Catalaanse ambtenaren mogen werken op nationale ‘Spaanse’ feestdagen

Catalaanse ambtenaren mogen werken op nationale ‘Spaanse’ feestdagen
Beeld: 123rf / Pixabay

Catalaanse ambtenaren mogen werken op nationale ‘Spaanse’ feestdagen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De Generalitat heeft naar eigen zeggen een systeem ontwikkelt waardoor het mogelijk is dat de Catalaanse ambtenaren indien zij dat zelf willen gewoon kunnen gaan werken op twee nationale Spaanse feestdagen waarop iedereen in Spanje in principe volgens de wet een vrije dag heeft. Het gaat om 12 oktober (Fiesta Nacional de España) en 6 december (Día de la Constitución).

Ambtenaren in de autonome regio Catalonië die zich niet ‘Spaans’ voelen en graag op vrije dagen willen werken mogen dat volgens de Generalitat doen dit jaar. Het gaat daarbij om de Nationale Feestdag van Spanje op 12 oktober en de dag van de Spaanse Grondwet op 6 december, zo staat te lezen op de website van de Catalaanse krant El Nacional.

Tot nu toe verplichtte de Spaanse wet dat alle ambtenaren (waarbij dat mogelijk is) die twee dagen vrij zouden nemen. Afgelopen jaren probeerden gemeenten wel open te gaan in Catalonië en wilden ambtenaren die zich Catalaans voelen en niet Spaans ook werken maar de wet verbood dat.

De Generalitat heeft naar eigen zeggen nu een legale manier gevonden om Catalaanse ambtenaren die geen vrije Spaanse dag willen vieren omdat ze zich Catalaans voelen de mogelijkheid te geven op vrijwillige basis toch te gaan werken. De formule die de Generalitat bedacht heeft zal pas ergens in september bekend worden gemaakt.

De Generalitat benadrukt dat zij niemand wil verplichten om een vrije werkdag te hebben en willen diegene die toch willen gaan werken omdat ze geen zin hebben in een Spaanse feestdag (en dus twee dagen extra werken op jaarbasis) de kans geven om puur op vrijwillige basis (en dus nooit verplicht) te gaan werken op 12 oktober en 6 december.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.