Na de warme zomer komen de regenbuien tijdens de gota fría

Oeps ... foto ontbreekt!

Na de warme zomer komen de regenbuien tijdens de gota fría

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.
Na de warme zomer komen de regenbuien tijdens de gota fría
123rf

MADRID – Wellicht heb je er op SpanjeVandaag al eens iets over gelezen of het je het gezien in de Spaanse kranten en op de tv-journaals, de “gota fría”. Dit weerverschijnsel wordt regelmatig gemerkt langs de Middellandse Zee kust van het vasteland en de Balearen eilanden waarbij er hevige regenval is wat vaak gepaard gaat met storm en hoge windsnelheden. Aangezien de Middellandse Zee deze zomer warmer dan normaal was is de kans op de “gota fría” ook groter. De populaire term is overigens vervangen door DANA maar dat klinkt niet zo spannend 🙂

De term “gota fría” komt van de vertaling van het Duitse woord “Kaltlufttropfen”, waarvan de vertaling bij benadering “vallende koude lucht” is terwijl de “gota fría” letterlijk “koude druppel” betekend. Het weerverschijnsel gaat gepaard met zeer hevige regenval en storm, vaak met windsnelheden tussen de 100 en 200 km/u. Door de grote hoeveelheid regen neemt ook de temperatuur af. Een gota fría is normaal gesproken van korte duur.

Overigens is de term “gota fría” vervangen door de meer wetenschappelijke term DANA wat een afkorting is van Depresión Aislada en Niveles Altos. Het is dus vrij normaal in de weerberichten de term DANA te zien maar in de volksmond wordt nog steeds gesproken over de “gota fría”.

Oorzaak

De oorzaak van een DANA is kort gezegd het in de nazomer of het vroege najaar botsen van de nog warme vochtige Middellandse Zee Lucht vanuit het oosten op de reeds afkoelende Atlantische Oceaan Lucht vanuit het westen. Deze zomer was het water van de Middellandse Zee warmer dan normaal waardoor er dus theoretisch ook meer kans zou zijn op een of meerdere “gotas frías”.

Toch wil een warmere Middellandse Zee niet automatisch zeggen dat er ook meer “gotas frías” gaan plaatsvinden aangezien er nog veel meer vereisten zijn voor de storm met hevige regen. Zo moet de zeelucht warm en vochtig zijn terwijl er een koude luchtstroming (meestal tussen de 5 en 9 kilometer hoogte) dient te zijn die met de warme opstijgende lucht in botsing komt waardoor deze te snel afkoelt en de vochtigheid als regen naar beneden komt.

Herfst

De “gota fría” vindt in principe altijd plaats na de zomermaanden aangezien er een warme zee lucht nodig is. De overschakeling van de zomer naar de herfst is weliswaar de tijd van het jaar dat de effecten van de DANA het meest te merken zijn maar volgens de weerexperts kan een “gota fría” of DANA ook onder de juiste omstandigheden plaatsvinden gedurende andere jaargetijden. In de winter en lente valt de regen en storm van een DANA echter niet zo op terwijl het toch klimatologisch bewezen is dat dit veroorzaakt wordt door een DANA of “gota fría”.

Regio’s

Met name de regio’s Comunidad Valenciana, Murcia en Andalusië worden vaak getroffen door de effecten van een “gota fría” maar dat houdt zeker niet in dat Catalonië en de Balearen eilanden niet te maken kunnen krijgen met de effecten van een DANA. De “gota fría” wordt zelfs wel eens in het midden van Spanje gemerkt maar dat is vrij uitzonderlijk en moeilijk te bewijzen. De term “gota fría” of DANA wordt ook wel eens onterecht gebruikt in de berichtgevingen over stormen, waarschijnlijk omdat het herkenbaar is.

Ga naar de inhoud