Gokverslaafde bankdirecteur steelt 700.000 euro van 8 bejaarden in Castilië en León

Gokverslaafde bankdirecteur steelt 700.000 euro van 8 bejaarden in Castilië en León
Beeld: Canva

Gokverslaafde bankdirecteur steelt 700.000 euro van 8 bejaarden in Castilië en León

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALLADOLID – Het dorpje Tábara in Castilië en Leon telt slechts iets meer dan 700 inwoners. Vrijwel iedereen kent er iedereen, en de bankdirecteur van het filiaal van de Banco Popular was geen uitzondering op die regel. Dankzij dat wijdverspreide vertrouwen kon de man echter jarenlang geld weghalen van de rekeningen van een aantal bejaarden.

Het is geen pretje zo een gokverslaving. Om te kunnen blijven gokken, haalde een bankdirecteur in het dorpje Tábara jarenlang stiekem kleine bedragen van de rekeningen van een 8 tal bejaarden weg. De man had nochtans geen enkele criminele voorgeschiedenis. Gedurende vijf jaar was hij de enige medewerker van het plaatselijke filiaal van de Banco Popular. Pas in 2020 diende een van zijn klanten een klacht in toen ze de onregelmatigheden opmerkte.

De bankdirecteur gaf na de beschuldiging zelf toe dat hij van nog 7 andere bankrekeningen gelijkaardige sommen had weggehaald. Het gros van de slachtoffers was op leeftijd en had weinig scholing genoten. Door misbruik te maken van het vertrouwen, wist de man kleine sommen van de rekeningen weg te halen. Hij vervalste daarvoor de handtekeningen van zijn klanten.

Tussen 2015 en 2020 haalde de bankdirecteur in totaal 681.635 Euro weg bij zijn 8 slachtoffers. In een van de gevallen ging het om bijna 200.000 Euro. Nadat de feiten aan het licht kwamen, betaalde de Santander bank, eigenaar van de Banco Popular, alle slachtoffers hun geld terug en spande zij een rechtszaak aan tegen haar werknemer.

De straf werd verminderd omwille van een dubbele reden. De bankdirecteur gaf na beschuldiging al snel de feiten toe en verschafte het gerecht met alle informatie. Bovendien werd zijn gokverslaving gezien als een verminderende omstandigheid. Hij werd uiteindelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 1 jaar en 11 maanden.

Ga naar de inhoud