Van coronavirus naar oud-koning Juan Carlos in Spanje

Van coronavirus naar oud-koning Juan Carlos in Spanje
Beeld: Europa Press

Van coronavirus naar oud-koning Juan Carlos in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Daar waar de laatste maanden de Spaanse kranten, televisie journaals en tv-programma’s het praktisch alleen hadden over de corona-crisis waarbij men elke dag de huidige situatie tot in details omschrijft, is de focus van de Spaanse media plots verschoven naar oud-koning Juan Carlos. Zoals bekend is Juan Carlos (tijdelijk of voor lange tijd) naar het buitenland vertrokken. En dat doet hij op een moment dat er een onderzoek naar hem loopt voor corruptie en fraude.

Premier Pedro Sánchez hield dinsdag na de ministerraad en voor de politieke zomerstop een persconferentie waarbij hij de afgelopen maanden omschreef, de maatregelen die de regering genomen heeft voor, tijdens en na de corona-crisis en noodtoestand etc. Maar de vragen van de journalisten gingen alleen over de ‘vlucht’ (huida) of het vertrek van Juan Carlos naar het buitenland.

Keer op keer werd aan Sánchez gevraagd of hij van te voren was ingelicht, of hij wist waar de oud-koning op dit moment is en waarom de coalitiepartner Unidas-Podemos niet op de hoogte was gesteld. Pedro Sánchez herhaalde ook keer op keer dat de gesprekken tussen de Spaanse premier en de koning privé zijn en een geheimhoudingsplicht hebben. 

Over de kritiek vanuit coalitiepartner Unidas-Podemos gaf Sánchez aan dat de rode lijn van de politiek die beide partijen hebben afgesproken intact is. Daarnaast herhaalde hij dat de PSOE-partij en Unidas-Podemos twee verschillende visies hebben op veel vlakken maar ook veel gemeenschappelijke visies en daar werken beide partijen mee tijdens de eerste coalitieregering ooit van Spanje.

Daarnaast garandeert Sánchez dat hij geen idee heeft waar Juan Carlos naar toe is gegaan en waar de oud-koning op dit moment verblijft. Alleen het Spaanse Koningshuis kan en mag die informatie vrijgeven als ze dat willen.

Waar is Juan Carlos

Ondertussen speculeert de Spaanse pers over de plaats waar Juan Carlos op dit moment is … alsof het ee competitie is. Er zijn kranten en tv-journaals die schrijven/zeggen dat Juan Carlos op de Dominicaanse Republiek is waar hij in het luxe resort Casa de Campo zou verblijven, eigendom van goede vrienden van Juan Carlos. In dat resort is de voormalige koning vaker geweest en is zelfs een straat naar hem vernoemd.

Andere kranten schrijven echter dat Juan Carlos helemaal niet zo ver weg is en in buurland Portugal verblijft waar hij in een woning van de familie Brito e Cunha-Espirito Santo zou verblijven waarbij de exacte plaats niet bekend is want deze familie heeft meerdere luxe eigendommen. 

Juan Carlos zou afgelopen zondag vanuit Madrid naar Galicië zijn vertrokken vanwaar hij naar Portugal reed en daar of is gebleven of naar de Dominicaanse Republiek vloog. In Spanje is de media aandacht plots echter verschoven van de coronavirus crisis en alle cijfers die elke dag gepubliceerd worden naar de oud-koning die uit Spanje weg is gegaan.

Ga naar de inhoud