Search
menu
Search

Meer Covid-gevallen en meer coronatesten verkocht in Spanje

Meer Covid-gevallen en meer coronatesten verkocht in Spanje
Beeld: via canva.com

Meer Covid-gevallen en meer coronatesten verkocht in Spanje

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Weliswaar is de pandemie officieel voorbij, Covid-19 circuleert nog steeds rond in Spanje. Gelukkig zijn de meeste mensen gevaccineerd en beter beschermd tegen het virus dat zoveel ellende heeft veroorzaakt, maar blijkbaar laat Covid-19 weer van zich horen. De afgelopen weken is het aantal Covid-gevallen weer gestegen en worden bij de apotheken ook weer meer coronatesten verkocht. Gelukkig gaat het niet om alarmerende aantallen.

Tijdens de week van 24 tot 30 juli was het aantal Covid-19 gevallen in de eerstelijnszorg 75 per 100.000 inwoners, een toename van 36% vergeleken met de 55 gevallen die in de voorgaande week werden geregistreerd. Dit blijkt uit de gegevens van het rapport voor acute ademhalingsziekten in de eerstelijnszorg en ziekenhuizen, samengesteld door het Carlos III Instituut voor Gezondheid (ISCIII).

Nadat de regering op 4 juli een koninklijk besluit had aangenomen dat het einde van de gezondheidscrisis aankondigde, is het ministerie van Volksgezondheid gestopt met het uitgeven van hun standaardrapport over de voortgang van de pandemie. De data wordt nu bijeengebracht in het rapport van het ISCIII dat toezicht houdt op de situatie rond griep en andere luchtwegvirussen in Spanje, zoals het Covid-19 virus.

Coronatesten

In de laatste week van juli is de verkoop van antigeentests voor het opsporen van covid-19 verdubbeld in vergelijking met dezelfde periode in de voorgaande maand. Uit een onderzoek van consultancybureau Iqvia uitgevoerd bij 6.500 Spaanse apotheken, blijkt dat er tussen 24 en 31 juli 179.965 tests zijn verkocht. Dit is een toename van 112% vergeleken met de laatste week van juni.

Drie regio’s springen er in het bijzonder uit qua verkoop. In Navarra is de vraag naar deze tests met 988% gestegen, resulterend in 6.487 verkochte tests; in Baskenland was de toename 982%, met 8.419 verkochte tests; en in de Valencia regio was er een stijging van 174%, waarbij 22.830 tests werden verkocht.

Ga naar de inhoud