Is het een goed idee tatoeages te zetten in de zomer in Spanje?

Is het een goed idee tatoeages te zetten in de zomer in Spanje?
Beeld: ai-beeld / redactie

Is het een goed idee tatoeages te zetten in de zomer in Spanje?

Voor wie in Spanje met haar eeuwige zomer leeft, is het een interessante vraag. Is de zomer een goed moment om precies die tattoo (tatuaje) waar je al maanden van droomt op je lijf te zetten? De krant El Heraldo zocht het voor u uit.

In studio La Venenosa in Zaragoza is het één van de meest gestelde vragen: “Kan ik een nieuwe tattoo zetten tijdens de zomer?” Bovendien kiezen veel mensen net de vakantie om hun lichaam te versieren met inkt. Een stukje goedkoper in Spanje dan in Nederland, toch? Maar is het daarom een goed idee?

Diana van La Venenosa geeft antwoord. “Veel hangt af van jouw zomerstijl”. Tatoeages zijn eigenlijk ‘wonden’ en moeten dus ook de tijd hebben om te helen. Volle blootstelling aan de zon of gelijk welke substantie is dus meestal geen goed idee.

Voor Esther en haar dochter Ariadna is er echter geen vuiltje aan de lucht. Zij zetten samen een tatoeage op 3 juli. “Ik nam al eens een tattoo tijdens de zomer en dat was geen probleem, precies omdat ik goed naar de aanbevelingen van de artiest luisterde.”, vertelt ze terwijl Diana een tulp op haar bovenarm zet. Op drie dagen is normaal de ergste wond genezen, en als alles goed gaat kunnen ze twee weken later weer een gewoon zomerleven leiden.

Ja of nee dus? Volgens experts binnen het wereldje is er geen enkel probleem. Je moet wel de tattoo drie dagen volledig bedekken, alles goed wassen, een speciale zalf gebruiken en altijd zonnebrand aandoen. In dat geval zou er binnen de zeven dagen geen risico op ontsteking meer mogen zijn. Diana zelf vindt het zelf de beste periode van het jaar. “Als ik een grote tattoo zet, doe ik dat bewust in de zomer”, vertelt ze. “Dan draag ik lichte kledij en die schuurt minder over de wond”.

In Spanje heeft maar liefst 20% van de bevolking de één of andere tatoeage. Dokters geven toch aan dat de zomer ‘niet de beste periode is’. De eerste vijand van de inkt zijn UV stralen. In die periode zijn die erg hoog en kan de zon dus schade aanbrengen. Na verloop van tijd zal de zon ook altijd de inkt verbleken. Zonnecrème is dus niet alleen een must voor wie zijn huid wil verzorgen, maar ook voor wie lang van kleurrijke tattoos hoopt te genieten.

Ga naar de inhoud