaag doet de gevangenis dienst als museum. Men toont hoe gevangenen leefden tijdens de middeleeuwen. Je kunt er verschillende cellen en marteltuigen bezichtigen.

De eerste twee zaterdagen van juli betovert Pedraza trouwens nóg meer. Dan gaat het feest van de kaarsen (velas) door, en steekt men in het dorp duizenden kaarsen aan. Al sinds 1993 bestaat de traditie. Mensen vormen patronen op straat, of zetten kaarsen op raamkozijnen en binnenpleinen. Bovendien vraagt men totale stilte tijdens het evenement. Naast het kasteel zijn ook optredens met klassieke muziek gepland. Voor de optredens is wel een ticket nodig.

Ga naar de inhoud