Hoe gaat de heropening van de scholen er uit zien in Spanje

Hoe gaat de heropening van de scholen er uit zien in Spanje
Beeld: Freepik

Hoe gaat de heropening van de scholen er uit zien in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Over enkele dagen gaan de scholen weer beginnen in Spanje en de situatie is dit keer voor het schooljaar 2021/2022 heel anders dan in het vorige schooljaar. Leraren, veel leerlingen en ouders zijn inmiddels gevaccineerd maar dat neemt niet weg dat er geen corona-maatregelen zullen gelden in de leslokalen, gemeenschappelijke ruimtes en buiten.

Het schooljaar 2021/2022 en de ‘vuelta al cole’ begint normaal gesproken tussen 9 en 18 september, afhankelijk van de autonome regio. In een normale situatie hebben schoolkinderen ongeveer drie maanden zomervakantie tussen om en nabij 20 juni en 11 september (verschillend per regio).

Al weken geleden werden door het Ministerie van Volksgezondheid, Ministerie van Onderwijs en de regionale overheden in de autonome regio’s afspraken gemaakt over het nieuwe schooljaar. De belangrijkste corona-maatregelen zijn fysiek onderwijs (dus geen thuislessen), verplicht mondkapjes voor leerlingen vanaf 6 jaar en de social distance van 1,2 meter in plaats van de anderhalve meter tussen leerlingen onderling en met het onderwijspersoneel. 

Het mondkapje is ook altijd verplicht voor kinderen vanaf 6 jaar in het schooltransport waarbij dit wordt aangeraden voor kinderen van 3 tot en met 5 jaar. Verder moeten alle scholen in Spanje ervoor zorgen dat er goed schoongemaakt, gedesinfecteerd en geventileerd wordt in de schoolgebouwen, hallen en klaslokalen.

Wanneer het nieuwe schooljaar 2021/2022 begint is meer dan 74 procent van de schoolkinderen tussen 12 en 19 jaar gedeeltelijk en bijna 40 procent volledig gevaccineerd. Over het aantal gevaccineerden onder de 12 jaar zijn geen cijfers bekend.

Scholen

Het Spaanse onderwijs staat weliswaar niet bovenaan de lijst van Europa’s beste maar de laatste jaren is deze flink verbeterd. Tussen de 0 en 3 jaar bestaat er de crèche (guarderia) waarna tussen de 3 en 6 jaar de kleuterschool (infantil) volgt.

In de Spaanse Grondwet staat dat alle kinderen tussen 6 en 16 jaar verplicht naar school moeten met een basisonderwijs (primaria) tussen 6 en 12 jaar en een verplicht voortgezet onderwijs (secundaria of Educación Secundaria Obligatoria = ESO) tot 16 jaar waarna de kinderen verplicht een ESO diploma moeten halen.

Na deze leeftijd is het studeren niet meer verplicht maar gaan veel kinderen toch door met studeren (bachillerato) waarna toelatingsexamens (selectividad) volgen om toegelaten te worden bij universiteiten (universidad) naar eigen keuze.

Ga naar de inhoud