Alle woningeigenaren in Catalonië mogen aan toeristen verhuren

Alle woningeigenaren in Catalonië mogen aan toeristen verhuren
Beeld: Europa Press

Alle woningeigenaren in Catalonië mogen aan toeristen verhuren

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Alle eigenaren van woningen in de autonome regio Catalonië mogen hun woning als toeristische accommodatie verhuren mits ze zelf in de woning aanwezig zijn. De Catalaanse regioregering heeft een decreet aangenomen dat ‘gedeelde huisvesting’ legaliseert. De eigenaar moet aanwezig zijn in de woning waarna deze tot maximaal aan of met 4 personen verhuurd mag worden.

Het nieuwe toerisme-besluit van Catalonië bevat de term gedeelde woning (hogar compartido) waardoor iedereen in de autonome regio zijn huis kan verhuren voor toeristische doeleinden. 

Daar zitten wel wat beperkingen aan vast zoals: de woning moet de hoofdwoning van de eigenaar zijn; de eigenaar mag de woning delen met maximaal vier personen; met een verblijf van maximaal 31 dagen; de eigenaar van de woning moet een bewijs van bewoonbaarheid (cédula de habitabilidad) hebben (hierin staat o.a. beschreven hoeveel inwoners een woning mag hebben).

De woning moet daarnaast ingeschreven staan als toeristisch verhuurobject in een nieuw te creëren register. Dat register moet bijgehouden worden door de gemeenten die altijd het laatste woord hebben en mogen beslissen of toeristische gedeelde verhuur is toegestaan.

Volgens de Generalitat de Catalunya is deze vorm van verhuur niets nieuws want er staan reeds 10.000 van dit soort gedeelde woningen in Barcelona ingeschreven en 14.000 in heel Catalonië. Wat wel nieuw is dat dankzij dit decreet deze vorm van verhuur gereguleerd is en er eisen aan verbonden zijn waardoor de controle op kwaliteit beter is.

In het nieuwe decreet staan meer veranderingen vermeld zoals voor bepaalde unieke accommodaties zoals boomhutten, schuren in wijngaarden, camperparkeerplaatsen en campings. 

In het geval van de camperparkeerplaatsen is vastgesteld dat er maximaal 48 uur geslapen mag worden. Bij de campings verandert het categorieënsysteem voor een sterrensysteem, net zoals bij hotels (maar dan dus alleen in de autonome regio Catalonië).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.