Zwangere vrouwen onderzocht vanwege listeria-infectie in Andalusië

Oeps ... foto ontbreekt!

Zwangere vrouwen onderzocht vanwege listeria-infectie in Andalusië

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – Sinds eind augustus is men in Spanje en dan met name in Andalusië in de ban van de listeria (listeriosis) bacterie. Deze bacterie heeft inmiddels het leven gekost van drie personen, zijn er 46 personen opgenomen in ziekenhuizen, raakten 213 personen besmet en moesten 6 vrouwen hun zwangerschap voortijdig beëindigen.

Een nieuw abortus geval in de provincie Málaga waar een vrouw in week 22 van haar zwangerschap haar baby moest afstaan heeft er nu voor gezorgd dat men in Andalusië alle zwangere vrouwen wil onderzoeken op de aanwezigheid van de listeria bacterie. Inmiddels zijn er 6 vrouwen waarbij de zwangerschap werd beëindigd vanwege een mogelijke infectie, 4 in Sevilla, 1 in Madrid en 1 in Málaga.

Ondertussen zijn er in Andalusië 205 personen besmet geraakt met de listeria bacterie en is dat cijfer opgelopen naar 213 in heel Spanje en mogelijk twee besmette gevallen in Duitsland en een Britse man die tijdens een bezoek aan Sevilla besmet is geraakt met de bacterie.

De oorzaak van al deze besmettingen zijn diverse vleesproducten van een bedrijf in Andalusië, La Mecha. In eerste instantie ging het om ‘carne mechada’, een soort van gehaktbrood, maar inmiddels is bekend dat er meer vleesproducten zijn die mogelijk besmet zijn geraakt.

De listeria (listeriosis) bacterie kan in sommige gevallen dodelijk zijn zoals bij ouderen, zwangere vrouwen en jonge kinderen. Het ziektebeeld behorend bij een Listeria-infectie zijn onder andere: meningitis, sepsis, pneumonie, endocarditis, encefalitis, otitis media en endometritis. Besmetting met Listeria kan een miskraam of doodgeboren kind tot gevolg hebben. Ouderen, kinderen en zieken kunnen ook ziek worden van een besmetting door Listeria.

Ga naar de inhoud