Antiwagen-mijn met 1,8 kilogram explosieven gevonden op een strand bij Almería

Antiwagen-mijn met 1,8 kilogram explosieven gevonden op een strand bij Almería
Beeld: Policía Nacional / web

Antiwagen-mijn met 1,8 kilogram explosieven gevonden op een strand bij Almería

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALMERÍA – Een grote verrassing bij het Playa del Perdigal strand toen een antiwagen-mijn met 1,8 kilogram explosieven gevonden werd. De mijn zat half in het zand begraven en kon dankzij de hulp van de ontmijningsdienst gecontroleerd tot ontploffing worden gebracht. Het is toevallig ook niet het eerste wapen dat de laatste tijd opduikt in de badstad Almería.

Het was een mijn van het type EXPAL C5 die deze week half bedolven in het zand werd teruggevonden op het strand van Perdigal nabij Almería. Die mijn is afkomstig van het bedrijf Explosivos Alaveses SA, een munitie producent die onder meer het Spaanse, Turkse en Israëlische leger bevoorraad.

De mijn had het ontstekingsmechanisme op actief staan en kon dus elk moment tot ontploffing komen. Het type EXPAL C5 is wel degelijk een zwaar oorlogswapen. Het Spaanse leger had er op een bepaald moment heel veel in gebruik.

Eerder werden naar alle waarschijnlijkheid toevallig al andere explosieven gevonden in en rond Almería. Na graafwerken bij de bouw van een serre dook een projectiel van 90 mm op. Het ging echter om een projectiel zonder explosieven dat louter mechanisch haar doel doorboort.

Op 18 Juli rukte de ontmijningsdienst ook uit naar een woning op de Plaza de Coscoja. Men had daar namelijk een oefengranaat met een diameter van 40 millimeter gevonden. De technici stelden vast dat die gelukkig al tot ontploffing was gekomen.

Op 29 Juli werd er dan weer vals alarm geslagen bij het busstation, waar een Roemeense reiziger in het bezit bleek van een imitatie granaat. 

De mijn bij het strand van El Perdigal werd onder de nodige veiligheidsnormen tot ontploffing gebracht. De granaat explodeerde precies 3,5 seconden nadat de veiligheidspin sprong. De explosie had een intentie van 130 decibel en een bereik van 10 meter.

Ga naar de inhoud