Wat is nou eigenlijk het nut van die vervelende muggen in Spanje?

Oeps ... foto ontbreekt!

Wat is nou eigenlijk het nut van die vervelende muggen in Spanje?

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Veel mensen vragen het zich waarschijnlijk elke zomer weer af. Waarom bestaan muggen eigenlijk en wat is het nut van die lastige, zoemende en stekende insecten. Waarom kunnen muggen niet gewoon van deze aarde verdwijnen waardoor niet alleen de nachtrust beter wordt maar ook de benen en armen minder zullen jeuken en er niet uitzien alsof je lek bent geprikt. Dus wat is nu eigenlijk het nut van de mug, niet alleen in Spanje maar overal op de wereld.

Ondanks dat muggen voor de mens vervelend zijn hebben deze kleine insecten wel een bepaald nut. Niet dat ze erg belangrijk zijn maar de muggen vormen onderdeel van de voedselketen. Muggen bestaan om onder andere dienst te doen als eten voor vogels, spinnen en vissen waardoor jij een lekker visje kunt eten. Zouden er geen muggen zijn dan zijn er geen vissen …

Dat is wellicht vergezocht maar het komt erop neer dat muggen dienst doen als onderdeel van de voedselketen. Is een mug dus echt nuttig? Nee, want zouden er geen muggen zijn dan zoeken die dieren die muggen eten wel ander voedsel.

Voor de mens en dier zijn muggen alleen maar erg lastig en vervelend en verzieken ze vaak je wandeling, terras plezier en de nachtrust. Muggen prikken in principe alle soorten dieren en mensen maar gezien het feit dat dieren vaak een dikke laag haar hebben, kiezen de muggen meer voor de mens want die zijn een makkelijkere prooi. Daarbij is de mug ook nog eens selectief aangezien ze niet zomaar iedereen prikken.

Selectief

Sommige mensen hebben meer last van de muggen dan andere mensen en dat komt waarschijnlijk door het koolzuurgas wat de mensen uitademen, zweet en andere lichaamsgeurtjes. De verhalen dat muggen afkomen op zogenaamd “zoet bloed” (wat niet bestaat) en mensen met bloedgroep 0 zijn fabeltjes. Ook worden muggen niet aangetrokken door licht dus een elektronische lamp als lokker en doder werkt niet. Overigens worden vrouwen blijkbaar wel vaker gestoken dan mannen.

Vrouwtjes

Het zijn overigens alleen de vrouwtjesmuggen die steken en dat doen ze omdat ze energie nodig hebben om eitjes te kunnen leggen. Die energie kunnen zij alleen halen uit bloed en dan het liefst menselijk bloed. Helaas zoemen ze gedurende dat prik en zuig proces nogal veel doordat de vleugels tegen elkaar komen wat er weer voor zorgt dat je niet lekker kunt slapen en vaak het licht aan moet doen om op zoek te moeten gaan naar die ene mug.

Tijgermuggen

We hebben het in het bovenstaande over de “normale” muggen en niet de tijgermuggen of de recent in Spanje gevonden Aziatische muggen. Deze twee laatste muggensoorten zijn anders, zijn op andere tijden actief en vaak helpen de sprays en cremes niet bij een tijgermug (Aziatische mug nog onbekend). We gaan het hier nu niet uigbereid hebben over de tijgermug want daar hebben we HIER al een artikel aan gewijd 😉

Ga naar de inhoud