De 3 beste camper- en kampeerauto-routes van Spanje

De 3 beste camper- en kampeerauto-routes van Spanje
Beeld: @Iberocamper / facebook

De 3 beste camper- en kampeerauto-routes van Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Spanje is een ideaal camperland en wat is er leuker dan je mobiele huisje neerzetten bij een verlaten strandje aan de kust van Cabo de Gata? Of het hele land te doorkruisen en al die steden te bezoeken die je al een keer had willen zien: van Málaga naar Córdoba en dan door naar Salamanca, Segovia en Toledo. Frank Ooms verhuurt via IberoCampers kampeerauto’s en campers in Málaga en maakte een top 10 van camperroutes door Spanje. Het glossy Spanje magazine ESPANJE! koos de drie leukste uit en vulden die aan met hun eigen ervaringen en uitgebreide artikelen.

Uiteraard zijn er in Spanje veel meer mooie camper- en kampeerauto-routes te bedenken maar soms moet je een keuze maken. ESPANJE! heeft die keuze gemaakt en koos de onderstaande routes uit om met een camper of kampeerauto te rijden. Waarom? Als je de routes leest en ziet waar je voorbij komt en wat je zult zien wordt dat vanzelf duidelijk. Klik op de links in het artikel om via ESPANJE! meer uitgebreide artikelen te lezen, erg interessant.

¡LEUK! Neem nu een abonnement op ESPANJE! dat vier keer per jaar een 100 pagina’s tellend glossy magazine uitbrengt. Voor slechts € 26,95 krijg je met € 13 of 30% korting (normaal € 39,75) de huidige editie en de vier komende edities. KLIK HIER en meld je aan om meteen ESPANJE! te lezen (ook leuk als cadeau natuurlijk).

Route 1: Van Málaga naar hartje Spanje

1546 kilometer, 15 uur 42 minuten rijden
Een reis langs prachtig middeleeuws Spanje, met steden die op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staan en indrukwekkende landschappen. Je kunt beginnen in Málaga en dan eerst langs Córdoba rijden, van 711-1013 de hoofdstad van het Moorse emiraat en kalifaat. In die tijd zouden er bijna een half miljoen mensen hebben gewoond. De indrukwekkende Mezquita herinnert nog aan deze bloeitijd. Tip van Frank: vlak bij de moskee liggen de Arabische baden, waar je heerlijk een middagje kunt relaxen. In de prijs inbegrepen zijn stoombaden, warme en koude baden en een massage. De route gaat vervolgens door Extremadura, het land van de Spaanse ontdekkingsreizigers dat gelukkig door nog maar relatief weinig toeristen is ontdekt. Vreemd is dat wel want het herbergt een aantal steden die op de UNESCO-erfgoedlijst prijken, zoals Cáceres. De jamón ibérico uit deze streek staat bekend als de beste van Spanje.

De volgende stop is de gezellige universiteitsstad Salamanca, met twee imposante kathedralen en een van de grootste pleinen van Spanje, het 18e-eeuwse Plaza Mayor. De route van SpanjeCamper voert vervolgens langs de pelgrimsstad Santiago de Compostela. Maar dat is met ruim vier uur heen en vier uur terug wel een heel eind om. Wil je wat minder in de camper zitten dan kun je beter meteen koers zetten richting het prachtige ommuurde Ávila, dat op een uurtje rijden ligt. Op dezelfde dag kun je doorrijden naar Segovia, beroemd is om zijn sprookjeskasteel en het gigantische Romeinse aquaduct. Maar ook om zijn keuken. De Madrilenen komen hier graag speenvarken eten: boterzacht vanbinnen en knapperig vanbuiten. In plaats van Cuenca, dat door SpanjeCamper wordt aangeraden, kiezen wij voor Chinchón, dat net iets meer op de route ligt en een fantastisch rond Plaza Mayor heeft met allemaal balkonnetjes rondom. Toledo, de stad van de drie culturen (moslims, christenen en joden), is de laatste stop. We kunnen de camper neerzetten op Camping El Greco aan de rivier de Taag met een fantastisch uitzicht op de oude stad.

