skip to Main Content
Catalaanse ambtenaren mogen werken op nationale ‘Spaanse’ feestdagen
123rf / Pixabay

Catalaanse ambtenaren mogen werken op nationale ‘Spaanse’ feestdagen

BARCELONA – De Generalitat heeft naar eigen zeggen een systeem ontwikkelt waardoor het mogelijk is dat de Catalaanse ambtenaren indien zij dat zelf willen gewoon kunnen gaan werken op twee nationale Spaanse feestdagen waarop iedereen in Spanje in principe volgens de wet een vrije dag heeft. Het gaat om 12 oktober (Fiesta Nacional de España) en 6 december (Día de la Constitución).

Ambtenaren in de autonome regio Catalonië die zich niet ‘Spaans’ voelen en graag op vrije dagen willen werken mogen dat volgens de Generalitat doen dit jaar. Het gaat daarbij om de Nationale Feestdag van Spanje op 12 oktober en de dag van de Spaanse Grondwet op 6 december, zo staat te lezen op de website van de Catalaanse krant El Nacional.

Tot nu toe verplichtte de Spaanse wet dat alle ambtenaren (waarbij dat mogelijk is) die twee dagen vrij zouden nemen. Afgelopen jaren probeerden gemeenten wel open te gaan in Catalonië en wilden ambtenaren die zich Catalaans voelen en niet Spaans ook werken maar de wet verbood dat.

De Generalitat heeft naar eigen zeggen nu een legale manier gevonden om Catalaanse ambtenaren die geen vrije Spaanse dag willen vieren omdat ze zich Catalaans voelen de mogelijkheid te geven op vrijwillige basis toch te gaan werken. De formule die de Generalitat bedacht heeft zal pas ergens in september bekend worden gemaakt.

De Generalitat benadrukt dat zij niemand wil verplichten om een vrije werkdag te hebben en willen diegene die toch willen gaan werken omdat ze geen zin hebben in een Spaanse feestdag (en dus twee dagen extra werken op jaarbasis) de kans geven om puur op vrijwillige basis (en dus nooit verplicht) te gaan werken op 12 oktober en 6 december.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Que sin vergüenza. Se sientan los oficiales en la región de España, Cataluña como Astérix y Obélix contra los Romanos? Yo como Holandés creo en continentes sin fronteras ni de mente ni de geografía.

    1. Bedoel je nu dat jij als doorsnee Hollander gelooft in een Europa zonder landsgrenzen en dus zonder nationale feestdagen ? Waarom zijn die Catalanen dan schaamteloos ? De vergelijking van de Spanjaarden met de Romeinen vind ik wel treffend.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken