Burgers organiseren voedselhulp in Madrid want “men wil het probleem niet onder ogen zien”

Burgers organiseren voedselhulp in Madrid want “men wil het probleem niet onder ogen zien”
Beeld: Red de Apoyo Mutuo / web

Burgers organiseren voedselhulp in Madrid want “men wil het probleem niet onder ogen zien”

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nu het leven steeds duurder wordt, zien veel mensen de armoedegrens dichterbij komen. Ook in de Spaanse hoofdstad is het voor veel mensen tellen aan het einde van de maand. Volgens sommige burgerorganisaties is het probleem groter dan de autoriteiten onder ogen zien.

“Ik slaap rustig omdat ik weet dat jullie bestaan”. Dat drukte iemand Rogelio Poveda op het hart, de presidente van het Red de Apoyo Mutuo (hulpnetwerk) van Aluche op het hart. De woorden staan Rogelio in het geheugen gegrift. Ze geven betekenis aan al het werk dat ze met haar organisatie doet.

Alles begon twee jaar geleden, tijdens de lockdown, toen een aantal vrijwilligers de krachten bundelden om ouderen hun boodschappen te brengen. Ondertussen groeide daaruit een heuse organisatie die de meest kwetsbare inwoners van de buurt helpt aan voeding te raken. Bovendien staan ze hen bij met psychologische hulp en steun om hun kinderen naar school te sturen.

“Wij maken de buurt”, vertelt Rogelio aan de krant Cadenaser. Elke zaterdag verschijnt een lange rij mensen, meer dan honderd soms. Ze zijn van verschillende komaf en leeftijd, maar delen allemaal dat het leven niet altijd eenvoudig voor hen is in de stad. Veel van de mensen uit de rij hebben zelfs werk, maar nu het leven steeds duurder wordt ziet Rogelio steeds meer mensen in de armoede belanden.

De hele ochtend lang laden vrijwilligers eten uit. Ze verdelen het in zakken en zorgen dat ieder zijn deel krijgt. Carla Peisoto bedeelt een familie van 9 personen. Niemand in de familie heeft een vast loon. “We denken dat dit niet gebeurt in Madrid”, vertelt ze. “Maar je moet het met je eigen ogen gezien hebben om het te geloven”.

In totaal verdeelt het netwerk elke week 7 ton eten. Na de bedeling gaan ze ook langs bij de lokale markt om daar de resten op te halen. Het netwerk helpt ondertussen zo een 320 families, ook al krijgt het al snel dubbel zoveel aanvragen. “Wij komen niet waar de autoriteiten niet raken”, vertelt Rogelio. “Maar waar ze niet willen raken. Er zijn middelen genoeg, maar men wil niet aanvaarden dat er in Madrid een groot probleem is.”

Ga naar de inhoud