Na de warme zomer komen de regenbuien tijdens de gota fría

123rf
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

Na de warme zomer komen de regenbuien tijdens de gota fría
123rf

MADRID – Wellicht heb je er op SpanjeVandaag al eens iets over gelezen of het je het gezien in de Spaanse kranten en op de tv-journaals, de “gota fría”. Dit weerverschijnsel wordt regelmatig gemerkt langs de Middellandse Zee kust van het vasteland en de Balearen eilanden waarbij er hevige regenval is wat vaak gepaard gaat met storm en hoge windsnelheden. Aangezien de Middellandse Zee deze zomer warmer dan normaal was is de kans op de “gota fría” ook groter. De populaire term is overigens vervangen door DANA maar dat klinkt niet zo spannend 🙂

De term “gota fría” komt van de vertaling van het Duitse woord “Kaltlufttropfen”, waarvan de vertaling bij benadering “vallende koude lucht” is terwijl de “gota fría” letterlijk “koude druppel” betekend. Het weerverschijnsel gaat gepaard met zeer hevige regenval en storm, vaak met windsnelheden tussen de 100 en 200 km/u. Door de grote hoeveelheid regen neemt ook de temperatuur af. Een gota fría is normaal gesproken van korte duur.

Overigens is de term “gota fría” vervangen door de meer wetenschappelijke term DANA wat een afkorting is van Depresión Aislada en Niveles Altos. Het is dus vrij normaal in de weerberichten de term DANA te zien maar in de volksmond wordt nog steeds gesproken over de “gota fría”.

Oorzaak

De oorzaak van een DANA is kort gezegd het in de nazomer of het vroege najaar botsen van de nog warme vochtige Middellandse Zee Lucht vanuit het oosten op de reeds afkoelende Atlantische Oceaan Lucht vanuit het westen. Deze zomer was het water van de Middellandse Zee warmer dan normaal waardoor er dus theoretisch ook meer kans zou zijn op een of meerdere “gotas frías”.

Toch wil een warmere Middellandse Zee niet automatisch zeggen dat er ook meer “gotas frías” gaan plaatsvinden aangezien er nog veel meer vereisten zijn voor de storm met hevige regen. Zo moet de zeelucht warm en vochtig zijn terwijl er een koude luchtstroming (meestal tussen de 5 en 9 kilometer hoogte) dient te zijn die met de warme opstijgende lucht in botsing komt waardoor deze te snel afkoelt en de vochtigheid als regen naar beneden komt.

Herfst

De “gota fría” vindt in principe altijd plaats na de zomermaanden aangezien er een warme zee lucht nodig is. De overschakeling van de zomer naar de herfst is weliswaar de tijd van het jaar dat de effecten van de DANA het meest te merken zijn maar volgens de weerexperts kan een “gota fría” of DANA ook onder de juiste omstandigheden plaatsvinden gedurende andere jaargetijden. In de winter en lente valt de regen en storm van een DANA echter niet zo op terwijl het toch klimatologisch bewezen is dat dit veroorzaakt wordt door een DANA of “gota fría”.

Regio’s

Met name de regio’s Comunidad Valenciana, Murcia en Andalusië worden vaak getroffen door de effecten van een “gota fría” maar dat houdt zeker niet in dat Catalonië en de Balearen eilanden niet te maken kunnen krijgen met de effecten van een DANA. De “gota fría” wordt zelfs wel eens in het midden van Spanje gemerkt maar dat is vrij uitzonderlijk en moeilijk te bewijzen. De term “gota fría” of DANA wordt ook wel eens onterecht gebruikt in de berichtgevingen over stormen, waarschijnlijk omdat het herkenbaar is.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
7 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Het mag gerust eens wat regenen het is hier droog genoeg in het zuiden maar afkoelen dat is er niet bij .

Letterlijke vertaling vanuit het Duits van” Kaltlufttropfen” :
Kalt : koud
luft : lucht
tropfen : druppels

Kaltlufttropfen is dus : koudeluchtdruppels

Michel perfect dat is dus ook de juiste en enige vertaling. SpanjeVandaag beter opletten voortaan bij duitse les, hahahaha.

Het is niet omdat dit op een internetsite staat dat dit juist is. Uw referentie naar nl.wikipedia slaat ook daar de bal verkeerd.
Kontroleer eens de bronnen en de geschiedenis van die site, spreekt al boekdelen op zichzelf.

En jij Ditte voortaan bij de Nederlandse les!

Allen het gebruik van de meervoud vorm in het Duits geeft wat verwarring. Want het zijn geen ‘druppel’ koude lucht. (of water = regen) Maar het is een ‘bel’ met koude lucht in de hogere atmosfeer. In Nederland heet het zelfde fenomeen dan ook een ‘koude bel’ of onder meteorologen wordt het ook een ‘koude put’ genoemd. In Nederland (en aanpalende landen) is het in basis zelfde fenomeen er in de winter bv. verantwoordelijk voor dat er zware sneeuwval kan optreden. Als er zeer koude arctische lucht uit het noorden komt die op een relatieve warme en vochtige luchtsoort botst… Lees verder »

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.