skip to Main Content
Na de warme zomer komen de regenbuien tijdens de gota fría

Na de warme zomer komen de regenbuien tijdens de gota fría

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Na de warme zomer komen de regenbuien tijdens de gota fría

123rf

MADRID – Wellicht heb je er op SpanjeVandaag al eens iets over gelezen of het je het gezien in de Spaanse kranten en op de tv-journaals, de “gota fría”. Dit weerverschijnsel wordt regelmatig gemerkt langs de Middellandse Zee kust van het vasteland en de Balearen eilanden waarbij er hevige regenval is wat vaak gepaard gaat met storm en hoge windsnelheden. Aangezien de Middellandse Zee deze zomer warmer dan normaal was is de kans op de “gota fría” ook groter. De populaire term is overigens vervangen door DANA maar dat klinkt niet zo spannend 🙂

De term “gota fría” komt van de vertaling van het Duitse woord “Kaltlufttropfen”, waarvan de vertaling bij benadering “vallende koude lucht” is terwijl de “gota fría” letterlijk “koude druppel” betekend. Het weerverschijnsel gaat gepaard met zeer hevige regenval en storm, vaak met windsnelheden tussen de 100 en 200 km/u. Door de grote hoeveelheid regen neemt ook de temperatuur af. Een gota fría is normaal gesproken van korte duur.

Overigens is de term “gota fría” vervangen door de meer wetenschappelijke term DANA wat een afkorting is van Depresión Aislada en Niveles Altos. Het is dus vrij normaal in de weerberichten de term DANA te zien maar in de volksmond wordt nog steeds gesproken over de “gota fría”.

Oorzaak

De oorzaak van een DANA is kort gezegd het in de nazomer of het vroege najaar botsen van de nog warme vochtige Middellandse Zee Lucht vanuit het oosten op de reeds afkoelende Atlantische Oceaan Lucht vanuit het westen. Deze zomer was het water van de Middellandse Zee warmer dan normaal waardoor er dus theoretisch ook meer kans zou zijn op een of meerdere “gotas frías”.

Toch wil een warmere Middellandse Zee niet automatisch zeggen dat er ook meer “gotas frías” gaan plaatsvinden aangezien er nog veel meer vereisten zijn voor de storm met hevige regen. Zo moet de zeelucht warm en vochtig zijn terwijl er een koude luchtstroming (meestal tussen de 5 en 9 kilometer hoogte) dient te zijn die met de warme opstijgende lucht in botsing komt waardoor deze te snel afkoelt en de vochtigheid als regen naar beneden komt.

Herfst

De “gota fría” vindt in principe altijd plaats na de zomermaanden aangezien er een warme zee lucht nodig is. De overschakeling van de zomer naar de herfst is weliswaar de tijd van het jaar dat de effecten van de DANA het meest te merken zijn maar volgens de weerexperts kan een “gota fría” of DANA ook onder de juiste omstandigheden plaatsvinden gedurende andere jaargetijden. In de winter en lente valt de regen en storm van een DANA echter niet zo op terwijl het toch klimatologisch bewezen is dat dit veroorzaakt wordt door een DANA of “gota fría”.

Regio’s

Met name de regio’s Comunidad Valenciana, Murcia en Andalusië worden vaak getroffen door de effecten van een “gota fría” maar dat houdt zeker niet in dat Catalonië en de Balearen eilanden niet te maken kunnen krijgen met de effecten van een DANA. De “gota fría” wordt zelfs wel eens in het midden van Spanje gemerkt maar dat is vrij uitzonderlijk en moeilijk te bewijzen. De term “gota fría” of DANA wordt ook wel eens onterecht gebruikt in de berichtgevingen over stormen, waarschijnlijk omdat het herkenbaar is.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Letterlijke vertaling vanuit het Duits van” Kaltlufttropfen” :
  Kalt : koud
  luft : lucht
  tropfen : druppels

  Kaltlufttropfen is dus : koudeluchtdruppels

  1. Michel perfect dat is dus ook de juiste en enige vertaling. SpanjeVandaag beter opletten voortaan bij duitse les, hahahaha.

    1. Het is niet omdat dit op een internetsite staat dat dit juist is. Uw referentie naar nl.wikipedia slaat ook daar de bal verkeerd.
     Kontroleer eens de bronnen en de geschiedenis van die site, spreekt al boekdelen op zichzelf.

   1. Allen het gebruik van de meervoud vorm in het Duits geeft wat verwarring. Want het zijn geen ‘druppel’ koude lucht. (of water = regen) Maar het is een ‘bel’ met koude lucht in de hogere atmosfeer. In Nederland heet het zelfde fenomeen dan ook een ‘koude bel’ of onder meteorologen wordt het ook een ‘koude put’ genoemd.
    In Nederland (en aanpalende landen) is het in basis zelfde fenomeen er in de winter bv. verantwoordelijk voor dat er zware sneeuwval kan optreden.
    Als er zeer koude arctische lucht uit het noorden komt die op een relatieve warme en vochtige luchtsoort botst die van oorsprong uit het zuiden en zuidwesten komt dat komen er gemakkelijk zware buien tot stand en omdat de temperatuur aan het oppervlak van de ‘warme’ lucht toch dicht bij het vriespunt kan liggen valt de zware neerslag in de vorm van sneeuw… (Dit kan overigens in Spanje ook voorkomen.)

    In de V.S. is een soortgelijk verschijnsel verantwoordelijk voor de zogenaamde ‘super cellen’ die zware onweersbuien met tornados kunnen veroorzaken.

    Een ‘gotta fria’ is dus een vrij gewoon verschijnsel in de meteorologie maar hier in Spanje kan het door de grote temperatuur verschillen na een lange warme droge zomer het effect ervan mede door de bergen zeer spectaculair dan wel catastrofaal uitpakken. En dus zoals we dat tegenwoordig doen in de media, geven we er een pakkende naam aan.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken