Alle stranden van El Campello zijn rookvrije ‘playas’ geworden

Alle stranden van El Campello zijn rookvrije ‘playas’ geworden
Beeld: 123rf

Alle stranden van El Campello zijn rookvrije ‘playas’ geworden

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – De gemeente El Campello heeft een belangrijke beslissing genomen en heeft alle stranden van de kustgemeente rookvrij gemaakt. Dat wil zeggen dat vanaf nu op de 23 km stranden en baaien die El Campello rijk is niet meer gerookt mag worden. Deze beslissing omschrijft de gemeente als goed nieuws voor de gezondheid van de strandgangers en voor het milieu.

Alle stranden en baaien van El Campello zijn ‘playas sin humo’ geworden waardoor het vanaf nu verboden is om een sigaret te roken op de stranden (playas) en baaien (calas) en 23 km rookvrije kust is geboren (23 km de costa libre de humo). El Campello is daarmee de enige gemeente van heel Spanje waar niet een of twee maar alle stranden en baaien rookvrije gebieden zijn geworden.

Langs de kust van de provincie Alicante zijn vier gemeenten die rookvrije stranden hebben, te weten Elche, Denia, Finestrat en dan nu El Campello. Er zijn in Spanje steeds meer kustgemeenten die kiezen voor stranden zonder rook ofwel waar het roken niet meer is toegestaan. 

Elke keer als een sigaret op een strand wordt aangemaakt dan moeten de omliggende mensen daarvan ‘meegenieten’ waardoor de gezondheid van meerdere mensen waaronder ook kinderen in gevaar komt. 

Daarnaast kan men zonder sigaretten ook het aantal achtergebleven peuken op de stranden verminderen. In El Campello bestaat 14% van al het afval wat men ruimt op de stranden uit sigarettenpeuken.

LEESTIP: Overzicht rookvrije stranden in Spanje (2019)

Rookvrije

In Spanje werd het eerste rookvrije strand in 2012 in het Galicische Baiona geopend waarna er tientallen volgden in de deelstaat in noordwest Spanje en er nu 45 gemeenten zijn met 79 ‘playas sin humo’. In 2016 werd het netwerk ‘Red Gallega de Playas sin Humo’ gecreëerd.

Naast de pioneer Galicië volgden ook kustgemeenten in Catalonië, Valencia regio, Asturië, Murcia, Andalusië, Balearen en Canarische Eilanden waar tegenwoordig stranden te vinden zijn waar niet gerookt mag worden. Bekijk HIER een overzicht.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.