Search
menu
Search

Aardbeving van 4,1 op de schaal van Richter aan de Costa del Sol

Aardbeving van 4,1 op de schaal van Richter aan de Costa del Sol
Beeld: 123rf

Aardbeving van 4,1 op de schaal van Richter aan de Costa del Sol

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Inwoners en bezoekers van de Costa del Sol hebben wellicht de aardbeving met een kracht van 4,1 op de schaal van Richter gevoeld. Volgens het Nationale Geografische Instituut (IGN) vond de beving plaats voor de kust van Benalmádena waardoor er meer gesproken kan worden over een onderzeese aardbeving of zeebeving.

De aardbeving werd om 20:07 uur vrijdagavond geregistreerd op zo’n 6 kilometer voor de kust van Benalmádena en Fuengirola aan de Costa del Sol op zo’n 60 kilometer diepte. Het IGN spreekt over een zwaardere aardbeving met een hoge intensiteit die in principe op meerdere plaatsen gevoeld kon worden.

Zo konden de inwoners en bezoekers van o.a. Fuengirola, Benalmádena, Torremolinos, Mijas, Marbella, Vélez-Málaga en zelfs in Málaga de aardbeving of zeebeving gevoeld hebben. Er zijn bij de 112 wel enkele meldingen binnengekomen maar er zijn geen schade of gewonden gemeld.

LEESTIP: Aardbevingen in Spanje

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan.

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.

Ga naar de inhoud