Officieel hoogst gemeten temperatuur van Spanje is hoger geworden: 47,6 graden

Officieel hoogst gemeten temperatuur van Spanje is hoger geworden: 47,6 graden
Beeld: 123rf

Officieel hoogst gemeten temperatuur van Spanje is hoger geworden: 47,6 graden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse weerdienst AEMET heeft bijna een jaar geleden bevestigd dat de hoogst geregistreerde temperatuur ooit gemeten bij een officieel meetstation van de Agencia Estatal de Meteorología 47,4 was. Dit werd volgens de AEMET gemeten op zaterdag 14 augustus 2021 in Montoro in de provincie Córdoba. Dat dit een zeer hoge temperatuur is zijn we het allemaal mee eens maar officieel gaat nu een andere temperatuur de boeken in als de plaats met de hoogst geregistreerde temperatuur van Spanje met 47,6 graden in La Rambla in de provincie Córdoba.

Gedurende bijna een jaar heeft men in Spanje volgehouden dat de hoogst geregistreerde temperatuur ooit op zaterdag 14 augustus 2021 werd gemeten met 47,4 graden. Maar na een nieuwe telling in afwachting dat in de zomer van 2022 het een jaar oude record verbroken zal worden, blijkt dat een andere gemeente met de eer mag strijken dat zij het warmst ooit zijn geweest in Spanje.

Op zaterdag 14 augustus werd namelijk in de gemeente La Rambla een temperatuur gemeten van 47,6 graden. Dat is 0,2 graden meer dan het oude record van 47,4 graden dat op dezelfde dag geregistreerd werd in Montoro in de provincie Córdoba. In montoro werd officieel op 13 juli 2017 ook al de hoogst geregistreerde temperatuur gemeten van 47,3 graden. 

De AEMET heeft via Twitter officieel bevestigd dat de 47,4 graden die zaterdag 14 augustus 2021 werd gemeten in Montoro (Córdoba) niet meer de geschiedenisboeken ingaat als een nieuw hitterecord, dat is dus nu officieel weggelegd voor de gemeente La Rambla met 47,6 graden. 

Maar waarom wordt dat nu één jaar later pas bekend? Op 14 augustus 2021 wist het meetstation in La Rambla niet de juiste temperatuur door te geven aan de AEMET. Pas later heeft men naar de registers gekeken en bleek dat 47,6 graden nu de hoogst geregistreerde temperatuur was van Spanje.

Ga naar de inhoud