TIP: Maak een omweg naar natuurpark Monfragüe. Hier kun je honderden vale gieren en zwarte ooievaars van dichtbij zien. Er is een camping net buiten het park.

Route 2: Zon en sneeuw in Andalusië

489 kilometer, 5 uur 29 minuten rijden
De ideale vakantie voor de wintermaanden. Een combinatie van zon en sneeuw. Op twee uur rijden van Málaga ligt de Sierra Nevada. Met skipistes in alle categorieën. En nog meer goed nieuws: hier zijn goede faciliteiten voor campers. Sinds enkele jaren is er aan de rand van het skidorpje Pradollano een speciaal gedeelte voor campers ingericht. Deze camperplaats ligt mooi en er is een lift naar de pistes. Bovendien is er een goede busverbinding naar het centrum van Pradollano. Je kunt je skivakantie goed combineren met een paar dagen strand of met een bezoek aan de bodega’s langs de wijnroute van de Alpujarras. De hoge bergweg op deze route staat in ieder geval garant voor fenomenale uitzichten. Je kunt deze reis goed combineren met een bezoek aan het Alhambra in Granada.

TIP: Ook in de zomer kun je in de Sierra Nevada heerlijk wandelen, paardrijden en biken. En mis de zonsopgang op 3000 meter hoogte niet!

Route 3: Wijn en pintxos

1218 kilometer, 13 uur 33 minuten rijden
Deze route is voor wie lang de tijd heeft prima te combineren met route 1. Rijd dan door van Salamanca naar Burgos. De kathedraal is een bezoek waard, maar je komt hier vooral om lekker te eten. Burgos is beroemd vanwege drie specialiteiten: morcilla (bloedworst) queso de Burgos (schapenkaas) en de ribera del duero-wijn. De landelijke route gaat via Vitoria-Gasteiz naar Bilbao, maar wij buigen af richting Logroño, de hoofdstad van La Rioja. Vlak voor Logroño ligt de mooiste bodega van Spanje: Marqués de Riscal. Het gebouw komt uit de koker van de Canadees-Amerikaanse architect Frank Gehry, die ook het Guggenheim Museum in Bilbao ontwierp. Vervolgens kun je langs Bodegas Ysios, een ontwerp van Santiago Calatrava, naar Vitoria-Gasteiz rijden. Een prima stop met een (gratis) camperplaats in de stad. Met de goede tramverbinding ben je zo in het centrum, waar de pintxos een lust voor het oog en de smaakpapillen zijn. Vanwege het vele groen is Vitoria-Gasteiz ook een leuke stad om fietstochtjes te maken. Bilbao is met het Guggenheim een hoogtepunt op deze route. Via Santander, met mooie stadsstranden, kun je vervolgens doorrijden naar de échte hoogtepunten: de Picos de Europa. Een fantastisch wandelgebied met een paar prachtig gelegen campings. Heb je nog tijd over, dan zijn de historische steden Oviedo en León een aanrader. León is vooral populair in de paastijd. De Leonese processies zijn aangemerkt als ‘internationale bezienswaardigheid’ en trekken veel toeristen uit binnen- en buitenland.

TIP: Santillana de Mar, niet ver van Santander. Volgens velen is dit het mooiste dorpje van Noord-Spanje.

ESPANJE! Reis- en cultuurmagazine is dé Nederlandstalige glossy over Spanje en de Spaanstalige wereld dat vier keer per jaar in Nederland en België verschijnt. ESPANJE! is een hoogwaardig journalistiek magazine met inspirerende reisreportages, mooie interviews, boeiende columns, heerlijke recepten en honderden tips voor liefhebbers van Spanje. Meer informatie lees je op de website espanje.nl

Ga naar de inhoud